Blog

Krāsainie burkāni – nevis jaunums, bet piemirsta vērtība

Krāsainie burkāni – nevis jaunums, bet piemirsta vērtība

Krāsainie burkāni parasti priecē pircēju acis un rada daudz jautājumu – kur tādi radušies un vai maz ēdami. Jo daudziem vēl atmiņā no padomju laikiem ir fakts, ka baltos burkānus audzēja kā lopbarības burkānus.

Te nu jāteic, viss kārtībā ar krāsainajiem burkāniem, jo tieši oranžie ir tie, kas mākslīgi radīti. Jeb precīzāk – selekcionēti speciāli.

Burkāni ir cēlušies no Vidusāzijas valstīm, sākot ar Turciju un beidzot ar Ķīnu.

Jā, tiek uzskatīts, ka vissenākie burkāni ir bijuši tieši baltā krāsā un vēlāk arī dzeltenīgā. tie cēlušies ap Irānas, Pakistānas reģionu. Pirmatnējie burkāni bijuši diezgan spuraini un to saknes nedaudz rūgtenas un tie bieži izmantoti kā lopbarība.

Pārtikā tika izmantotas ne tikai saknes, bet arī lapas un īpaši – sēklas. Tās uzskatīja par antioksidantu un pat palīgu pret saindēšanos.

Uz doto brīdi gan ir pilnveidotas daudz balto burkānu sķirnes, kas ir gan ar maigu, saldu garšu, gan arī patīkamu sulīgu struktūru.

Dabīgās selekcijas ceļā vēlāk burkānu krāsa mainījās arī uz koši dzeltenu.

Vidusāzijas reģionā vairāk izplatījās dzeltenas krāsas burkāni, tie tika pamanīti, atzīti par labiem esam un uz doto brīdi pastāv interesants fakts:

“tieši dzeltenie burkāni ir vispiemērotākie plovam”

Tādēļ dzeltenos burkānus arī visvairāk audzē tieši šajā reģionā un šobrīd jau ir radīts daudz dažādu šķirņu ar dažādām salduma pakāpēm.

Indijas un Ķīnas pusē sāka izplatīties sarkanas krāsas burkāni. Tie satur daudz vērtīgā likopēna, un šīs krāsas burkāni īpaši iecienīti austrumu ēdienos.

No sarkana līdz violetam un tālāk līdz melnam jau tikai viens solis, vai ne?

Daba pati spēlējās ar krāsām un cilvēks ir tas, kas tai palīdz, balsojot ar savu vēderu. Tas, kas patīk, tiek arī audzēts un pavairots vairāk, izspiezot netīkamo un mazāk garšīgo.

Tā arī savulaik Eiropas reģionā vairāk izplatījās sarkano burkānu šķirnes, bet jāpiemin, ka līdz pat 16 gs. burkāni esot bijuši vien aristokrātu ēdiens un tikuši audzēti kā delikatese galmam.

Oranžie burkāni – dabīgi vai speciāli selekcionēti? 

Šis ir jautājums, par ko bieži sastrīdas.

Pastāv uzskats, ka oranžos burkānus selekcionēja speciāli par godu Holandes karaļnamam, precīzāk, Oranžas princim Viljamam 17. gs. Tos radīja krustojot sarkanus un dzeltenus burkānus. Holandes garais oranžais burkāns pirmo reizi  aprakstīts 1721. gadā.

Un ar šo pašu arī tika zaudēta balto, violeto un sarkano burkānu kultivācija Eiropā, jo oranžie burkāni tika izmantoti ne tikai kā pārtika, bet arī kā politisks simbols. Oranžā krāsa gan simbolizēja karaļnamu, gan arī pēc tam pret to vērsās patriotu kustība, reizē arī apgalvojot, ka oranžie burkāni ir augstprātības simbols.

Citi apgalvo, ka jau senākos rakstos pavīd arī oranžie burkāni un tā kā dzeltenie burkāni bijuši dažāda spilgtuma, īr pat ļoti iespējams, ka oranžā krāsa augusi arī citur, vien Holandē tikusi celta gaismā un ieguvusi tik svarīgu nozīmi..

 

Krāsainie burkāni

Lai nu kā tur vēsturiski nebūtu gājis, aicinām izbaudīt dabas daudzveidību arī burkānu krāsu ziņā, jo krāsainie burkāni satur daudz vērtīgo vielu:

  • Baltie burkāni – dzelzi, kalciju, A vitamīnus
  • Dzeltenie burkāni – antioksidantus, karotenoīdus, C vitamīnu
  • Oranžie burkāni – beta karotīnu
  • Sarkanie  burkāni – likopēnu, kas palīdz novērst sirds slimības
  • Violetie un melnie burkāni – antociānus

Vēl viens interesants fakts ir par burkānu saistību ar redzes uzlabošanu. 

Tā ir leģenda, kas radusies II pasaules kara laikā – kad britu ložmetēji ļoti labi varējuši notriekt kara lidmašīnas nakts laikā. Briti izplatījuši apgalvojumu, ka tas tādēļ, ka viņi liekot saviem karavīriem ēst daudz burkānu, tas uzlabojot redzi.

Runā, ka kopš tā laika gan briti paši, gan arī vācieši esot sākuši pastiprināti audzēt un ēst burkānus.

 

Krāsainie burkāni aug arī mūsu saimniecībā. Ja vēlaties noprovēt, apskatiet – sezonas laikā tos iespējams pasūtīt ar piegādi mūsu e-veikalā https://www.zutiniveikals.lv/

Pavasarī turpat variet atrast arī krāsaino burkānu sēklas.

Bet par to, kā forši pagatavot krāsainos burkānus – aplūkojiet mūsu Recepšu sadaļu: RECEPTES.

 

Par krāsainajiem burkāniem pastāstīja: Rūta Beirote, Zutiņi zs

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword