Blog

Rudzu rupjmaizes recepte

Rudzu rupjmaizes recepte

Rudzu rupjmaizes recepte nekad nebūs viennozīmīga un precīza. Tādēļ, ja esat svariņu un mērtrauku cilvēki, iespējams, šis ir brīdis, kad ļauties un mainīt ieradumus.

Rudzu rupjmaizes recepte –  sastāvdaļas: 

  • 4 ēdamkarotes sausā rudzu iesala
  • 1 – 1,5kg rupjo rudzu miltu
  • ~900gr ūdens
  • branga tējkarote sāls
  • 1/2 glāze brūnā cukura
  • 1/2 glāze šķidrā miežu iesala (ražo Iļģuciems) – labākai garšai
  • sauja ķimeņu

Rudzu rupjmaize sākas ar ieraugu.

To var iegādāties sausā veidā veikalos (nejauciet ar parasto maizes raugu), iegūt no maizes cepējiem vai pagatavot pats. Tas aizņem aptuveni 3-4 dienas. Es to gatavoju pati sekojoši.
Rudzu iesalu kopā ar rupjā maluma rudzu miltiem vai arī tikai rudzu miltus aptuveni glāzi apleju ar siltu ūdeni un atstāju siltā vietā, piemēram, uz radiatoriem uz nakti. Nākamajā vakarā, kad ieraugs ieskābis, pieleju vēl 1/2 glāzes ūdens un pielieku miltus, lai vira skāba krējuma biezumā. Un atkal skābt. Nu jau šim procesam vajadzētu notikt ātrāk – pa vienu nakti. Šādi barojam ieraugu 3-4 dienas, līdz tas kļuvis ātrs. Tad tas varētu būt gatavs pirmajam cepienam.

Kāpēc mēģināt izveidot savu ieraugu?

Šī būs ideja ar ezotērisku piesitienu, bet ieraugs ir katras mājas gaiss ieburts miltos. Gaisā esošās pienskābās baktērijas savienojumā ar miltos esošajiem cukuriem. Ja maizes cepšanai esat nobrieduši tā kārtīgi, tad kamdēļ gan ne ar ieraugu, kas tapis jūsu mājās, ar jūsu pašu ģimenes sajūtu jeb auru.

Rudzu rupjmaizes milti

Man rudzu rupjmaize ir rudzu maize, tādēļ nejūtu nepieciešamību jaukt klāt kviešu miltus. Kviešu milti pagada rupjmaizi vieglāku, maigāku. (šādi tiek cepti arī tā sauktie ķieģelīši). Bet vai tas vajadzīgs, lai paliek katra paša ziņā.
Man patīk kārtīga, raupja rupjmaize tādēļ parasti lietoju rupjā maluma rudzu miltus. Dažkārt pievienoju 1/3 rudzu bīdeļmiltu jeb smalki maltu rudzu miltu. Tad arī maize sanāk maigāka.
Rudzu milti var būt dažādas briedības. Var atšķirties katrs malums. Tādēļ nekad nevar zināt, cik daudz miltu būs nepieciešams. Tiem vienmēr ir jābūt rezervē.

Salinātā jeb plaucētā rudzu rupjmaize

Šādu veido, maizes iejavu iepriekš plaucējot. Salināto rudzu rupjmaizi sāku cept, kad savas prasmes rupjmaizes cepšanā biju jau izpētījusi un pilnveidojusi 1/2 gada garumā.

Rudzu maizes recepte – iejava.

Maizes iejavu jaucam iepriekšējā vakarā pirms dienas, kad plānots rupjmaizi cept.
0,5kg rudzu miltus un sauso rudzu iesalu aplej ar ~ 800 gr silta ūdens. Ja gatavo salināto rupjmaizi, tad ar vārošu, lai veidojas plaucējums. Pievieno izveidoto ieraugu un labi samaisa. Maizes abrā pat uzkūla. Masai būtu jābūt skāba krējuma biezumā vai nedaudz šķidrākai. Pārsedz ar linu dvieli un atstāj siltā vietā vai uz radiatoriem rūgt līdz nākošajam rītam.

Rudzu maizes mīcīšana.

Ja iejava pa nakti ieskābusi, kļuvusi poraina, un pa virsu vērojami burbulīši, rūgšanas process ir noticis, un varam sākt mīcīšanu. Masai pievieno sāli, cukuru, šķidro miežu iesala ekstraktu, ķimenes. Visu samaisa, līdz cukurs izkusis un noprovē. Garšai ir jābūt saldi skābi sāļganai. Sāls iedod masai dziļumu un pilnīgumu. Tālāk pa porcijām liek klāt rupjos rudzu miltus un mīca. Senlaikos mīcīja, līdz mīkla no rokām sāka lekt nost. Ja mīklu nomīcīsiet stingru, rupjmaize būs sausāka. Ja mīkla būs par mīkstu, rupjmaize vairāk sakritīsies un pirmajās dienās var būt mazliet ķepīga. Labs vidus variants ir tāda, lai var izveidot kukulīti, kas neizplūst.
Kad mīkla nomīcīta, to būtu jāatstāj turpat abrā jeb bļodā uzrūgt. Tā kā abru neizmantoju, es to sadalu 2 – 3 vienādās daļās un lieku maizes formiņās rūgt. Formiņas izsmērē ar sviestu un izkaisa ar miltiem vai izklāj ar kļavu lapām vai arī tajās ieklāj cepamo papīru.
Svarīgi, lai maize tomēr nepielīp, jo citādi to “ķeksējot laukā” no formiņas var samocīt un tai atleks garoziņa.

