Blog

Pupiņu zupa – kādas pupiņas izvēlēties?

Pupiņu zupa – kādas pupiņas izvēlēties?

Pupiņu zupa ir īsteni latvisks un ļoti iemīļots latviešu virtuves ziemas ēdiens.

Tas cēlies no grūdeņa, `pataisot to garāku` brīžos, kad saimniecei bija jāpietaupa. Tiesa gan, šobrīd vairs uz pupiņu zupu daudz taupīts netiek. Parasti pupiņu zupu vāra no žāvējuma, bieži tas ir žāvēts cūkas stilbs vai kūpinātas ribiņas.

Taupīgas saimnieces Pupiņu zupā saliek arī žāvētas ādiņas, kas kādu laiku krātas saldētavā. Cūku ādiņas padara zupu biezāku un smeķīgāku.

Tomēr šoreiz solījām runāt nevis par kūpinājumu, bet gan par pupiņām, kuras izvēlēties pupiņu zupai.

Uzreiz jāteic, zupām der teju visas pupiņas, un nebūs tā, ka ar kādu no daudzajām šķirnēm pupiņu zupa varētu sanākt negaršīga.

Pupiņas varam iedalīt 2 daļās

  1. Tādās, kas garšu atdod.

Izmantojot šādas,  pupiņas ar stipru garšu, arī pupiņu zupa iegūs spēcīgu, tumīgu pupu garšu.

2. Ir pupiņas, kas pieņem citas garšas.

Tādas, piemēram, ir Lielās baltās pupas. tām ir maiga, neuzbāzīga, mazliet saldena garša, tādēļ tās var sapārot kopā ar šokolādi, citroniem, vaniļu, un pupiņu garša nav jūtama.

Baltās pupiņas

Tādēļ, ja pupiņu zupu vārāt ar svaigu gaļu vai izmantojat kādu īpašu žāvējumu – putnu vai medījumu, tad droši variet izvēlēties lielās baltās pupas.

Pupiņu zupai saimnieces bieži izvirza divas prasības.

  1. Pupiņu zupai jābūt miltainai un tumīgai
  2. Pupiņu zupa nedrīkst būt tumša

Lai zupa nebūtu tumša, saimnieces izvēlās tikai baltās pupas. Turklāt bieži tās arī vāra atsevišķi un pievieno zupai jau novārītas.

Bet, lai zupa sanāktu tumīgi miltaina, jāizvēlas Miltainās pupas.

Vismiltainākās no visām pupām, mūsuprāt, ir pelēcīgās ar brūnajām strīpām – Borlotti vai Pinto tipa pupiņas.

Tās reizē ir arī pupas, kas Latvijā tiek audzētas visvairāk. Tās labi padodas, nogatavojas laicīgi un dot labu ražu arī sliktos apstākļos, tādēļ laika gaitā arī kļuvušas par īstenas latviešu pupiņu zupas neatņemamu sastāvdaļu

Cīruļoliņas Kāršu pupas sena šķirne zutiņi

Tikpat bieži tiek uzdots jautājums:

Vai pupiņas priekš pupiņu zupas iepriekš jāizmērcē? 

Jā. Mēs uzstājam, ka visi pākšaugi, arī pupiņas pupu zupai iepriekš jāmērcē vismaz 8-24 stundas. Diemžēl skaista teorija bieži nesakrīt ar skarbo praksi 🙂

Ja pupiņas ir svaigas – šī gada raža, tās var likt pupiņu zupā arī bez mērcēšanas. Tad tās pievieno uzreiz, tiklīdz gaļa noputota. Tā kā gaļas vārīšanās aizņems savu stundu, arī pupiņas pat nemērcētas pa šo laiku būs gatavas un mīkstas.

Vai drīkst likt zupā dažādu krāsu un izmēru pupas? 

Jā, noteikti.

Tas pupiņu zupu padarīs interesantāku, turklāt nav jāuztraucas, ka kādas no pupām paliks cietas. Vienkārši jāvāra zupa, līdz nepaklausīgākās pupas kļuvušas mīkstas. Tas ir normāli, ka dažas pupas vārot izšķīst. Tas tikai padarīs pupiņu zupu tumīgāku.

Melnās pupiņas un raibās dārza pupiņas dažādās krāsās
Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword