Blog

Limonādes zāle jeb Meksikāņu agastahe, jeb Lakricas piparmētra

Limonādes zāle jeb Meksikāņu agastahe, jeb Lakricas piparmētra

Saukta arī kā Meksikāņu Agastahe, Meksikas gigantiskais Izops, smaržīgā agasyahe, Fenheļpuķe, Fenheļa daudzvārpiņa, nātrlapu agastahe, Meksikāņu izops. Anīsa izops, Lakricas piparmētra, kolibri piparmētra.

Ja ir vēlme izjust īstu smaržu sprādzienu, kas liek aizdomāties – kā gan tas viss saiet kopā – ir jānobauda Meksikāņu Agastahe.

Tas ir siltajā klimatā ļoti populārs limonādes un arī tējas augs, tādēļ iesaukts par – Limonādes zāli!

Pasmaržojot agastahi, jūs visupirms sajutīsiet anīsu, kas lēnām pāries citrona notī. Un tad prātu pārņems doma – anīss un citrons , vai tas sader? Ojā – sader gan. Un šo augu izvēlas pat tie, kas ar anīsu nav uz TU, jo kā mēs visi zinām – anīsu var vai nu mīlēt vai nemīlēt – vidusceļa te nav.

Meksikāņu agastahe ir piparmētru dzimtas augs, ko mēs vēl mēdzam saukt arī par Meksikas Gigantisko Izopu. Tās dzimtene ir Ziemeļamerikas dienvidi, kur brīvā dabā tā plešas neierobežoti, vairojas pati un  un sasniedz laba metra augstumu. Tās smaržīgās lapas tiek izmantotas ārstniecībā – zāļu tējās, tomēr mūsdienās Agastahe atradusi vietu arī virtuvē kā garšaugs.

Meksikāņu agastahe ir viengadīgs augs,  nelielā augumā 60-90cm, kas zied ar violetiem vai ziliem ziediņiem. Ņemot vērā tā siltzemju izcelsmi, labāk patīk tam siltas un saulainas vietas, bet arī pusēnā tas spēs izdzīvot. Ja Latviju piemeklēs ziema kā senlaikos – agastahe neizziemos, bet pērno 2020. gada silto ziemu šis augs izturēja diezgan labi. Tādēļ – lai gan Agestahe skaitās ziemcietīga, mēs teiksim – nu kā nu kuro reizi un tas ļoti arī atšķirīgs no šķirnes.  Bet ir viena laba lieta – agastahe labi pavairojas ar sēklām. Pieturiet tās.

Agastahei nav augstas prasībsas, tā labi piecietīs arī vidēji bagātu augsni, bet, protams, priecāsies arī par trūdvielām bagātu zemīti. Patīk saulīte vai pusēna, tomēr jāuzmanās ir no mitrām vietām, tās gan nepatīk. Toties Agastahe patīk kukaiņiem, bitēm, kamenēm un nektārsūcējiem. Ja no šīm radībiņām bail, iespējams, podā uz terases galda tai nebūs laba vieta 🙂

Agastahe vislabāk piemērota dobēm, tomēr, ja zemes nav, bet ir varens balkons, ņemam lielāku podu un stādām iekšā! Istabā uz palodzes agastahe tomēr visai labi nejutīsies. Agastahe zāk ziedēt vienu mēnesi pēc stādīšanas, ja saņēmusi pietiekamu mitruma daudzumu.

Agastahe vislabāk savu smaržas buķeti izrāda intensīvā saulē.

Agastahe virtuvē

Agatsahe primāri ir  ārstniecības augs un tējas augs. Tomēr tās smaržas un garšas īpašības ir tik izteiktas, ka būtu grēks to neizmantot arī virtuvē. 

Ko gatavot no agastahes:

– Konfektes
– Sīrupu
– Desertu želeju
– Desrtu piedeva
– Piedeva salātiem mazās devās
– Piedeva augļu kompotiem
– Liķieru pagatavošanai 🙂

Šogad mēs savā saimniecībā piedāvājam šķirni Agastache mexicana Lime

 

Rakstu sagatavoja: Rūta Beirote, Z/s Zutiņi stādaudzētava
Foto: Interneta resursi.

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword