Blog

Taukšķētas cūku pupas

Taukšķētas cūku pupas

Taukšķētas cūku pupas ir viens ļoti garšīgs senlaiku ēdiens, ko mūsu senči bieži gatavoja Ziemas laikā. Tas arī bija bērnu gardums. Taukšķēja parasti zirņus un pupas, un tos ēda ar rokām no visas bļodas.
`Taukšķēt` nozīmē taukos cepināt, grauzdēt.
Senlaikos vēl mazliet stingrus novārītus zirņus kopā ar speķa gabaliņiem sabēra pannā un lika cepeškrāsnī ik pa laikam apmaisot. Tā taukšķēja līdz tie kļuva kraukšķīgi, tad bija gatavi. Mūsdienās, ticiet man, tā ir tikpat garda un interesanta uzkoda.

Visbiežāk taukšķē zirņus, bet to var darīt arī ar visa veida pupam. Ja izmantojam mazās dārza pupiņas, tām jābūt nepārvārītām, neizjukušām. Lieliski sanāks ar cūku un kāršu pupām.

Klasiskajā variantā zirņus un pupas liek lielā pannā kopā ar cūku gruzdulīšiem, kas palikuši pāri no iepriekšējās dienas maltītes – zirņiem ar speķi. Izmantoja arī speķa gabaliņus, vai dradžus, kas palikuši  no cūku tauku kausēšanas.

Mūsdienās, ja  tādu nav, izmantojam sviestu, augu eļļu vai cūku taukus – ko nu katrā mājā praktizē.

Zirņus vai pupas liek pannā, apslaka ar taukvielām un sakaisa ar sev tīkamām garšvielām. Te piestāv sāls, pipari, malta paprika, čili.

Kāršu pupas lieliski garšo ar rozmarīnu un timiānu.

Tālāk cepināšanas lieta, ik pa laikam apmaisot. Droši liekam programmu ar gaisa plūsmu, ja krāsns modīgāka.

Viltība: Viss sanāks ātrāk un garšīgāk, ja zirņi būs 1 vai 2 kārtās, ne vairāk (citādi nevis taukšķēsies, bet sutināsies)

Cūku pupas

Uz reiz teikšu: Cūku pupu ēdāji dalās 2 daļās

  1. Tajos, kas apēd visu, un
  2.  Tajos, kas `spļauda` nost miziņas.

Mēs esam pirmie – lielākajai daļai ģimenes cūku pupas `aiziet māgā` grabēdamas ar visām mazajām miziņām. Bet taukšķētās loba iekšā arī miziņNemīļi.

Taukšķētas cūku pupas gatavojam šādi:

  • Nomērcējam un izvārām kaltētās Cūku pupas
  • Cepešpannā liek krietnu pikuci sviesta (Nu nav izgudrota gardāka taukviela par šo)
  • Uzber vārītās cūku pupas
  • Pārkaisa bagātīgi ar svaigu vai kaltētu rosmarīnu, rīvētiem ķiplokiem krietnu devu un piepravī ar sāli un piparie
  • Un liek taukšķēties jeb cepināties virpuļrežīmā ~180*C.

Pupas ik pa laikam jāapmaisa, lai vienmērīgi sasūcas sviests un garšvielas.
(Tie, kas drosmīgi un zina savu mīļo garšu, var pakaisīt arī garšvielu maisījumus, piemēram, kartupeļiem, gaļai vai kādu citu sev tīkamu.)

Taukšķētas cūku pupas ir gatavas tad, kad tās sasprāgušas, un miziņa kļuvusi sāļgana un kraukšķīga.

Jā, tiem, kam jebkuru pupu miziņas allažiņ par cietu, šis netaps par kulta ēdienu.
Bet tiem, kam garšo grauzdēti riekstiņi – šis var aiziet ar garantiju

Mūsu galdā taukšķētas cūku pupas allažiņ ceļam arī Jaungadā,
Veiksmes, ražības un naudas simbols, turklāt – nu gards ar pēc vella.

Citas mūsu receptes gardiem zirņu un pupiņu ēdieniem uzmeklē tepat Recepšu sadaļā.

 

Cūku pupas gatavoja un par tām pastāstīja: R.Beirote, Zutiņi zs

Foto: R.Beirote

Zutiņi zs saimniecībā tiek audzēti arī :

  • Lielie pelēkie zirņi
  • Kaltētas cūku pupas
  • Lielās kāršu pupas
  • Zemās dārza pupiņas

Sezonas laikā tos var iegādāties mūsu e-veikalā www.ZutiniVeikals.lv

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword