Mārsils jeb pļavu timiāns ir mūsu pašu latviešu senais ārstniecības un reizē garšaugs, kas sastopams mūsu dabā teju ik uz soļa. Un par garšaugiem runājot – kuri pirmie atklāja Timiānu – latvieši vai itāļi??
Kamēr no Itālijas līdz mums nebija atceļojis smalkais nosaukums – TIMIĀNS, latviešu saimnieces brida mūsu pašu pļavas un lasīja Mārsilu. Galvenokārt to izmantoja tējām, bet gudrākas piešāva arī ēdienam. (tās mazās saimnieču viltības).
Un Jums? Ir gadījies iet pa pļavu, uzkāpt violetam ziedu puduram, kas skaisti nosmaržo pēc timiāna….. tas ir mūsējais, iedzimtais… lokālais aborigēns. Tik mēs to dēvējam par Mārsilu.
Mūsdienās timiāns ir neaizstājams virtuvē, zinām daudzas šķirnes ar garšu niansēm – citrontimiāns, piparotais un citi… liekam to marinādēs un pat saldēdienos.
Bet, ja esat iecienījuši tēju, tad ļoti rekomendēju uzmeklēt to pļavā. Garša ir cita un vērtība ar. Un mūsu pašu `pļavenieks` galīgi nav smādējams arī pie ēdieniem. Tāds smags un gruntīgs – neskrien virsū ar savu smaržu, bet iespaidu uz maltīti atstāj pamatīgu. Izmēģiniet!
– Un nav tiesa, ka to grūti atrast. Tam lieliski patīk smiltiņa, tamdēļ ar to noauguši kā Vaiņodes armijas lidmašīnu bunkuri tā Pāvilostas piekraste. Tur tas jūtas ērti, jo, kā jau `maza auguma čalim`, tam nepatīk, ka daudz garo, lekno zāļu apkārt.
Te padoms – gribat atrast Mārsilu – brienat zemajās pļavās. Savu šoreiz lasīju Ķeipenē. Bet Mārsilam arī ļoti patīk augt blakus upēm, sevišķi, ja tās ieskauj priežu sili – smilšaine un skujukoki ir Mārsila labie draugi. Tas ieperinaš arī izcirtumos.
Zinātāji teic, ka arī pļavas mārsilam atšķirās garšas gadu no gadu. Vienugad tas garšojot citronīgi, otrugad nikni. To ietekmē arī laika apstākļi – cik sausa vasara, cik dedzinoša saule pagadījusies.
Mārsils jeb pļavu timiāns ir arī lielisks un veselīgs tējas augs
Mārsils jeb pļavu timiāns ir labs līdzeklis klepus gadījumos. Ar to ārstē iekaisušus bronhus un nomierina niknu klepu. Tas reizē arī ir lielisks antiseptiķis, ko lieto brūcēm un iekaisumiem, pret ieaugušiem kāju nagiem, pušumiem un tulznām.
Bet galvenais – tas veicina gremošanu, novērš vēdersāpes un citas ligas, tamdēļ arī to tik bieži izmantojam ēst gatavošanā kā garšaugu, līdz tas tiešām sākts selekcionēts kā garšaugs.
Un nu jau vienkāršais Timus Vulgaris piedzīvojis daudz un dažādas variācijas, no kurām populārākās:
- – Klasiskais timiāns
- – Mīksto lapu timiāns
- – Citronu timiāns
- – Apelsīnu timiāns
- – Sudrabotais timiāns
Lielu daļu no šiem veidiem pavasarī stādu veidā piedāvājam arī mēs savā stādaudzētavā.
Plašāku piedāvājumu atradīsiet mūsu garšaugu katalogā: https://zutini.lv/garsaugi/
Mārsilu lasīja un par timiānu stāstīja: R.Beirote,