Blog

Vīgriežu sīrupa recepte

Vīgriežu sīrupa recepte

Vīgriežu sīrupa recepte, kuru lietoju es, daudz neatšķiras no citām zāļu sīrupu vārīšanas metodēm.

Arī vīgriežu sīrupa  pamatā ir klasiskais cukursīrups.
Mūsmājās to vāram pavisam vienkārši un klasiski –  ņemot 1l ūdens : 1kg parastā cukura.

Labākai sīrupa garšai būs nepieciešams arī skābumiņš. Tam var izmantot citronskābi, bet, ja pa rokai cidoniju sula vai citronu sula – lieliski, ņemam to. Pēc garšas – ta, lai veidojas viegli saldenskābs. Ja lietojat citronskābi, uz 1l sīrupa tā būtu 1 tējkarote.

Ūdeni ar cukuru uzvāra un pavāra savas 15 min, lai cukurs izkūst un viss liekais novārās.

vīgriežu sīrupa recepte

Cukura sīrupu noņem no uguns un mirkli padzesē, lai vairs nemet burbuļus.
Liekam iekšā krietnu bunti vīgriežu ziedu. (Jā, uz acīti un savu sievišķo sajūtu)

Ja vēlme pēc maigāka sīrupa, ņem tikai pašu balto ziedu daļu bez kātiņiem.

Šo virumu atstāj uz 24 – 36 stundām ievilkties, ik pa laikam apmaisot.

Kad sīrups ievilcies, ziedus izņem, sīrupu nokāš un vēlreiz uzvāra.
Karstu lej pudelēs, aizvāko un glabā vēsumā un tumsā, tātad – pagrabā. Ja kāda baža par sliktu glabāšanos, tad ledusskapī.

Šādi gatavots vīgriežu sīrups saglabās vairāk vērtīgo vielu.

Šī ir vienkārša vīgriežu sīrupa recepte.

Bet ir iespēja vīgriežu sīrupu arī karamelizēt, jeb padarīt biezāku.

Tādā gadījumā to lej lēzenā pannā un lēni vāra, līdz iztvaiko šķidrums un sīrups sabiezē.
Šādu to var lietot kā latvisko garšu saldēdieniem, saldējumam.

Kā vīgriežu sīrupu lieto mūsmājās?

Pirmkārt jau, tas kalpo kā lieliska tēja ziemas vakaros. Vasaras laikā no tā gatavojam atspirdzinošu limonādi, vienkārši sajaucot ar gāzētu ūdeni. Vīgriežu sīrupu izmantojam arī biskvītu mitrināšanai un mūsu iemīļotā vīgriežu saldējuma pagatavošanai..

Vien nedrīkstam aizmirst visu darīt ar mēru.

Vīgrieze ir sena un stipra latviešu ārstniecības zālīte.
Tā nomierina nervus, pazemina asinsspiedienu, uzdzen miegu. Tādēļ lietojam, priecājamies, baudām, bet visu ar mēru un vēsu prātu. tiem, kam alerģija pret aspirīnu vai astma, šī sīrupa vietā derētu izvēlēties citu.

Lai garšo un sanāk!

Sīrupu gatavoja: Rūta Beirote

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword