Vīriešu zapte vienmēr liek pasmaidīt.
Iestājoties augustam, teju vai bailes paliek celt telefona klausuli, ja zvana kaimiņi vai radinieki. Nākamais jautājums pēc sasveicināšanās būs – “Vai Tev kabačus nevajag?” 🙂
Nu nevajag jau, bet, ja ir – žēl jau zudībā laist.
Un visvieglāk un gardāk, kā nogodīt kabačus, burkānus, papriku un tomātus gardā ķūpķēzī jeb ziemīgā ķoncītī ir – Vīriešu zapte!
Tomēr Vīriešu zaptei ir viena dīvaina īpašība – tā īpaši garda ir galvenokārt katlā vārīšanas laikā. Pēcāk ziemā to parasti piemirst un nākamajā vasarā nākas sūkstīties – bet tik un tā jau neēd.
Mīļie – ēd gan… ja viltīgi ieēdina.
Šīs zaptes pamatdoma ir – izlietot visus dārzeņus, kas pa vasaru saaudzēti un bagātīgi gatavi rudens pusē, gan arī izveidot krājumus ziemai, ar kuriem daudz ātrāk un vieglāk pagatavot maltītes lielai ģimenei.Vīriešu zapte ir saimnieces labākais palīgs. Sevišķi, ja to savāra vairākās manierēs ( dažādās kombinācijās). Tās, kurās vairāk paprikas, lieti noderēs gulašiem un makaronu mērcēm. Ja pieliekam sēnes, iegūstam lielisku pamatu sēņu soļankai.
Gudras saimnieces – jo ar tās palīdzību ir iespējams ēdienu `pastiept garāku`, proti – ietaupīt uz gaļas rēķina, (kas ir visdārgākais produkts), nemazinot maltītes sātīgumu un garšīgumu.
Kuros ēdienos iederas Vīriešu zapte?
Soļanka
Ar Vīriešu zapti Soļanka ir pagatavojama teju pārdesmit minūšu laikā. Kamēr katliņā vārās kartupeļi, apcepam desiņas, tās kopā ar zafti pievienojam tupeņiem, apmaisam, piepravījam garšas un gatavs.
! Starp citu – lieliski garšo arī soļanka no vīriešzaptes, kas savārīta ar sēnēm. ( Visi klasiskie dārzeņi + novārītas lapiņsēnes)
Gulašs un Gulašzupa
Nu labi, labi – šeit nelauzīsim recepti tiem, kas taisa visu pareizi un `pa ungāru modei`. Bet latviskojumā – lielākos gabalos sautētai gaļai pievienojot burciņu vīriešu zaptes un pielabojot garšvielas, varam ātri iegūt gan gulaša mērci. Savukārt, ja pieliekam arī kartupeļus un pataisām garāku – arī sātīgu gulašzupu.
Lazanja
Lazanjas receptes un variācijas ir ļoti daudz. Bet atceramies, ka maltajai gaļai varam pievienot ne tikai tomātus savā sulā, bet arī burciņu vīriešu zaptes. Sanāks, bagātīgi un interesanti.
Kā mērce makaronu ēdieniem
Neatkaīgi no tā, vai izmantojam malto gaļu klasiskajā Boloņas mērces variantā, vai sautējam visu “Pa Flotski”, vīriešu zapte arī te papildinās garšas un ļaus makaroniem būt bagātīgiem, šim nolūkam neizmantojot pārlieku daudz gaļas.
Zostīte pie rīsiem vai kartupeļiem
Gaļas mērcēm vīriešu zapte lieliski nāk talkā turklāt, ja negribas mērcē redzēt dārzeņus, bet gribās to pilnīgo garšu – zapti iespējams arī sablendēt viendabīgā masā. Pataisīt mērcīgāku.
Vīriešu zapte kā piedeva ceptām zivīm
To var izmantot gan aplejot ceptas renģītes, gan arī uzsildīt kopā ar ceptu līni. Nebaidieties izmēģināt. Siļķes gabaliņus dienu noturot vīriešzaptē, iegūst gardus zivs salātus.
Siltajos salātos
Var novārīt pupiņas, sajaukt ar vīriešu zapti un pāris karotēm skāba krējuma, un iegūsiet lieliskus siltos salātus
Čili con Carne
Jau atkal – ja gatavojiet to stingri pēc standartiem, tad šis visticamāk neies cauri. Bet – ja esat gatavi ļauties eksperimentiem – burciņu vīriešzaptes te noteikti var piešaut!

Kažociņš cepetim
Kad cepetis nāk gatavs, to apliek ar vīriešu zapti un vēl mirkli pasautē. Lai garšas sakožās un smeķīgāka zostīte rodas.
Saimnieču viltības:
Arī vārot Vīriešu zapti, ir iespējams eksperimentēt, mainot dārzeņu sastāvu. Tā iegūsim katram ēdienam piemērotāku variāciju
Tur, kur Vīriešu zapte neiederas lielos gabalos, piemēram, smalkās mērcēs, to var sablendēt viendabīgāku.
Tā kā uz priekšu, saimnieces! Nelaižam lielos kabačus zudībā. Arī zaļos tomātus ne. Vīriešu zapte pacieš arī patisonus, ķirbīšus bietes un seleriju kātus. Viss, kas pa rokai, liekam tik katlā un spēlējamies ar garšām un garšvielām. Ziemā noderēs, ja gatavosim ģimenei gudri. Turklāt vēl pašām atliks laika izšūšanai krustdūrienā pie vīna glāzes, jo nebūs ilgi ap katliem jādanco 🙂
Lai ražīgs rudens!
Zapti vārīja un saimnieču gudrībās dalījās Rūta Beirote no Zutiņi zs
#SaimniekoGudri #ZiemasKrājumi #NeizmetĒdienu
Citus ieteikumus un receptes uzmeklē mūsu RECEPŠU SADAĻĀ