Blog

Cūku pupas

Cūku pupas

Nosaukumi pasaulē:

Latīniski: Vicia faba
Amerika: fava bean, Lielbritānija: broad bean,  (Lielbritānijā), angļu valodā vēl var atrast apzīmējumus field bean, pigeon bean, horse bean, windsor bean.
Vāciski: Saubohne, Ackerbohne, Schweinsbohne
Franciski: fève
Itāliski: fava

Cūku pupu vēsture

Cūku pupas uzskatāmas par vissenāko pupu šķirni.  Eiropā, tās audzētas jau Bronzas laikmetā.

Cūku pupu dzimtene ir Ziemeļāfrika un Dienvidrietumāzija, tomēr, lai arī tām patīk siltums, tās ļoti labi padodas arī vēsākā klimatā, kā rezultātā tieši šī pupu šķirne ātri vien izplatījās visā Eiropā līdz pat tās Ziemeļiem. Kā rezultātā gandrīz katra Eiropas valsts to uzskata par savu senāko un nacionālo pupu. Un gandrīz katrai tautai ir savs nacionālais ēdiens, kas sastāv no šīm pupām. Arī latviešiem – cūku pupas, vārītas ar visām mizām un pasnigtas ar rūgušpienu.

Cūku pupas bija viens no galvenajiem produktiem, līdz savu uzvaras gājienu Eiropā sāka kartupeļi un krietni vien nobīdīja pākšaugus maliņā.

 

Kā audzēt Cūku pupas

Cūku pupas audzēšanas ziņā ir vismazāk prasīgās. Tās ir aukstumizturīgas, tādēļ var sēt diezgan agri jau aprīlī neuztraucoties par to, ka salnas tām varētu kaitēt. Sēj 6–10 cm dziļi, 20 cm attālumā citu no citas, starp rindām atstājot apmēram 60 cm.  Cūku pupām nav vajadzīgi balsti, 60cm – 1 m garas tās pilnībā notur stublāju. Cūku pupas aug jebkurā augsnē, bet vislabāk patīk mālaina augsne. 
Pie sēšanas jāuzmanās, lai zeme būtu gana mitra, tas sekmēs vienmērīgu sanākšanu un neļaus pupām iekalst. Pupas dīgst 4-6 °C temperatūrā, normāla augšana sākas ar +6 °C. dīgsti viegli pārcieš īslaicīgas salnas -5-6°C.  Ziedēšanas laikā augsta temperatūra un sausums negatīvi ietekmē apputeksnēšanos. Sēklai ievāc lielākās pupas no pirmajām pākstīm.

Sarkanās Cūku pupas KARMAZYN

Šķirne ‘Karmazyn’ ir ražīga, vidēji agra pupu šķirne, gatavības laiks – līdz 90 dienām. . Pākstis un pupas ir tikpat lielas kā parastajām cūku pupām,  Pākstī 3-5 pupas. Stublāji ir apmēram 60 cm gari, ar spēcīgu sakņu sistēmu. Kamēr pupas nav kaltētas, tām ir koši sarkanrozā krāsa. Kaltētas iegūst tumši sarkanu nokrāsu. Sējamas maija sākumā 5–6 cm dziļumā. Dīgsti iztur salnas līdz –4 °C. Labi aug un ienākas auglīgā, neskābā, mitrā smilšmāla augsnē . Karmazyn šķirnes pupas ir viegli lobāmas, tās ātri noblanšējot ļoti viegli atdalāmas no miziņām.

Kā gatavot Cūku pupas

Cūku pupas var vārīt ar visām pākstīm, var kaltēt, izlobīt un vārīt vēlāk. Cūku pupas tāpat kā pārējās pupas ir pākšaugs, no citām pupām atšķiras tikai ar niansēm. Pupās ir olbaltumvielas, kas ir vērtīgas, ogļhidrāti, balastvielas, kas optimizē zarnu trakta darbību, un šķiedrvielas. Pākšaugos ir arī komponenti, kas optimizē holesterīna līmeni asinīs.

Lai pupās atraisītos labas garšas īpašības un to miziņa kļūtu plānāka,  kaltētas cūku pupas  nepieciešams pārliet ar siltu ūdeni un mērcēt 12 – 18 stundas, savukārt, kaltētas pupas bez mizas – ar aukstu ūdeni un mērcēt 8 stundas. Šo stundu laikā to apjoms divkāršojas, sākas dīgšanas procesi un rodas daudz vērtīgu uzturvielu.

Cūku pupas pasaules nacionālajās virtuvēs

Cūku pupu dzimtene ir Āfrika, tādēļ no šejienes nācis arī pasaulē slavens  ēdiens, ko dēvē par ful medames, tā recepti uzskata par ļoti senu – tā nāk no Ēģiptes faraonu laikiem, ar četru tūkstošu gadu vēsturi. Ful medames ir ēģiptiešu nacionālais ēdiens, kas pazīstams arī citās arābu valstīs, un parasti ar šo ēdienu sāk dienu – to ēd brokastīs. Ful medames recepte – izvārītas cūku pupas atbrīvo no ārējā apvalciņa, saspaida, pievieno olīveļļu, pētersīļus, sīpolu un ķiploku, kā arī citrona sulu. Izklausās kaut kas līdzīgs hummusam, tikai turku zirņu (jeb garbanzo pupiņu) vietā cūku pupas. Ful medames ēd ar maizi. Recepte ir tik vienkārša, ka tā noteikti ir pamēģināšanas vērta.

  • Luksemburgas nacionālais ēdiens – Judd mat Gaardebounen. Tās ir vārītas cūku pupas ar cūkgaļu (gluži kā mums pelēkie zirņi ar speķi).
  • Ķīnā pazīstama ir doubanjiang pasta, ko gatavo no cūku pupām un sojas pupiņām, pievienojot čili piparus.
  • Meksikā habas con chile ir populāra uzkoda – tās ir izvārītas, sālītas cūku pupas (vai arī papildinātas ar kādām garšvielām, gluži kā sāļie riekstiņi, nav gan īpaši veselīgs našķis, bet garšīgs gan).
  • Cūku pupas jau gadu tūkstošiem ir neatņemama Vidusjūras virtuves sastāvdaļa, gan mūsdienās, gan senajā Grieķijas un Romas virtuvē. Vicia faba – vārds faba nāk no grieķu valodas un nozīmē «ēdiens», norādot, cik svarīgs produkts ir bijis cūku pupas.
  • No Portugāles ir cēlusies tradīcija Ziemassvētku kūkā apslēpt cūku pupu – kuram tā trāpīsies, tam…. (te nu variantu ir daudz un dažādi, no tīri praktiskiem – kuram nākamgad būs jāgādā svētku kūka, līdz – kuram smaidīs veiksme, un tamlīdzīgi).

 

Leonfortes lielās cūku pupas (Fava larga di Leonforte)

Leonfortes lielās cūku pupas (Vicia faba major), sauktas arī par “turku pupām” (fava turca), Vidusjūras un Tuvo Austrumu teritorijā audzētas un izmantotas uzturā jau 3000 g.p.m.ē. Ilgu laiku tās bijušas “nabadzīgo iedzīvotāju gaļa” (lēts, olbaltumvielām un minerālvielām bagāts produkts), līdz tika iepazīti kartupeļi. Itālijā īpaši iecienītas tās ir centrālajos un dienvidu reģionos, tai skaitā salās. Agrāk šī cūku pupu šķirne bija ļoti populāra un tika audzēta starp graudaugiem, visbiežāk kviešiem, lai bagātinātu augsni.  Augšanas zona: Ennas zona (Leonforte, Assoro, Nissoria, Enna, Calascibetta); Šīs pupas ir ļoti iecienītas uzturā to lielā izmēra dēļ un arī tādēļ, ka ir ļoti viegli un ātri pagatavojamas, jo tās nav jāmērcē.

Leonfortes lielās cūku pupas ir lielākās, saldākās un visātrāk pagatavojamās no visām cūku pupām!Tās ir patiešām lielas, platas, ieplakanas pupas, kas ir viegli un ātri pagatavojamas un garšas ziņā īpašas  – ļoti maz miltainas. Uzturā var izmantot svaigā veidā vai arī kaltētas.

Info: http://www.fondazioneslowfood.com/en/slow-food-presidia/leonforte-broad-bean/

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword