Blog

Kartupeļu pankūkas trīs dažādās receptēs

Kartupeļu pankūkas trīs dažādās receptēs

Kartupeļu pankūkas ir īsts latviešu ēdiens, jo, lai ko tur citi teiktu par kaimiņu tautām – latvieši ir kartupeļu ēdāji. Kraukšķīgas, zeltaini brūnas kartupeļu pankūcītes ir rudens gardums. Tās cep gan tad, kad talcinieki jāpabaro, gan tad, ja vajag ko labi sātīgu, bet gaļas neprasās vai ir pavisam maz. Katrā novadā sava tehnika, kā kartupeļu pankūkas cepamas.

Šobrīd modīgi cept ātro variantu – kartupeļus pankūkām sarīvēt uz rupjās rīves, nospiest sulu, sajaukt ar žāvējumu vai bez tā un apcept zeltaini brūnas. Tādas ēd gan kopā ar lasi, gan kā aukstās uzkodas ar šproti virsū.

Bet senāk ome vienmēr kartupeļus pankūkām rīvēja uz smalkās rīves vai laida caur sulu spiedi. Smalkā kartupeļu masa noderēja gan cepelīniem, gan kartupeļu kunkulīšu zupai, gan arī pankokiem.
Smalki maltās kartupeļu pankūkas gatavoja dažādi.

Parastās kartupeļu pankūkas.

Pie mums Vidzemē sarīvēja smalki kartupeļus sulu spiedē. Sulu nostādināja, lai apakšā satek stērķele jeb kartupeļu ciete.

Kartupeļu masu sajauca ar sāli, pievienoja bļodā zem sulas nostājušos stērķeli un, ja necepa tūlīt, piešāva mazliet karsta piena, lai nebrūnē.  Ja kartupeļu masa bija padevusies ļoti sausa, piešāva arī olu, bet varēja iztikt arī bez tās. Ja masa bija ļoti šķidra, tad lika klāt arī vēl kartupeļu cieti vai parastos kviešu miltus. Ciemā klīda baumas, ka kviešu milti padara pankūkas mazliet gumijotas. Vai tas tā ir, neviens nezināja.

Rīvējot kartupeļus uz smalkās rīves jāņem vērā, ka masas iznākums būs 1/3 daļa.

Pārējā būs sula. Tamdēļ uzreiz jau mizojiet lielo spaini! 🙂

Kartupeļu pankūku masai bija jābūt skāba krējuma biezumā. Tās cepa uz labi karstas pannas lielākā eļļas daudzumā kā parasti. Tā tās aprāvās brūnas un bija viscaur kraukšķīgas. Jāēd gan, kamēr siltas, citādi atdziestot palika valgas.

Biezās kartupeļu pankūkas ar gaļu

Bet tur no Zemgales puses mēdza cept arī `pa leišu modei`.  Mīklu gatavoja akurāt tāpat kā parastajām smalki maltajām kartupeļu pankūkām, tik atšķīrās cepšanas veids. Uz pannas uzplicināja un ar karoti plāni izspaidīja kartupeļu masu, pa vidu ielika karoti žāvētas gaļas ar sīpoliem (gluži kā priekš pīrāgiem), tad otru karoti kartupeļu pa virsu un izspaidīja, lai viss pārklāts. Prātīgi apcepa no abām pusēm un ēda kopā ar skābo krējumu. Nu tas gan bij` sātīgi.

Kartupeļu pankūkas ar kapātiem sīpoliem

Šī ir saimnieču viltība – sīpoli. Sīpoli ir kartupeļu labākie draugi un arī pankūkas padara lieliskas. Šī recepte ir gan vieglāka, gan arī taupīgāka, jo gaļas vajag vismazāk, tomēr sāts paliek. Atcerieties, ka senlaikos ļaudis dzīvoja taupīgi.

Sagatavo kartupeļu pankūku mīklu gluži kā augstāk minēts. Mīklai pievieno ļoti smalki sakapātus sīpolus un žāvētu vai maltu gaļu – to visu iejauc mīklā un cep uz pannas, līdz kraukšķīgi brūnas. Pasniedz ar skābo krējumu un kefīru.

Šobrīd – rudenī –  ar smalkajām kartupeļu pankūkām, gluži tāpat  kā ome cepa, mēs atzīmējam rudens ražas un kartupeļu laiku. Mēs tās ēdam kopa ar skābu krējumu un mūsu kreftīgo tomātu zapti. Ai gardi. Patiešām gardi un labi sader kopā. Izmēģiniet. (pieejama pasūtīšanai mūsu e-veikalā www.ZutiniVeikals.lv)

Lai skaists un garšīgs rudens!

Par kartupeļu pankūkām pastāstīja: Rūta Beirote, Zutiņi zs

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword