Blog

Ziemassvētku piparkūku kūka no pupiņām

Ziemassvētku piparkūku kūka no pupiņām

Ziemassvētku piparkūku kūka no pupiņām bez miltiem dažam labam var izklausīties gana traki, tomēr tas ir viens no maniem šī gada adventes laika izsapņotiem eksperimentiem, kas izrādījās gan veiksmīgs, gan reizē arī ļoti garšīgs.

Kā jau būsiet pamanījuši, kūkas no pupiņām šajā rudenī gatavoju ļoti daudz.

Manā kontā gan gardā šokolādes – pupiņu kūka – ar kuru eksperimentus iesaku sākt. Jo tā sanāk vienmēr un vienmēr arī izdodas garda. Gan tad, ja pupas tiek pieliktas vairāk un kūka izdodas poraina, gan tad, ja tā sanāk valga un ļoti atgādina šokolādīgi smagu brauniju.

Gan arī Pupiņu kūka ar dzērvenēm un medu tiem, kam patīk saldskābas lietas.

Un arī šoreiz tik ļoti vieglo un ērto pupiņu kūku recepti nevēlos sarežģīt. Ja reiz kaut kas sanāk  un patīk, tad tā arī turpināt.

Tomēr ziemassvētku noskaņu un garšu šai kūkai piešķirt varētu gan – un to arī šoreiz izmēģinājām, pievienojot piparkūku viru.

Kas ir piparkūku vira? 🙂

Jebkura piparkūku mīkla, kuru gatavosiet, sākas ar virumu. Kad visupirms katliņā tiek kopā savārītas taukvielas, garšvielas un cukurs, Tā vienkārši – katliņā izkausē sviestu, iesalu, brūno cukuru, garšvielas utt. Tad šai “virai” jauc klāt miltus un mīca piparkūku mīklu gatavu.

Lūk, to arī izdarījām šoreiz.

Ziemassvētku piparkūku kūka no pupiņām

Ziemassvētku piparkūku kūka no pupiņām bez miltiem tapa šādi:

 Piparkūku viru vāra sekoši:

  • 1/2 paciņas sviesta
  • 1/2 paciņas piparkūku garšvielu, ( bet šo nu gan liekam pēc garšas)
  • 1 glāze brūnā cukura
  • 3-4 kārtīgas karotes mežrozīšu sīrupa
  • 3 karotes cigoriņu
  • laba tējkarote kanēļa

Šo visu katliņā uzvāra kopā, līdz cukurs izkusis, un vira met burbuli. Tad liekam to padzesēt.

piparkūku kūkas vira

Pupiņu kūkas pagatavošana: 

Blenderī liek:

  • ~600gr vārītu lielo balto pupiņu. ( bet šajā gadījumā der arī citas)
  • Pievieno piparkūku viru
  • Pievieno 6 olas
  • Piemet tējkaroti cepamā pulvera

Un visu sablendē viendabīgā masā.

Atzīšos, pupiņas parasti lieku uz aci. Ja gadās iebērt tā pavairāk, mīkla sanāk poraina un vairāk līdzīga biskvītam. Ja mazāk, mīkla sanāk valg;aka, līdzīgāka miklam braunijam. Bet – abos gadījumos ir ļoti garšīgi, tādēļ nepārdzīvoju.

Tālāk mīklu  lej iekš ietaukotas pannas un cep, līdz gatava ( ~25 min). 180*. Tad, kad kūka pacēlusies un iespŗēgājusi, sākam raudzīt, jo tas nozīmē, ka nāk gatava.

Tas arī viss

Bet vēl pāris noslēpumu:
Kamēr piparkūku kūka vēl silta, to griež šķēlēs un  ēd ar balto saldējumu. Ai smaržīgi un gardi.
Kad atdziest, sakul un pārliec tai krāšņu putukrējuma cepuri.

Nav sarežģīti. Bez miltiem. Gardi.  Izmēģiniet!!

 

Ar pupiņām un piparkūkām eksperimentēja:

Rūta Beirote, Zutiņi zs

 

Gribi uzzināt, kā pagatavot šokolādes kūku no pupām vai pupiņu medus torti?

Apskaties mūsu “Recepšu sadaļā”.

torte bez miltiem no pupiņām
  • Cūku pupas
  • Lielās kāršu pupas
  • Lielās, baltās, zemās pupas
  • Raibās dārza pupiņas
  • u.c.

Pieejamas pasūtīšanai mūsu e-veikalā www.ZutiniVeikals.lv

Pasūti un Omniva piegādās.

Vai noķer mūs tirdziņos. Kuros tieši? – par to parasti ziņojam mūsu FB kontā – pieseko līdzi

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword