Blog

Zirņi, ko audzējam

Zirņi, ko audzējam

Zirņus mēs audzējam daudz. Kopumā trīs šķirnes – Bruno, Retrija un tad ir tā lielo zirņu šķirne, kura nākusi mums mantojumā, bet kuras nosaukumu mēs diemžēl nezinām, bet par kuras garšas īpašībām mēs saņemam daudz labas atsauksmes.

Zirņi ir viens no produktiem, kuram veltām ļoti daudz laika un uzmanības. Jo atšķirībā no krūmu pupiņām, zirņus mīl kukainīši un, lai paciņās nonāktu tikai skaistie zirnīši, tos pēc šķirošanas uz sietiem nepieciešams pārlasīt arī ar rokām. Sanāk, ka Ziemassvētkiem mēs sākam gatavoties uzreiz pēc apkūlībām, jo jāsaka paldies mūsu pircējiem, kas gadu no gada uz svētku galda liek tieši mūsu lielos pelēkos zirņus un mudina mūs rosīties, lai tie nepietrūktu.

Šo nezināmo šķirni mēs saucam par “Lielajiem Ziemassvētku zirņiem”. Bieži tiek jautāts – kāpēc tos saucam šādi? Ir tā, ka svētkos galdā tiek likts labākais ko saimnieks ir izaudzējis un tieši no šīs šķirnes mēs atlasām vislielākos un skaistākos zirņus.

Otra zirņu šķirne ko audzējam ir Retrija. Pie to selekcijas un atjaunošanas ir strādājis Valsts Priekuļu laukaugu selekcijas institūts. Šī šķirne ir ieguvusi Aizsargātas cilmes vietas nosaukumu, kas nozīmē to, ka, ja Jūs veikalā redzat paciņas ar uzrakstu “Latvijas lielie pelēkie zirņi” tad paciņā nešaubīgi būs tieši šīs šķirnes zirņi. Retrijas šķirne selekcionēta tā, lai tā iegūtu maksimāli daudz labo garšās īpašību – plānu, skaisti marmorētu miziņu ar niansēti spēcīgu zemes garšu, kas kontrastē ar miltaino, nedaudz saldo zirņa mīkstumu.

Trešā šķirne kas atrodama mūsu laukos ir “Bruno”. Tie ir mazie pelēkie zirņi un, lai tie nepazustu veikalu plauktos blakus saviem lielajiem brāļiem, mēs tiem esam izveidojuši draisku, koši dzeltenu etiķeti uz kuras uzzīmēts zirnis vārdā Brunītis. Tā garša ir izteiksmīga un miziņa plāna jo plāna. Laba izvēle steidzīgajām saimniecēm, jo pēc izmērcēšanas izvārīsies 30 min laikā (salīdzinot ar lielajiem zirņiem, kuri vārās aptuveni 50 min.)

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword