Speltas jeb plēkšņu kvieši – kulinārās viltības!

Speltas jeb plēkšņu kvieši – kulinārās viltības!

Speltas jeb plēkšņu kvieši – kulinārās viltības!

Joprojām ir daudz jautājumu, kas tie plēkšņu kvieši un kā tos pareizi gatavot. Vai ar Speltas kviešu grūbām drīkst rīkoties tāpat kā ar parasto miežu grūbām. Te apkoposim pāris ļoti svarīgus nosacījumus, lai maltīte izdotos garda.

Jāņem vērā!
  • Speltas graudus un grūbas pirms bēršanas katlā ieteicams pārskatīt, vai klāt nav palicis kāds smilšu graudiņš. Tā var gadīties, jo šie kvieši ļoti veldrējas – pieplok pie zemes, tādēļ kulšanas procesā līdz ar graudu vārpām var tikt pacelti arī sīki zemes kraudiņi.
  • Speltas graudus un grūbas vienmēr nepieciešams nomazgāt no plēksnēm zem tekoša ūdens.
  • Speltas graudus un grūbas NEDRīKST mērcēt, jo tās ātri kļūst mīkstas un nav vairs lietojamas.
  • Lobīti speltas graudi neder diedzēšanai un dīgstu audzēšanai.
  • Speltas kviešiem ir citādāka veida glutēns jeb lipeklis un tā ir krietni mazāk kā mīkstajos kviešos, tādēļ no speltas kviešiem veidotas mīklas sliktāk turas kopā,
  • Speltas kviešu miltu mīklas nevajag daudz mīcīt, jo tās viegli pārmīcīt – tādā gadījumā mīkla atkal var kļūt irdena.
Kulinārās viltības:
  • Maizi var gatavot arī no tīriem speltas miltiem – tādā gadījumā to ieteicams cept formās vai veidot mazākus – bulciņu izmēra kukulīšus,
  • Pašpikosim no itāļiem, kas ļoti daudz lieto speltas maizi – tā parasti ir plakanā – pica, bokača,
  • Plānās pankūkas sanāks plānas un vijīgas, ja pieliksiet vairāk olu,
  • Speltas manna lieti der gan gardai biezputrai, gan arī bubertam, debesmannā, ķirbju putrai un citiem saldēdieniem,
  • Rupjā maluma speltas miltus ieteicams izmantot arī visa veida ēdienu un dārzeņu panēšanā smalko miltu vietā..tā veselīgāk un ne mazāk gardi,
  • Speltas kviešos ir daudz dabīgā cukura, tādēļ ēdieni sanāk dabīgi saldi, mazāk jālieto baltais cukurs,
  • Augstā cukura satura dēļ, speltas kviešus izmanto arī alus un degvīna ražošanā.
Z/s Zutiņi piedāvā sekojošu Speltas produkciju:

 

Iesaka R. Beirote

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword