Olīvzāle – garšaugs Vidusjūras virtuves cienītājiem

Olīvzāle – garšaugs Vidusjūras virtuves cienītājiem

Olīvzāle – garšaugs Vidusjūras virtuves cienītājiem

Latīņu:  Santolina viridis
Angļu: Olive Herb

Olīvzāle ir labi pazīstams un iecienīts garšaugs pavāru aprindās. Svaigu olīvzāli pievieno salātiem, mērcēm, gaļas ēdieniem un no tās var pagatavot lielisku pesto. Olīvzāle ir diezgan kompakts augs ar ļoti skaistu lapojumu – sīkām, adatainām lapiņām. Olīvzāles lapas pat nedaudz atgādina pelašķi. Savukārt, Olīvzāles garša, kā jau vēsta nosaukums, līdzīga olīvām.

Audzēšana

Olīvzāle mīl siltus apstākļus un saulainu vietu. Tai būs nepieciešama laba augsne un regulars mitrums, citādiņ augs būs vārgs un nīkuļos.

Vai augs ziemo Latvijas apstākļos? Pareizā atbilde būs – viss atkarīgs no ziemas, un vietas. Piejūras zonā un piesegta, olīvzāle izziemo tīri labi, bet ir gadi, kad izsalst viss, piparmētras ieskaitot,

Augs ar kompaktu, ļoti dekoratīvu un smalku lapojumu. Spilgti zaļajām, gludajām lapiņām piemīt intensīvs olīvu aromāts. Kulinārijā olīvzāli izmanto dažādu salātu gatavošanā. Garšaugs ir daļēji ziemcietīgs, vislabāk aug saulainā vietā. Tam jānodrošina vienmērīgs mitrums un ilgas iedarbības mēslojums.

Olīvzāle ir arī ļoti dekoratīva, vasaras otrajā pusē tā izzied ar sīkiem, apaļi dzelteniem ziediņiem, kas nedaudz atgādina margrietiņu pumpurus. Tas ne tikai padara krāšņu puķu vai garšaugu dobi, bet lieliski grezno arī  ēdiena šķīvi vai pat salātus.

Olīvzāli noteikti iesakām arī akmensdārziem, jo augs ir ļoti kompakts un veido skaistu, apaļu ceru, kas vasarā arī zied.

Olīvzāle gastronomijā

Olīvzāle ļoti labi sader ar tomātiem, zivīm, to var izmantot marinādē putna gaļai. Brinzas vai mocarellas tipa sieriem parkaisīta olīvzāle vai no tās pagatavots pesto piešķir lielisku vidusjūras garšu.

Interesanta garša veidojas, sajaucit olīvzāli ar sviestu. Bet visierastākais pielietojuma veids ir gaužām vienkāršs: Tomāti, mocarella siers un bazilika vietā olīvzāle – vai varbūt abi! Visi, kam garšo olīvas – šis noteikti ir garšaugs, kuru vajadzētu izmēģināt.

Šogad savā garšaugu klāstā to piedāvās arī Z/S “Zutiņi” Stādaudzētava.

Plašāku klāstu ar piedāvātajiem garšaugiem un mētrām skatiet mūsu mājas lapā garšaugu un mētru sadaļā.

Sagatavoja: R. Beirote

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword