Baltie burkāni un Speltas grūbas – tos kopā mēs liekam tad, kad vēlamies vārīt Balto putru.
- Baltās putras recepte ir gaužām vienkārša:
- Speltas grūbas
- Baltie burkāni
- Piens.
- Nedaudz sāls.
Šai putrai tumīgumam un smeķim var pievienot ari mazliet salda krējuma – tas darīs putru vijīgāku un izteiksmīgāku.
Pagatavošana ir gaužām vienkārša:
Sagriež burkānus strēmelītēs, liek kopā vārīties katliņā kopā ar nomazgātām speltas grūbām. Kad pirmais ūdens sasūcies, pievieno pienu un vāra gatavu.
Tam, kādēļ mēs gatavojam “Balto Putru”, ir vairāki iemesli.
Pirmkārt jau, mums šķiet, ka Baltie burkāni un Speltas grūbas lieliski sader kopā.
Speltas grūbām ir maiga, dabīgi salda garša, kā arī tās nav tik raupjas ēdienā kā miežu grūbas. Arī baltajiem burkāniem piemīt saldums, bet tie nav uzbāzīgi.
Ar balto putru vienmēr izdodas pārsteigt ciemiņus, jo ne visi uzreiz atpazīst šo savdabīgo dārzeni – balto burkānu.
Otrkārt, balto putru mūsmājās ļoti gardi notiesā arī bērni, tostarp tie, kas apgalvo, ka burkānus neēd. Iemesls ir gan maigā garša, gan arī krāsa – nav iespējas pateikt nē tikai uzzinot vien, kas ir sastāvā/

Baltie burkāni un Speltas grūbas vienā katlā nav nekāds jaunums. Grūbas vai putraimus kopā vārīja jau senlaikos. Dažādās kombinācijās savārīts, šis ēdiens tika saukts par grūdeni jeb ķūķi un ēsts ziemas laikā līdz pat Lieldienām.
Mūsmājās “Balto putru” ēd gan ar saceptu gāļiņu un sīpoliem, gan arī ar zapti. Pati putra sanāk ļoti salda, jo saldi ir gan burkāni, gan arī speltas grūbas.
Izmēģiniet!
Speltas grūbas un arī krāsainos burkānus sezonā var pasūtīt mūsu e-veikalā https://www.zutiniveikals.lv/
Kas ir speltas grūbas? – uz šo jautājumu esam atbildējuši Rakstu sadaļā.
Putru vārīja, bildēja un Receptē dalījās: Rūta Beirote, Zutiņi zs