Kolas zāle jeb Dievkociņš – vērtīgs garšaugs

Kolas zāle jeb Dievkociņš – vērtīgs garšaugs

Kolas zāle jeb Dievkociņš – vērtīgs garšaugs

Dievkociņu pazīst vai katrā lauku mājā kā vienu no mūsu svētajiem augiem, tikmēr rietumu valstīs tas kļuvis par populāru garšaugu ar visai mūsdienīgu nosaukumu – Kolas zāle. Kā tad audzēt un kā labāk apēst Kolas zāli?

Par kolas zāli tiek dēvēts smaržīgs krūms ar latīnisko nosaukumu `Artemisia Arbotanum`, kuru Latvijā pazīstam kā senu augu, kas sastopams vai katrā mājā un mīļi tiek saukts par Dievkociņu. Dievkociņam latviešu dārzā vienmēr ir bijusi īpaša vieta starp svētajiem un ārstniecības augiem.

Kolas zāle jeb Dievkociņš ir cēlusies no Eirāzijas puses un lēnām izplatījusies arī Āfrikā un Amerikā. Sava ceļojuma laikā, atkarībā no vietas, tā saukta dažādi: `Veco vīru puķe`, Mīlestības augs, Dievkociņš, Omespuķe utt.

Senāk Kolas zāle jeb Dievkociņš izmantota ne tikai ārstnieciskiem nolūkiem – apetītes un kunģa darbības uzlabošanai, bet arī kā dabīgs gaisa atsvaidzinātājs un uzmundrinātājs. No Kolas zāles iegūto eļļu izmanto līdzekļos kukaiņu atbaidīšanai. Tomēr atsevišķās pasaules vietās šīs eļļas tika izmatotas arī baznīcās, lai uzmundrinātu uz lūgšanām atnākušos baznīcēnus un neļautu tiem iesnausties garo sprediķu laikā. Kaltētas kolas zāles lapas lika skapī, lai kodes nemetās. Kapātus auga zarus izmantoja dzijas krāšošanā, iegūstot skaisti dzeltenu toni.

Dievkociņš mūsu latviešu sētā

Mūsu senču šetās Dievociņš bija obligāts augs – mājas sargs un arī durvju sargs no ļauniem ienācējiem – to stādījuši pie mājas ieejas vai pirtspriekšā. Tas siets arī pirtsslotās, miesas un gara attīrīšanai.

Dievkociņš – iespējams, tik mīļš nosaukums tam dots pelēcīgi mīkstā lapojuma dēļ, tam pieskarties ir patīkami un tajā brīdī gaisā paceļās patīkama smairža. Noglaudīt Dievkociņu nozīmē piesaukt veiksmi, svētību un aizsardzību, tādēļ tas vienmēr atradās pie mājas ārdurvīm vai taciņu malās. Lai smarža un svētība pavada mājiniekus dienas gaitās.

Dievkociņš  puķu dobē

Dievkociņš jeb Kolas zāle aug krāšņa, no 1 – 1.5m augsta un veido kuplu diļļveidīgu krūmu, tomēr, lai šo kuplumu panāktu, to ieteicams laiku pa laikam apgriezt jeb formēt. Tā ir izturīga pret kaitēm un ligām, mīl saulainas vietas un karstās vasaras dienās izdala spēcīgu, svaigi rūgtenu aromātu.

Kolas zāle ir ziemcietīgs augs – tā lieliski Ziemo Latvijā un kārtīgi augt sāk brīdī, kad gaisa temperatūra sasniegusi stabilus +12 – +16 grādus. Vasaras vidū Kolas zāle var izziedēt ar dzelteniem ziediņiem.

Šis augs mīl saulainas vietas un vidēju mitrumu. Droši to varaudzēt arī tie, kas ar darzkopību nav uz tu un citas puķes un augus prot `viegli pazudināt`. Ja pavasarī iestādīsiet un uz visu vasaru aizmirsīsiet – nekas traks, nekādu piespiedu aprūpi šis smaržīgais augs neprasa.

Kolas zāli var pavairot gan ar spraudeņiem, gan sadalot sakņu ceru. Ja augs ieņēmis nevēlamu formu, to pavasarī var vienkārši nogriezt 10cm no zemes un tas saceros no jauna.

Kolas zāle Virtuvē

Dievkociņš jeb Kolas zāle pieder vībotņu ģintij, tādēļ tam ir zināma līdzība ar vērmeli, kuru mēs izmantojam kā dabīgu kunģa darbību veicinošu līdzekli. Ja to  kārtīgi sabužina, tā sāk izdalīt spēcīgu, nedaudz rūgtenu aromātu. Francijas un Itālijās virtuvē šo augu mēdz pievienot ūdenim, tā panākot, apetīti rosinošu dzērienu ar vieglu kolas pēcgaršu. Kaltetas lapas tiek izmantotas tējai. Nepārspīlējot kolas zāli var pievienot arī biezpienam, tomātiem, salātiem. Itālijas virtuvē to izmanto biežāk, pievienojot arī konditorejas izstrādājumiem, dažādiem pudiņiem un cepumiem. Interesantu garšu var panākt, kolas zāli pievienojot gaļas marinādēm – tā nereti dara franču pavāri.

 

!! !Sabiedrībā  gan notiek diskusijas – ir Kolas zāle tas pats Dievkociņš, vai tomēr ir atšķirība. Pasūtot šī auga stādus, mēs saprotam, ka, lai arī šim augam ir vairākas šķirnes, tomēr latīniskais nosaukums `Artemisia Arbotanum` ir viens un tas pats abiem augiem. Šī iemesla dēļ  no vienas puses nav īsti pamata uzskatīt, ka tie būtu divi dažādi augi.
Tomēr zinātāji apgalvo, ka mūsu sētās izsenis augošais Dievkociņš garšu ziņā gan nelīdzinās Kolas zālei. Augs, kura stādi tiek piedāvāti kā Kolas zāle, izceļas ar tik tiešām kolai līdzīgu garšu un smaržu un lieliski iederās dzērienos. Atsevišķos garšaugu katalogos Kolas zālei esot sastopami arī nedaudz atšķirīgi latīniskie nosaukumi, bet pēc “The Plant List: A Working List of all Plant Species”. datiem latīniskajam nosaukumam`Artemisa abrotanum L.` Ir vēl virkne sinonīmu kā:
Artemisia altissima Ehrh. ex DC.
Artemisia anethifolia Fisch. ex DC.
Artemisia elatior Klokov
Artemisia elegans Fisch. ex Ledeb.
Artemisia foeniculacea Steven ex DC.
Artemisia herbacea Ehrh. ex Willd.
Artemisia paniculata Lam.
Artemisia procera Willd.
Artemisia proceriformis Krasch.
Artemisia tenuissima Spreng. ex Besser

Ir vai nav Kolas zāle tas pats Dievkociņš,  arī mums pilnīgas atbildes nav. Mēs pieņemsim, ka ir, bet uzturā lietot ieteiksim stādaudzētavu piedāvāto variantu ar izteiktākajām garšas īpašībām.
Tomēr ja nu kādam ir precīzs skaidrojums par šiem augiem un latīniskajiem nosaukumiem, mēs priecāsimies saņemt profesionāļa skaidrojumu.!!!

Latīņu: Artemisia Arbotanum
Angļu: Cola Plant, Boys Love, Southern Vormwood, Old Man, Boy’s Love, Oldman Wormwood, Lover’s Plant, Appleringie, Garderobe, Our Lord’s Wood, Maid’s Ruin, Garden Ssagebrush, European Sage, Sitherwood and Lemon Plant. Atsauce: wikipedia

Vairāk garšaugus skatiet mūsu mājas lapas sadaļā Garšaugi un mētras

 

Rakstu sagatavoja: R. Beirote, Zutiņi z/s stādaudzētava

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword