Bieži vien mūsu pircēji sūkstās, ka garšaugu audzēšana nevedās, tie aug gari, it kā stīdzē, sagāžas un nevedas kuplumā. Kas par vainu – vai zaļo pirkstiņu trūkums? Nebūt nē!
Audzējot garšaugus, jāievēro 2 svarīgas lietas:
Stādot garšaugus kā dobēs tā kastēs, mēs nedrīkstam aizmirst par to primāro mērķi – tie paredzēti ēšanai. Tas nozīmē, ka tie arī regulāri jāapgriež, un šeit svarīgi ievērot, nevis jāaprauj tikai lapiņas, bet tik tiešām jānogriež galotnes. Tādā veidā augs sāks dzīt jaunus dzinumus, kļūs kuplāks un arīdzan sagatavos daudz jauna, svaiga ēdammateriāla. Jo vislielākā garšu koncentrācija ir tiešu jaunajos dzinumos nevis pāraugušajos.
Kādi augi obligāti jāgalotņo:
Baziliks, Ananāsu salvija, Majorāns, Stēvija, Vjetnamas koriandrs, visas piparmētras. Visiem tiem augiem, kas necero (neveido dzinumus no zemes) ir ik pa laikam jānokniebj galotne, lai sekmētu sānu dzinumu veidošanos.
Neaizlaist līdz ziediem:
Katrs augs ir dzīvs organisms un tā mērķis ir augt un vairoties. Ja ļaujam augam uzziedēt un nogatavināt sēklas, tas uzskata, ka savu mūža misiju ir izpildījis, un par citiem procesiem, kā spēcīgu jauno dzinumu veidošanu un kuplošanu, aizmirst. Citi augi pat sāk nokalst, lai veiksmīgāk nogatavinātu sēklas. Tādēļ, ja mēs gribam kuplu garšaugu krūmu, mums tas regulāri jāapgriež, jo tikai tā mēs varam sekmēt aizvien jaunu dzinumu veidošanos un kuplošanu.
Nedrīkst ļaut uzziedēt:
Stēvijai, salvijai, majorānam, piparmētrai, timiānam, bazilikam, raudenei (oregano),
Rakstu sagatavoja: R.Beirote, Z/S Zutiņi Stādaudzētava
Foto: Edgars Meļķis