Taukšķēti pelēkie zirņi ir sens latviešu ēdiens, ko parasti gatavoja ziemas laikā un it īpaši Ziemassvētkos. Arī šobrīd taukšķēti pelēkie zirņi ir labs veids, kā dažādot savu Ziemassvētku galdu un ar smeķi apēst neapēstos zirņus.
Daudzus biedē šis nosaukums – taukšķēti. Šķiet, šis process ir grūts un, lai to paveiktu, nepieciešami gan cūku tauki, gan malkas krāsns, bet tā nu gluži nav. Pelēkos zirņus šobrīd uztaukšķēt varam ātri, nesāpīgi un mūsdienīgi.
Lūk, kā top taukšķēti pelēkie zirņi mūsmājās.
Zirņus izmērcē un izvāra mīkstus. Lieliski der arī iepriekšējā dienā neapēstie vārītie zirņi ar speķi.
Zirņus liek lielajā pannā vienā vai maksimums divās kārtās. Var pielikt turpat klāt neapēsto ar sīpoliem sacepto gaļiņu. Gaļas taukvielu vietā var apslacīt ar eļļu. Apkaisa ar sāli, pipariem, čili, ķiploku sāli vai citām savai ģimenei tīkamām garšvielām un liek cepeškrāsnī cepties. Krāsni droši liek uz 200 grādiem un var ieslēgt arī virpuļvēja režīmu.
Zirņus ik pa laikam apmaisa, līdz tie patīkami kraukšķīgi. To “patīkamo kraukšķīguma pakāpi” katrs nosaka pats. Citiem patīk, ka zirņi viegli apgrauzdēti, bet citi grilē, līdz kraukšķ uz zoba kā čipsi.
Kraukšķīgumu var panākt arī ar eļļas vai taukvielu daudzumu. Jo tauku vairāk, jo zirņi tajos brangāk sautējas un sanāk trauslāki.

Taukšķētus pelēkos zirņus gatavo arī citās valstīs. Interesanta ir zirņu taukšķēšana Lielbritānijā. Tā gan vairāk ir zirņu apcepšana uz pannas. Vārītus pelēkos zirņus liek uz pannas, apslaka ar etiķi, eļļu, apkaisa ar sāli un baltajiem pipariem un cepina, līdz zirņi sasūkuši visu mitrumu un ieguvuši patīkamu garšu.
Cepināšanu jeb taukšķēšanu kopā ar etiķi esam mēģinājuši arī mēs. Zirņiem parasti tiek izmantos maigāks – vīna vai ābolu sidra etiķis. Interesanti, ka etiķis nokož zirņa spēcīgo garšu. Tas nozīmē, ka varam likt klāt maigākas garšvielas.
Jebkurā gadījumā pirkšķītis maiga etiķa it nemaz netraucē arī mūsu latviešu taukšķēšanas tradīcijai cepeškrāsnī un taukos.
Tepat Recepšu sadaļā atradīsiet arī, kā taukšķēti pelēkie zirņi pagatavojami saldā variantā – ar brūno cukuru un kanēli!