Blog

Zilie un violetie tomāti – vēlāki un veselīgāki

Zilie un violetie tomāti – vēlāki un veselīgāki

Zilie un violetie tomāti pēdējos gados vairs nav nekādi zili brīnumi vai milzu pārsteigums. Šķirņu tomāti šādā krāsā tiek piedāvāti aizvien vairāk un, laikam ejot, pat lielākie tomātskeptiķi sāk atzīt, ka nebūt tik slikti jau arī nav, ka ēdami būtu tikai sarkanie tomāti un dzeltenie tomāti.

Tuvojas pavasaris, un daudzus tomātu mīļotājus māc jautājums: Vai siltumnīcā likt pārbaudītās vērtības vai arī pamēģināt kaut ko eksotisku kā, piemēram, zilie un violetie tomāti? Ierobežotā platība vienmēr liek atrast kompromisu.

Kā stādaudzētājiem mums visbiežāk jautā pēc agrākajām tomātu šķirnēm. Šajā lauciņā lielākoties viss ir skaidrs. Taču pēdējos gados ir izteikta pagarinātā augļu sezona – kad rudens iestiepjas tālu, līdz pat novembrim.. Būsiet taču novērojuši, ka, ar retiem izņēmumiem, bet tāds kārtīgs sals sākas ap novembra, nereti decembra mēnesi. Nu lūk, kamēr agrās šķirnes sevi šajā laikā jau ir atražojušas, šeit savu krāšņumu mūsmāju siltumnīcā pagājušogad parādīja daži eksotiskie tomāti:

Chesnut Choocolate tomātu šķirne

Jautāsiet kādēļ tad šie zilie un violetie tomāti ir tik žiperīgi tajā laikā.

Tiem ir viena kopīga iezīme – visiem mizas krāsojumā ir tumšais pigments – antociāns jeb antocianīns.

Cilvēkam tas ir ļoti efektīvs antioksidants kas palīdz organismam nenovecot.

Līdzīgi ir ar tomātiem – tas stiprina auga šūnas un pasargā to no saules UV starojuma, karstuma un arī rudens vēsuma, ļaujot tam turpināt augšanu vēl pat ļoti ilgi rudenī! Tas ir kā antistresa līdzeklis, ko tomāts saražo pats. Interesanti, ka arī paši tomātu augi ir tādi zilganīgi un tumsnēji – zilām lapām, kas bieži vien skrullējas uz augšu. Arī lapu skrullēšanās zilajiem un violetajiem tomātiem ir ieasta un normāla lieta. Šīm krāsām tas ne vienmēr nozīmē aukstuma šoku vai mikroelementu trūkumu.

Blue gold jeb zilais zelts tomātu šķirne

Antociāniem liela nozīme ir tieši zemā temperatūrā. Ar antociāniem absorbēta gaismas enerģija pārvēršas siltumā un palīdz sasildīt lapas. Ir novērots, ka antociānu uzkrāšanos lapās veicina ne tikai zema temperatūra, (to parasti varam novērot pavasarī, kad izstādām tomātus pārāk ātri neapkurinātās siltumnīcās – tomātu lapas rullējas un paliek violetas.

Tāpat antocianīni veidojas, ja augam tiek nodarīti bojājumi vai ir  traucējumi minerālās barošanās procesā – minerālvielu trūkums

Tieši tādēļ šī antioksidanta dēļ tumšie tomātu augļi nekad nebūs pirmie ražotāji siltumnīcā, taču noteikti būs pēdējie.

Gargamel tomātu šķirne

Gargamel tomātu šķirne ir viena no visvēlākajām. Turklāt Gargamel piemīt vēl viena laba īpašība – tas ļoti ilgi glabājas. Irgadi, kad pēdējos gargameļus ēdam janvārī.

Lasi rakstu:         Gargamel tomātu šķirne – galaktiski melno augļu tomāts

Dejas ar Smurfiem tomātu šķirne

zilie un violetie tomāti

Flandrijas kontrasti tomātu šķirne

Zilie un violetie tomāti

Zilās zelta odziņas tomātu šķirne

Zilie un violetie tomāti
  • Tomātu sēklas ziemas periodā
  • Tomātu stādus pavasarī
  • Garšīgus tomātus vasarā

Piedāvājam arī mēs Zutiņu saimniecībā.

Tomātu sēklas raugi mūsu e-veikalā te: www.ZutiniVeikals.lv

Tomātu stādi ir pieejami aprīļa/maija mēnešos. Par tiem parasti ziņojam mūsu Facebook lapā te: Facebook.com/Zutini

Par garšīgajiem tomātiem no mūsu siltumnīcām tomātu laikā arī ziņojam FB – seko līdzi.

 

Tomātu šķirņu katalogs

Hibrīdās tomātu šķirnes
Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword