Pupiņu salātu receptes ir daudz un dažādas. Katrai namamātei ir sava mīļākā kombinācija. Teju katrs ir ēdis pupiņu salātus vismaz padsmit variācijās. Bet biežākā problēma – atcerēties, kas tad tur bija jāliek, kad pienāk brīdis taisīt pašam.
Bieži vien daudz lielāks jautājums ir – kādas pupiņas izvēlēties salātiem?
Lūk, mazi padomi:
Pēc iespējas tumšākas. Tās reizē ir arī stingrākas, vārot neizjūk. Un tas nozīmē, ka nebūs pajukušas arī salātos un nesasūks uzreiz iekšā visu krējumu vai manojēzi.
Ar tumšākajām es primāri domāju melnās, violetās, arī sarkanās nierīšu pupiņas.
Mellnās un sarkanās pupiņas saglabā savu krāsu arī pēc vārīšanas, tādēļ pupiņu salāti sanāk krāšaināki.
Tāpat pleķītis pēc vārīšanās paliek arī Iņ-Jaņ
pupiņām un `Enģeļpupām`. ( Par šīm vairāk informācijas atradīsiet arī mūsu “Rakstu sadaļā”. )
Pavisam brangi un garšīgi salāti sanāks, ja izmantosiet Lielās raibās kāršu pupas. Kā milzu maijvaboles tās gozēsies šķīvī, tādēļ arī pārējās sastāvdaļas variet griezt lielākos gabalos.
Saldenas un ar plānu miziņu salātos būs Lielās baltās pupas. Pie dūšas ies tiem, kam netīk uzstājīgi miltaina pupiņu garša.
Apskatīsim pupiņu salātu receptes:
Pupiņu salāti ar grauzdiņiem:
- Marinēts gurķis
- Paprika un/vai svaigi tomāti
- Vārītas pupiņas
- Vārīta ola
- Rīvēts siers
Gurķi, papriku, tomātus un olu sajauc ar mērcīti no: krējums+ majonēze+ķiploks+dille
Tikmēr krāsnī sagrauzdē kubiciņos sagrieztu baltmaizi.
Sajauc salātus, pārber ar grauzdiņiem, pārkaisa ar sieru. Ja ir sezona, pārkaisa ar svaigiem zaļumiem.
Melno pupiņu salāti ar puraviem
- Vārītas melnās pupiņas
- Puravs
- kūpināts šķinķis
- Marinētas lapiņsēnes (kam nav paša lasītas, lieciet šampinjonus)
- Var likt arī papriku, sieru, tomātus.
Un šo visu sajauc ar majonēzi, pielabojot ar sāli un pipariem pēc garšas.
Pupiņu salāti ar bietēm
- Vārītas Pupiņas
- Vārītas bietes
- Vārīti kartupeļi
- Marinēts gurķis
- Uz pannas apcepti sīpoli,
- Žāvēta gaļa vai desa
- Vārīta ola
Un šo visu sajauc ar majonēzi, pielabojot ar sāli un pipariem pēc garšas.
Ātrie pupiņu salāti
- Vārītas pupiņas
- Vārīts burkāns
- Paprika
To visu samaisa ar majonēzi, kurā ierīvēta ķiploka daiviņa.
Kā redzat, tā vienkāršā recepte ir – atvērt ledusskapi, paskatīt, kas vēl iekšā un uzburt – pupiņu salātus:)
Kā vienmēr tikt pie vārītām pupiņām, neizmantojot bundžiņu variantus?
Izmērcējiet lielu katlu ar pupiņām, novāriet, nosusiniet un sasaldējiet pa porcijām.
Vārītas pupiņas var izņemt no saldētavas, ātri noskalot zem krāna, ja tās apledojušas, un jau pēc mirkļa iejaukt salātos.
Ātri, ērti un iespēja ēst savējo vai vietējo.
Izmēģiniet!
R.Beirote, Zutiņi zs