Blog

Tomātu sula – kā viegli pagatavot

Tomātu sula – kā viegli pagatavot

Tomātu Sula – nu kam gan tā negaršo. Tomēr daudzi joprojām tās pagatavošanu mājās uzskata par draudīgu, grūtu un sarežģītu procesu. Bet tā nebūt nav. Tik vien kā jāatrod sev derīgākais tomātu sulas pagatavošanas variants.

Lūk, kā top tomātu sula mūsmājās: 

Māsas Santas variants:
Tomātiem izgriež serdes, sagriež 4 daļās un liek katlā ar visām mizām. Drusku iespaida, lai mazliet sula atdalās. Pavāra ~20 min. Tad ar rokas blenderi turpat katlā visu sablenderē, izkāš caur sietiņu, lai noskrien sēklas un mizu gabaliņi. Lej atpakaļ katlā, pavāra vēl brīdi, noputo, piešaun sāli, piparus, ķiplokus, lej tīrās burkās, aizvāko un uz vēso pagrabu prom.

Ja rokas blenderis ir labs un sēkliņas netraucē, tad neko nemaz nekāš. Kārtīgi samaļ un ziemā dzer tādu feinu, tumīgu, kārtīgu.

Māsas Rūtas variants:
Tomātiem izgriež serdes un tos izspiež caur lēno sulu spiedi. Pieliek sāli, ķiplokus, garšvielas, katlā sulu uzvāra ~20 – 30 min, lej tīrās burkās, aizvāko un ankambarī.

Savukārt, izspiedas saliek katliņā, ja vajag, drusku pielej atpakaļ sulu. Uzvāra, sablenderē, piešaun gardvielas, un sanāk braša mērce vai pasta, kuru glabāt ledusskapī un pievienot ēdieniem un marinādēm.

Mammas Ineses recepte:
Tomātiem izgriež serdi, noblanšē, novelk mizu, Liek katlā, klāti pievieno sāli, piparus pēc garšas, ķiplokus, arī čilli un citas garšvielas, ja kārojās. Pavāra ~20 min. Tad ar rokas blenderi turpat katlā visu sablenderē un aidā burkās iekšā, vāku virsū un drusku apsedz ar veco silto ziemas “pufaiku”.

Selgas tantes recepte:
Tomātus dzīvā veidā spiež iekš veco laiku sulu spiedes ( Žuravinka vārdā vai..kautkas tāds ? )
Kad dūmi un putas nosēdušās ? izkāš caur sietu, piešaun ķiplokus, sāli, mellos un sarkanos piparus, uzvāra, noputo, pilda burkās aizvalcē un zem segas nokarsē.

Mēs darām šitā:

  • Sāli liekam pēc garšas, bet nežēlojam. Tas tomēr ir konservants.
  • Burkas nesterilizējam un iepriekš necepam. Stāv labi.
  • Ja ir šauba vai baile, sulas burkas vienmēr var papildu nokarsēt. Drošībai un sirdsmieram.
  • Tomātu sulas burkā vienmēr var iemaldīties kāds vesels blanšēts tomāts – lai jautrāka dzeršana, un ir ko izmakšķerēt pie vakariņām.
  • Tomātus netvaicējam tvaika katlā. Jo nepatīk caurspīdīga sula. Tomātu sulai mūsu gaumē jābūt pilnasinīgi sarkanai, biezai un kreftīgai. Drīkst būt ar sēkliņām un ķiploku gabaliņiem, jo tas nozīmē, ka pašu taisīts.
  • Bieži sulai liekam čili, bet – vislabāko garšu tas dod tad, kad ir svaigi rauts ar pākstīm. Pulveris no paciņas iedos vienkāršu stiprumu, bet neiedos sulai to spēcīgo “dziļumu”.

!! Atceramies, ka no tomātu pārpalikumiem, ja tiem izņemtas serdes, sanāk branga pasta vai – tos var izkaltēt, samalt un pievienot kā tomātu pulveri ēdieniem. Izmanto visu, nelaid labumiņu zūdībā! ZeroWaste

Tomātu sulas vārīšanas noslēpumus izpauda: Māsa Rūta.

 

Citus veidus, kā garšīgi saglabāt tomātus ziemai, raugiet mūsu Recepšu sadaļā.

Tomātus gan sulai par izdevīgu cenu, gan  gardi noēsties piedāvājam arī mēs savā saimniecībā – Tomātu laikā ( aprīlis – oktobris)

Ja vēlaties tomātu sulu savārīt paši, dodiet ziņu vai ielūkojietes mūsu Facebook lapā – Tur parasti ziņojam par šī brīža piedāvājumiem.

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword