Rozmarīns

Rozmarīns

Rozmarīns ir garšaugs ar specifisku un spēcīgu garšu un aromātu – tam raksturīga rūgtena garša un aromāts, kas nedaudz atgādina skujas un sveķus, mazdrusciņ kamparu un eikaliptu. Garšaugu ziņā konservatīviem cilvēkiem šis garšaugs var uzreiz neuzrunāt, bet ja reiz izdodās ar šīm garšām “sadraudzēties”, tad savienība ar rozmarīnu ir noslēgta uz mūžu.

Jo tuvāk Vidusjūras reģionam aug rozmarīns, jo tas ir aromātiskāks, pikantāks, kuplāks un varenāks. Latvijas apstākļos tas labprāt aug gaišā un no vējiem pasargātā vietā. Pie mums rozmarīns nav tradicionāls puķu dobju garšaugs, bet  podiņos un puķu kastēs tas noteikti jutīsies kā mājās. Ja ziemā augu pasargā no no sala, bet telpās no pārmērīgi sausa un karsta gaisa, tad rozmarīns katru gadu aug arvien lielāks un kuplāks. Latvijas reģionam pielāgotie stādiņi var izturēt pat -5°C salu. Garšas un smaržas intensitāte galvenokārt ir atkarīga no saules un gaismas daudzuma, tādēļ audzējiet rozmarīnu saules bagātā un siltā vietā. Rozmarīna audzēšanas īpatnības ir radniecīgas pupumētrai, raudenei un majorānam.

Rozmarīns ir ne tikai izcils garšaugs, bet tas ir arī ļoti noderīgs un vērtīgs dziedniecībā, kosmetoloģijā un psiholoģijā. Tam piemīt spēcīgas dezinficējošas un ārstnieciskas īpašības un šādiem nolūkiem to izmanto jau gadsimtiem ilgi. Dabas līdzekļu cienītāji apgalvo, ka rozmarīns nodrošina saldu miegu, vairo dzīvesprieku, pastiprina pašapziņu, imunitāti, koncentrēšanās spējas un garīgo līdzsvaru. Augu var izmantot arī tējās, tas paaugstina asinspiedienu, palīdz pret galvas sāpēm, pazūd smaguma sajūta pakrūtē un atgriežas dzīvesprieks.

Rozmarīns gastronomijā

  • Lieliski papildina jēra un putnu galas ēdienus, sakņu sautējumus, grilētu gaļu, zupas, cepešus, meža dzīvnieku gaļas ēdienus
  • Lieliski sader ar krāsnī ceptiem kartupeļiem, kazas un fetas sieru, olīvām, kaltētiem tomātiem
  • Var izmantot baltmaizes cepšanā: lapiņas vai nu sakapā un pievieno mīklai, vai arī veselas pārkaisa mīklai pirms likšanas krāsnī
  • Ļoti labi iederas gaļas marinādēs. Var izmantot kopā ar timiānu, ķiplokiem un pipariem
  • Rozmarīns ir viens no piemērotākajiem garšaugiem aromātiskas eļļas vai etiķa pagatavošanai
  • Var izmantot zivs pildīšanai, kas paredzēta grilēšanai vai tvaicēšanai
  • Rozmarīns vislabāk sader kopā ar timiānu, ķiplokiem, citronu un ingveru
Garšaugus piedāvājam iegādāties laikaposmā no aprīļa līdz septembrim.

Pavasarī garšaugus pie mums var iegādāties mazos podiņos un visas vasaras garumā piedāvājumā ir arī lielie garšaugu konteineri.

Pastāsti par mums saviem draugiem
  • Date: 11/20/2017

SAISTĪTIE PRODUKTI

Enter your keyword