Un par visu svarīgāk – savas pāris saujas mīklas liekam 500 gr burciņā, tā lai nedaudz virs puses. Tas būs ieraugs nākamreizei, ko glabāsim ledusskapī.

Rudzu rupjmaizes raudzēšana.

Rupjmaizes raudzēšanas ātrums būs atkarīgs no ierauga stipruma, mēness fāzes, garastāvokļa, zvaigžņu novietojuma un citiem augstākajiem spēkiem, piemēram – vai gaidāms Pērkona negaiss.
Parasti tas aizņem ~ 4 stundas, bet ir dienas, kad 6 un pat 8.
Maizes raudzēšanu veicu, noliekot to uz siltiem radiatoriem vai uzreiz cepeškrāsnī ~50-60 *C. Cepeškrāsnī raudzēšana notiek vienmērīgāk un garantētāk. Kad mīkla formiņās paceļas un ieplaisā, zinām, ka ieraugs dara savu darbiņu un drīz varēs cept. Labs cēlums uzskatāms, ja mīkla palielinājusies par 1/3. Var raudzēt arī vairāk, tomēr jāvēro, vai maizīte nepārrūgst. Pārrūgusi ta būs ar rūguma garšu un diezgan skābena.

Rupjmaizes cepšana.

Ir vairāki nostāsti, kā to nepieciešams darīt pareizi. Ja pielīdzinām maizes krāsnij, kur visupirms izrauš ogles un tad liek maizes kukuļus, vispirms būtu jāliek uz ~15 min. cepties lielā temperatūrā ap 280* un tad šī temperatūra jāsamazina. Esmu mēģinājusi arī šādi. Bet šobrīd es sāku un arī pieturos pie 180*. Maizīte vēl brīdi paceļās pirms cepšanās. Šādi cepšana aizņem ~2stundas. Bet garoziņa toties veidojas plāna un tāda, kā manai ģimenei tīk. Jo vairāk kukulīšu krāsnī, jo ilgāka cepšana.
Rupjmaize ir gatava, kad brūna un dobji klaudz piesitot.
Gatavu rupjmaizi izņem no krāsns, izņem no formiņas un liek uz dēļa. Apsmērē ar cukurūdeni, apsedz ar mitru linu dvieli, tad sausu un pa virsu vēl segu un ļauj atdzist.
Lai kā gribētos jau karstai nokniebt stūri, turieties. Tā īsti ēdama rupjmaize ir nākamajā dienā.

Ja ļoti gribas siltu rupjmaizi, tad ir vērts uzveidot “abrukasīšus” – nelielas rupjmaizes bulciņas. Tās cepas ātrāk un senlaikos tādu taisīja vienu, izvilka no krāsns ātrāk un deva bērniem grauzt. Reizē atgādinu – silta rupjmaize ir ārkārtīgi garšīga, bet bīstama. Kā omīte teica – var nosiet kunģi.

Šī ir mana rudz rupjmaizes recepte, kuru praktizēju šobrīd. Ļoti garšo, ja iejava plaucēta. Tā gan maize vidojas miklāka, tomēr garša pilnīgāka.

Es joprojām gribu teikt, ka nav tāda viena rudzu rupjmaizes recepte. Ir tikai norādes, kā vajag un tālāk viss šis process pašas saimnieces rokās. Galvenais ir mēģināt un atkal mēģināt, līdz tiekam līdz pilnībai. Rudzu maize pie mums neatnāk ar pirmo. Tā mūs bauda – vai pietiks dūšas un pacietības pieradināt rudzus un sagaidīt savu lielisko rupjmaizi.

Lai izdodas!

Ceļā uz savu ideālo rudzu maizi,

Rūta Beirote, Zutiņi zs.

 

Nevari izlemt cept rudzu maizi vai ne?

 

Izlasi šo: Rudzu rupjmaizes recepte mūsdienu saimniecei.

Zutiņu saimniecības dzirnavās ziemas sezonā tiek malti:

  • Rupjie rudzu milti
  • Smalkie rudzu milti
  • Rupjie kviešu milti
  • Miežu putraimi
  • Miežu grūbas
  • Lobītas speltas grūbas un malti speltas jeb plēkšņu kviešu milti.

Tos var pasūtīt mūsu saimniecības e-veikalā www.ZutiniVeikals.lv

Omniva atvedīs.

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword