Blog

Pupiņu, kartupeļu, biezpiena torte (bez glutēna)

Pupiņu, kartupeļu, biezpiena torte (bez glutēna)

Pupiņu, kartupeļu, biezpiena torte – šādu interesantu recepti man iedeva Astrīdas Alksnes kundze, kad ciemojos pie rosīgajām kundzēm Kākciemā.

Pupiņu, kartupeļu, biezpiena torte – recepte skan sekojoši: 

  • 150gr. sviesta
  • 150-200gr. cukura
  • 4 olas
  • 5 ēdk, kartupeļu cietes
  • Garšvielas: Vaniļa, rums, citrona miziņa
  • 500gr vārītu kartupeļu
  • 500 gr. vārītu pupiņu
  • 500 gr sausa biezpiena

Sviestu saputo ar cukuru un olu dzeltenumiem, pievieno garšvielas un pašās beigās smalki samaltas pupiņas, biezpienu un kartupeļus. Kad masa samaisīta, tajā iecilā putotus olu baltumus.

Masu cep atsevišķās plāksnēs. Kad izceptas, tās liek kopā, pa vidu smērējot zapti vai putukrējumu.

Pa virsu var uzliet cukura glazūru krēmu vai želeju pēdējā sarecēšanas stadijā. Grezno ar riekstiem. augļiem vai šokolādes gabaliņiem.

Godīgi sakot, šāds tortes sastāvdaļu salikums neraisa milzu apetīti, drīzāk gan milzu interesi – pēc kā gan šis viss varētu garšot. Vai kūkai nebūs smaga pupiņu un kartupeļu garša?  Un galu galā – kamdēļ gan 50 gadus atpakaļ šādu kūku vispār kādam būtu nepieciešamība cept?

Vispār jau – tādu pat iemeslu dēļ, kā ir ļoti modīgi mūsdienās – tā ir ļoti sātīga un BEZ GLUTĒNA, jo nesatur miltus.

Mēģināsim izcept? 

Lūk, kā sanāca man.

  1. solis – pupas, miltus, kartupeļus, izkausētu sviestu, cukuru un olu dzeltenumus kā arī kartupeļu cieti samalu blenderī.

Blenderim te gan jābūt labam, lai spētu pacelt šo pusbiezo masu. Ja ne – blenderējumu var izberzt caur sietiņu, lai pupiņu torte viendabīga.

No garšvielām pievienoju vaniļu un citrona miziņu. Labākai garšai (un, šķiet, tas arī bija mans trumpis) piespiedu 1/2 citrona sulu. Tieši citronu sula nokož specifisko pupiņ garšu. Ja lietojat lielās baltās pupas, kas ir maigākas garšas, tad šis nav būtiski, bet visu pārējo pupiņu gadījumā šis triks var palīdzēt.

Iegūtajā masā iecilāju putotus olu baltumus,

Pupiņu, kartupeļu, biezpiena torte manā gadījumā tika cepa 190*C ~40 minūtes. te visu nosaka ciete. Ja tās ir gana un tā laba, veidojas skaists, porains biskvīts. Ja mazliet nožēlota kā manā gadījumā, biskvīts sakrītas, bet – kūka joprojām ir garšīga un lietojama, vienkārši citādāka. (Salīdzinājumam kekss un braunijs)

Un kāda tad bija, jautāsiet?

Pārsteidzoši laba. Nē, negaršo pēc pupām vai kartupeļiem. Garšu līdzsvaro biezpiens un citronu sula un miziņa.

Lieliski garšo gan ar zapti, gan ar putu krējumu. Nav iespējams pateikt, ka miltu vietā še izmantoti dārzeņi, sevišķi, ja masa pirms tam blendēta nevis malta gaļas mašīnā, kā tas norādīts oriģinālreceptē.

Nu lūk – senlaiku pupiņu, kartupeļu, biezpiena torte bez glutēna.

Sasodīti vienkārši, no vietējām izejvielām un bez milzu sarežģītības vai smalkām silto zemju sastāvdaļām.

Paldies Astrīdas kundzei par seno smalki modīgo recepti!

Pupiņu, kartupeļu, biezpiena torte

Recepti uzmeklēja: Astrīdas Alksnes kundze no Kākciema

Recepti  pagatavot izprovēja: R.Beirote

Gatavošanas procesu bildēja: R.Beirote

Par ciemošanos pie Kākciema kundzēm un daudzām pupiņu receptēm lasiet te:

” Pupiņu salāti, kuģelis, pupiņu krēms – ciemojoties pie Kākciema dāmām”

Ziemas sezonā Zutiņu saimniecība piedāvā iegādāties:

  • Miltainās pupiņas zupai
  • Raibās pupiņas salātiem
  • Lielās Kāršu pupas
  • Lielās Baltās pupas
  • Cūku pupas
  • Sojas pupas

Ja kārojas – tās iespējams pasūtīt saimniecības e-veikalā te: www.ZutiniVeikals.lv

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword