Karijzāle jeb Itāļu salmene

Karijzāle jeb Itāļu salmene

Karijzāle pēc izskata nedaudz atgādina lavandu. Tās dzimtene ir saulainā Turcija un Vidusjūras piekraste. Un pats galvenais – ar kariju, ko pazīstam kā garšvielu maisījumu, šim augam nav nekāda sakara, tikvien kā līdzīga smarža.

Helikrusumu jau pazīstam arī kā dekorativu augu, kas krāšņo mūsu puķudobes vasarā. Bet Karijzāle ir īpašs Helikrusuma paveids, kas plaši tiek izmantots arī medicīnā un ēdiena gatavošanā. Šo helikrusuma paveidu mēdz saukt arī par Itālijas salmeni, jo – tas zied koši dzelteniem un cieiem ziediņiem, kuri, tos žāvējot nezaudē savu krāsu, tādēļ šie ziedi bieži vien tiek izmantoti sauso ziedu kompozīcijās.

Ja paši Karijzāles ziedi smaržo kā svaigi sviests medus, tad lapiņām piemīt viegls karija aromāts – no šejienes tad arī cēlies otrs auga nosaukums – karijzāle.

Karijzāle dobē

Karijzāle ir silto zemju augs, tādēļ to atklātā laukā izstāda tikai pēc salnām.

Karijzāle mīl saulīti un irdenu, smilšainu, pat nedaudz akmeņainu  augsni. Nevajadzētu to stādīt mālainā zemē un  ieplakās, jo pārlieku lielā mitrumā tā nejūtas labi un var sākt pelēt vai pūt. Atceramies – Karijzāles dzimtene ir Vidusjūras piekraste – Latvijas mālu tur neatrast.

Augot Karijzāle veido kuplu lodveida krūmu ar koši pelēkām, sudrabainām lapām. Tā augstums 40 – 60 cm, atkarībā no augsnes bagātīguma. Vasaras pilnbriedā, karijzāle izzied dzelteniem ziedu čemuriem un attāli atgādina biškrēsliņu vai pelašķi. Pats labākais – arī Karijzāles ziedi ir ēdami, pēc garšas nedaudz atgādina zilā siera un garšvielu apvienojumu.

Ja karijzāli vēlme bieži lieot uzturā, to nevajadzētu līdz ziediem aizlaist. To var droši regulāri apgriezt, jo tad tā veidos vēl kulāku ceru un allažiņ tiksiet pie svaigiem, mīkstiem dzinumiem.

Karijzāle balkona kastēs

Karijzāle labi jutīsies arī balkona kastē vai palielākā garšaugu podā. Ja augs sāk pārlieku izplesties, to var apšņikāt, vai pārķemmēt pāri poda malai. Lieliski izskatīsies nelieli podiņi ar karijzāli kā vienīgo augu – ja to pāris reižu apgriezīsiet, tā izveidos kuplu sudrabainu bumbu, ko beigās pārklās skaisti dzeltenie ziedi.

Karijzāle Latvijā neziemo

Karija zāle ir viengadīgs augs un ziemu pie mums nepārcietīs. Tomēr rudenī to var ienest istabā un vēl krietnu laiku audzēt uz palodzes un lietot kā garšvielu. Ja istaba būs gana gaiša un augam izdosies sagaidīt pavasari, to variet izstādīt atkal laukā pavasarī.

Karijzāle virtuvē

Karija smarža ši auga lapiņām ir patīkama, tomēr ar to pārspīlēt ēdienos noteikti nevajadzētu, tādēļ ka Karijzālei piemīt nedaudz rūgtena garša, kas atgādina salvijas un vērmeles krustojumu. Gatavojot marinādes, to pievieno nedaudz, cepot gaļu vai zivis, Karijzāles zarinu sākotnēji pievieno ēdienam, bet pirms pasniegšanas izņem. Lai labā smarža un garša ir iesūkusies ēdienā, bet rūgtenus paliek noti. Karijzāli parasti pievieno zivju, gaļas un arī dārzeņu ēdieniem. Un dara to ļoti saudzīgi, lai nesabojātu ēdienu.

Karijzāles eļļa

Ojā, no Karijzāles tiek gatavota arī eļļa koši zeltainā krāsā. Tai piemīt viegls medus aromāts, līdzīgi kā ziediem, un patīkama Karija garša. Eļļu izmanto gan ēdiena gatavošanā, gan arī kā aromātisku līdzekli. Karijzāles eļļai ir nervus nomierinošs efekts. Karijzāles eļļai ir ļoti daudz ārstniecisku īpašību, to lieto gan elpošanas problēmu risināšanai, astmas un bronhīta mazināšanai,  Šo eļļu plaši izmanto arī kosmētiskajos līdzekļos. Tā mazina ādas pigmentu, palīdz uzsūkties zilumiem, samazina  rētaudus un grumbiņas, līdz arī pie apdegumiem. Karijzāles eļļa palīdz arī varikozo vēnu probēmām.

 

Latīņu: Helichrysum italicum, Syn, Helichrysum angustifolium
Angļu: Curry Plant 

!! Šo augu bieži mēdz jaukt ar Strawflower. Immortelle, Everlasting vai tropu karija koka lapām (Murraya koenigii), bet šie visi minētie tomēr ir citi augi.

Vairāk garšaugus skatiet mājas lapas sadaļā Garšaugi un mētras

 

Garšaugus piedāvājam iegādāties laikaposmā no aprīļa līdz septembrim.

Pavasarī garšaugus pie mums var iegādāties mazos podiņos un visas vasaras garumā piedāvājumā ir arī lielie garšaugu konteineri.

Pastāsti par mums saviem draugiem
  • Date: 03/25/2019

SAISTĪTIE PRODUKTI

Enter your keyword