Blog

Rabarberu – timiāna siera kūka – ceptā

Rabarberu – timiāna siera kūka – ceptā

Rabarberu – timiāna siera kūka ir tikai viens no desertiem, kurā mīlu izmantot šo tradicionāli gaļas un zivju garšaugu. Jo rabarberi ir viens no vasaras lapaiņiem, kas, manuprāt, lieliski saskan ar timiāna spēcīgi maigo garšu.

Ceptās siera kūkas recepte lasot šķiet sarežģīta. Arī es, savulaik tai saņēmos gana ilgi. Neapgalvošu, ka šobrīd tā manā izpildījumā ir ideāla. Bet prasmju pilnveidošanu neatmetu.

Ja gadījumā Jums ir sava recepte, kas sanāk ideāli – droši izmantojiet to. Šis garšu salikums lai kalpo kā iedvesma pamēģināt citādāk.

Rabarberu – timiāna siera kūka – sastāvdaļas:

Siera kūkas pamatne: 

  • 200 gr smilšu cepumu
  • 120gr sviesta

Siera kūkas pildījums: 

  • 500 gr svaigā siera ( Filadelfijas / Mascarpone / cits)
  • ~150gr cukura
  • 2 ēdk. miltu
  • 3 olas
  • ~70 gr saldā krējuma
  • ~3 ēdk. timiāna cukura

Rabarberu pildījums: 

  • ~200gr rabarberu
  • 4 ēdk. cukura
  • 1 ēdk kartupeļu cietes
  • pirkšķītis ūdens.

Rabarberu – timiāna siera kūkas pagatavošana: 

Cepumus sasmalcina, pievieno izkausētu sviestu, ievieto kūkas formā, izveidojot maliņas un ievieto krāsnī uz ~ 15 min.

Rabarberu masa: 

Rabarberus nomizo un uzvāra katliņā kopā ar pirkšķīti ūdens. Pievieno cukuru un beigās arī  cieti, lai izveidotu biezam ķīselim līdzīgu masu.

Timiāna cukurs.

Ņem buntīti citrontinmiāna un nolupina mīkstās lapiņas no koksnainās daļas.

Kafijas dzirnaviņās liek 3 karotes brūnā cukura, pievieno citrontimiāna lapiņas un, ja vēlamies  pavisam svaigi citronīgu aromāu – arī savas 5 citronu verbēnas lapiņas. To visu samaļ viendabīgā masā.

Siera masa

Svaigo sieru lēni saputo ar cukuru, pievieno pa olai, arī pagatavoto timiāna cukuru, saldo krējumu un miltus. Lēni saputo viendabīgā masā, nepārkuļot un nepiedzenot ar gaisu.

Virsū cepumu kārtai klāj rabarberu masu un pa virsu siera masu.

Cep ~180*C 70 – 90 minūtes.

Siera kūkām ir arī īpaša cepšanas metode – zemos grādos ūdens peldē. To variet palūkot citās receptēs. Atzīšos – esmu par slinku tik smalkām nodarbēm, tamdēļ pieeju lietām vienkāršāk. Rezultāts, iespējams, neatbilst 5 zvaigznīšu restorānam, bet ģimenei garšo pat ļoti. 🙂

Rabarberu – timiāna siera kūka parasti tiek pasniegta nākamajā dienā.

Pēc cepšanas tai ļaujam atdzist un ievietojam ledusskapī.

Izcili, ja rabarberu pildījums ir maigs, bet ļoti netek laukā no nogrieztas kūkas šķēles.

Pirms pasniegšanas parasti uzmaļu vēl vienu porcisju timiāna cukura, ar kuru nedaudz pārkaisu kūkas šķēli vai putukrējuma rotājumu, ar kuru bieži papildinu šo desertu pasniedzot.

Tas piedod koši zaļu krāsu un burvīgu smaržu, liekot nojaust – ka šī kūka nav gluži parasta un tradicionāla.

Tikpat vasarīgi garda kā Rabarberu – timiāna siera kūka ir arī neceptā Piparmētru siera kūka.

Recepti pagatavošanai atradīsiet mūsu “Recepšu sadaļā”.

 

Kur dabūt citronu timiānu un citronu verbēnu?

Zutiņu stādaudzētavā pavasarī. 🙂

Šad tad piedāvājam to nosūtīt arī ar Omniva. Raugiet, un pasūtiet mūsu e-veikalā www.Zutiniveikals.lv

 

Kūku cepa, bildēja un receptē dalījās: Rūta Beirote, Zutiņi zs

Foto: R.Beirote

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword