Blog

Tomātu siltumnīca – Tomātu hibrīdi VS Delikatešu šķirnes

Tomātu siltumnīca – Tomātu hibrīdi VS Delikatešu šķirnes

Man ir jauna tomātu siltumnīca, bet kā to parizi nokomplektēt, lai rezultāts būtu gan ražīgs, gan garšīgs? – tā mums bieži jautā mūsu tomātu stādu pircēji.

Ziniet – kā ir Pareizi – to mēs pašas nezinām!
( Arī mēs pašas vien mēģinām, eksperimentējam un aplaužam savus skaistos, asos , lepnos vidzemnieču radziņus 🙂 )
Bet mēs varam pastāstīt, kā darām mēs savās mazajās mājas siltumnīcās.

Tomātu siltumnīcā mūsu saimniecībā mēs visupirms apdomājamies.

Un to rekomendējam arī Jums:


Pirmkārt – apdomājiet, kādi ir Jūsu ēšanas paradumi un ko jūs darīsiet ar pārprodukciju?
Pārprodukcija – tas ir normāli. Tā notiek ik gadu tomātu pīķī. Jautājums – ko Jūs darīsiet ar gatavajiem tomātiem – konservēsiet paši vai izdalīsiet kaimiņiem?
Ja konservēsiet – vai vienkārši izspiedīsiet sulu vai tomēr liksiet želejā, vārīsiet vīriešu zaptes, tomātu mērces un kaltēsiet?
Ja vairāk uz sarežģīto pusi – tad hibrīdi tomēr daudz vairāk būs jūsu lauciņš. Kamdēļ?
Jo cilvēks svaigā veidā var apēst daudz mazāk kā sakonservēt. Bet – konservējamos tomātus var apēst svaigā veidā. Bet svaigēdamos tomātus būs ļooti grūti iekonservēt 🙂
Tā īsi: Vērša sirdis un cherry tomātiņi tā īsti nederēs tomātu konservēšanai savā sulā vai tomātu kaltēšanai. Nebūs tā foršā, stiprā tomātu garša.
Vai Zinājāt, ka itāļi katrai savai īpašajai mērcei izvēlās tikai konkrētas šķirnes tomātus? Nu neder tur kuri katri.


Apdomājiet, cik ļoti Jūs vēlaties dzīvot, uzdzīvot un baudīt dzīvi, un cik no šī baudas laika veltīt tomātu laistīšanai un aprūpēšanai.
Ja Jums laika ir “kudīiii un vairāk” – Jums piemērotas būs delikatešu tomātu šķirnes, kuras čubināt kā bāra bērnus, lolot, lutināt un veltīt tām savu vasaru.


Ja tomēr Jums patīk zaļumballes, kokteiļi, gari pārgājieni, pikniki un dzīves baudīšana – izvēlieties hibrīdus!


Hibrīdajiem tomātiem gēnos ir ielikts kods – tev jābūt pašpietiekamam un stresa noturīgam. Tavs saimnieks aizballēsies, jo ir jauns un sprauns, bet tev tikmēr būs jāpacieš slāpes, barības vielu trūkums, pārāk liels karstums, jo viņš aizmirsīs attaisīt siltumnīcu rīta pusē ( Jo, iespējams, izgulēs zaļumballes paģiras).
Tikpat labi Viņš varbūt ir neaptēsts un domā, ka BIO nozīmē – dzert tīru avota ūdeni un pieņemties spēkā. Pats gan stūķēs iekšā zaļus salātus ar kokosriekstu eļļu, bet nabaga tomātu ar zāļu vircu pabarot neiedomāsies….bet nu lai..
Tomātu hibrīdi visus šos netipiskos krīzes apstākļus pacietīs labāk kā aristokrātiskie šķirnes tomātu skaistuļi

Mūsu ideālā recepte tomātu siltumnīcai


Jo mūsu gadījumā mēs ļooti mīlam uzbalēt 🙂 Bet Tomātu audzēšana tomēr ir arī viens no mūsu maizes darbiem. – Tas nozīmē, ka pēc zaļumballes mums tomēr ir laikus jāpamostas, jāattaisa tomātu siltumnīca un arī jāaplaista tomāti 🙂


Visa pamatā dzīvē ir balanss – un arī tomātu siltumnīcā


Un arī savā siltumnīcā Jums ir jāievēro balanss starp Hibrīdajām tomātu šķirnēm un delikatešu tomātiem.
Proporcija starp hibrīdo tomātu šķirnēm un delikatešu tomātu šķirnēm varētu būt sekojoša:
Sākot no: Hibrīdās tomātu šķirnes 30% : 70% delikatešu tomātu šķirnes
Hibrīdi nodrošinās Jums labu un bagātīgu ražu arī krīzes apstākļos un, pat, ja siltumnīcai piemetīsies visas iespējamās slimības – hibrīdi pavilks ražas brīdi garāku.
Savukārt, delikatešu tomātu šķirnes dos Jums pietiekami daudz iemeslu priekam un garšas kārpiņu lutināšanai.
Košas, miltainas, garšīgas, ķeburaini spalvainas šķirnes ar ko mieloties pašiem, pacienāt mazbērnus un izlielīties kaimiņiem un darba kolēģiem.


Ja sajūtat sevī sulas spiešanas un konservēšanas meistara – giganta iedīgļus – palieliniet hibrīdo šķirņu stādu proporciju.
Ja mamma teica, ka “Tev jau sen vajadzēja iemācīties izaudzēt pašam savu tomātu” – bet Jums joprojām patīk kokteiļi, puiši, meitenes un vasaras naktis – kušss – lieciet pilnu tomātu siltumnīcu ar hibrīdiem un pa vienam stādam piestādiet klāt – baltos, melnos, zaļos, dzeltens un vērša sirdi.
Pa kādam auglim sanāks, ko iepriecinat sevi un mammu. Bet ko riktīgi pieēsties, turklāt gardi – to nodrošinās tomātu hibrīdi – kas radīti, lai pieciestu mūs – profānus, ballētājus, dzīves baudītājus.


Tik vienu piemirst nedrīkstam.


Hibrīdais tomāts ir kas līdzīgs Porzinģim (Kristp, jei bogu, piedod).

Nu nevaram mēs viņu barot ar limitētu ūdens daudzumu un cerēt, ka viš` stieps mums zelta kausus un medāļus. Vaita no jums pašiem, pliku ūdeni dzerot, kas prātīgs iznāktu?? Pūt un palaid! Nē, nu ja iebilstat – pamēģiniet. Parunāsim pēc divi nedēļām!
Atcerieties, Porzinģim garšo paēst. ( Kristap, nu piedod). Un Arī Porzinģveidīgajam hibrīdajam tomātam nāksies ko gardu paēst iedot ik pa laikam. BIO galīgi nenozīmē dzert pliku ūdeni, kā to daži iedomājās un apgalvo. Kādu mēslojumu nāksies piejaukt klāti. Vistas, kazas, cūkas vai goves – tas pēc Jūsu rocības!

Arī Jums ir tomātu siltumnīca un grasāties to stādīt pilnu?


Mēs piedāvājam stādus kā hibrīdiem tā delikatešu šķirņu tomātiem – raugiet, kas vēl pieejams, mūsu Tomātu šķirņu katalogā

Bet par to, ar kādām problēmām variet saskarties, audzējot tomātu hibrīdus vai delikatešu šķirnes, lasiet šeit:

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword