Raudene (oregano)

Raudene (oregano)

Raudene, jeb kā to pazīst citās zemēs – oregano – ir garšaugs ar dziednieciskām īpašībām. To plaši var izmantot gan kulinārijā, gan arī dziedniecībā (fiziskajā un morālajā jomā).

Garšas ziņā raudene atgādina kaut ko vidēju starp majorānu un timiānu. Pamata garšas nots ir patīkami pikanta, ar vieglu kampara niansi. Salīdzinājumā ar majorānu, raudene ir mazliet asāka, kodīgāka, par ar “citronīgu” piegaršu. Raudenei garšas un smaržas intensitāte lielā mērā ir atkarīga no augsnes un siltuma – jo siltāks klimats, jo šīs īpašības izteiktākas, bet tālāk uz ziemeļiem tās ir mērenākas. Lai cers augtu kupls un ziedošs, to ieteicams 2-3 reizes sezonā kārtīgi apgriezt.

Dziedniecības jomā fiziskajā aspektā raudene jau izsenis ir kalpojusi par vienu no galvenajiem līdzekļiem pret saindēšanos, iekaisumiem, kuņģa un aknu kaitēm. Morālajā aspektā, raudenes aromāts gan senatnē, gan mūsdienās tiek uzskatīts par tādu, kas kliedē raizes un rūpes, iekvēlina padzisušu dzīvesprieku un ielīksmo prātu.

Raudenes pielietošana:

  • Jau izsenis plaši pielieto picu cepšanā – pārkaisot picu ar raudeni, tā rada specifisko un aizvērtām acīm atpazīstamo aromātu
  • Lieliski sader kopā ar tomātiem, baklažāniem, kabačiem un šo dārzeņu ēdieniem
  • Lieliska piedeva picām, sāļajām tortēm un cepumiem. Var pievienot arī maizes mīklai un makaronu mērcēm
  • Var izmantot lai apkaisītu ceptus dārzeņus, dārzeņu sautējumus un salātus
  • Meksikāņu ēdienos raudene ir iemīļota garšviela, to izmanto pupiņu ēdieniem, tako pildījumiem un salsām
  • Kaltētā veidā to var pievienot grilētai vai ceptai gaļai, kā arī pārkaisīt zivīm
  • Svaigu kā arī kaltētu raudeni var pieveinot marinādēm

Daudzgadīga

Garšaugus piedāvājam iegādāties laikaposmā no aprīļa līdz septembrim.

Pavasarī garšaugus pie mums var iegādāties mazos podiņos un visas vasaras garumā piedāvājumā ir arī lielie garšaugu konteineri.

Pastāsti par mums saviem draugiem
  • Date: 11/20/2017

SAISTĪTIE PRODUKTI

Enter your keyword