Speltas grūbas ir vērtīgs minerālvielu un vitamīnu avots!
Speltas kviešu grūbas var aizstāt rīsus vai tik pierastās miežu grūbas jebkurā receptē! Maigi krēmīgas un viegli saldenas ar speltai raksturīgo riekstaino garšu tās steidzīgajā ikdienā ļauj pagatavot bagātīgu un veselīgu maltīti nepilnas stundas laikā. Speltas grūbas jāvāra vien 15 minūtes pēc tam ļaujot tām 10 minūtes uzbriest un kopā ar dažādām piedevām var veidot nebeidzami daudz maltītes variācijas – gruboto ar dārzeņiem un vistas fileju, pildīti kabači vai paprika, grūbu piezputra ar gaļas vai dārzeņu aizdaru. Grūbas vārot var pievienot dažādus garšaugus, tādejādi vēl paspilgtinot grūbu garšu. Tās ļoti labi iederas zupās un sautējumos, piešķir saturu un svarīgumu vasaras zaļajiem salātiem, vai iepriekš izmērcētas var tikt pievienotas brokastu muslim vai biezputrai.
Speltai, kā jau graudaugam, ir augsts ogļhidrātu daudzums, taču iespaidīgi augsts ir arī olbaltumvielu un šķiedrvielu daudzums. Papildus šiem svarīgajiem savienojumiem spelta satur arī ievērojamu daudzumu vitamīnu un minerālvielu.
Speltas kviešu graudi:
- Veicina gremošanu
- Palīdz kontrolēt holesterīna līmeni
- Uzlabo asinsriti
- Regulē hormonus
- Uzlabo kaulu veselību
- Paaugstina imunitāti
- Kontrolē diabētu
Plašāk par to, kas ir Spelta un kā izmantot tās produktus, lasiet mūsu rakstu sadaļā.
Vitamīni un Minerālvielas
Dzelzs
Varš
Mangāns
Magnijs
Fosfors
Kālijs
Cinks
Selēns
Niacīns
Tiamīns
Vitamīns B6
Folijskābe