Baziliks

Baziliks

Baziliku dēvē gan par garšaugu karali, gan par karalisko garšvielu – abi salīdzinājumi ir vienlīdz pamatoti, jo kurš gan no mums nezina kas ir baziliks un kaut reizi nav sajutis tā valdzinošo aromātu. Bazilikam ir sena vēsture – to jau pirms 4000 gadiem Indijā izmantoja kā dziedinošu zālīti, bet mūsu platuma grādos to pazistam vien pāris desmitgades, kad Eiropas virtuvē modi sāka noteikt itāļu ēdieni.

Kā daudzi citi garšaugi, arī baziliks sākumā tika pielietots dziedniecībā, tikai vēlāk to sāka izmantot arī virtuvē. Tā aromāts uzmundrina garu, tēja aizdzen skumjas, palīdz pret depresiju un drūmu garastāvokli. Baziliks satur ļoti spēcīgas ēteriskās eļļas, kas palīdz pret garīgo nogurumu, atjauno koncentrēšanās spējas, noregulē pārēšanās radītās problēmas un mazina iekaisumu.

Mūsdienās ir sastopamas vairāk nekā 60 dažādas baziliku šķirnes. Mēs, “Zutiņu” saimniecībā tik daudz neaudzējam, bet piedāvājam +/- 6 iecienītākās šķirnes – gan ar tradicionāli zaļām lapām, gan violetām, gan sīklapu bazilikus.gan standarta izmēra lapām. Sīklapu bazilikiem lielākoties ir intensīvāka smarža un garša nekā baziliki ar lielajām lapām.

Audzēšanā baziliks prasa saudzīgu apiešanos un komfortablus augšanas apstākļus. Augam patīk siltums, saule un maigs mitrums, bet ne pārāk liels karstums un slapjums.

Bazilika pielietošana

  • Tas klasiskais tomātu garšaugs, to lieto pie praktiski visiem tomātu ēdieniem, kā arī pie paprikas, baklažānu un cukini ēdieniem
  • Baziliks ir arī viena no galvenajām sastāvdaļām itāļu virtuves klasikai – pesto
  • Izcili iederas pie jebkura veida makaronu ēdieniem
  • Var pievienot vistai, grilētai gaļai, kā arī jūras veltēm
  • Iederēsies arī svaigos vasaras salātos
  • Baziliks labi sader ar pētersīļiem, timiānu, rozmarīnu, raudeni (oregano), salviju un safrānu

NB! Visgaršīgākais un smaržīgākais ir tikko noplūkts baziliks. Tas nav piemērots kaltēšanai, jo tad tas zaudē 99% no savas garšas un aromāta.

Eksperimentējiet un meklējiet jaunus pielietošanas veidus!

Garšaugus piedāvājam iegādāties laikaposmā no aprīļa līdz septembrim.

Pavasarī garšaugus pie mums var iegādāties mazos podiņos un visas vasaras garumā piedāvājumā ir arī lielie garšaugu konteineri.

Pastāsti par mums saviem draugiem
  • Date: 03/09/2019

SAISTĪTIE PRODUKTI

Enter your keyword