Piparmētru sīrupa recepte

Piparmētru sīrupa recepte

Piparmētru sīrupa recepte

Vasaras otrajā pusē Piparmētras parasti ir saaugušas tik kuplas, ka jāsāk prātot, kā vislabāk tās saglabāt ziemai – kaltētas tējā, saldētas ledusskapī vai vislabāk – piparmētru sīrupā!

No visa veida piparmētrām var:.

  • Kaltēt piparmētru tēju
  • Saldēt piparmētru lapiņas ziemai (Te gan jāņem vērā, ka ne visas piparmētru šķirnes pēc saldēšanas saglabā tik pat labu un stipru garšu kā svaigā veidā. Viena no tādām ir Ābolu piparmētra)
  • Siet piparmētru slotiņas pirtij
  • Vai gatavot piparmētru sīrupu

Mūsmājās īpaši iecienīts ir pēdējais – piparmētru sīrups, tamdēļ padalīsimies ar mūsu recepti.

Sākumā uzvārām sīrupu. 1 kg cukura uz 1 l ūdens – uzvārām ūdeni un, kad tas met burbuli, pievienojam parasto cukuru, uzvāram līdz nākamajam burbulim un atstājam norimt. Ievārījuma cukurs gan te galīgi nederēs, jo sīrupā veido neglītus, bālus duļķus.

Lai sīrups būtu vēl gardāks un izteiksmīgāks, es pievinoju tējkaroti citronskābes, vai sulu no pāris citroniem, bet šo noteikti var arī nedarīt.

Tālāk karstam sīrupam pievieno sakapātus piparmētru lakstus vai ideālajā gadījumā – piparmētru maigos, jaunos dzinumus. Čaklākākās saimnieces var noraut tikai lapiņas. Pavisam čaklās saimnieces šīs lapiņas pēc sīrupa pagatavošanas var izžāvēt un lietot saldi vieglai tējai.

Uz 1l sīrupa no 400 gr līdz 1kg piparmētru – atkarībā no šķirnes un tā, cik stipru sīrupu sev vēlamies.

Piparmētrām ļauj ievilkties diennakti vai divas. Tālāk tās nokāš, pēc Omītes modes izfiltrē caur “ dubultu marlīti” un apdomājas. Ja plānots sīrupu izlietot pāris mēnešu laikā, tad var pildīt pudelē vai burciņā un glabāt ledusskapī.

Ja gribas glabāt ilgāk – lej atpakaļ katliņā un uzkarsē līdz vismaz 85*C. un tad pilda pudelēs vai burkās un aizvāko.

Vārīt vai nevārīt – šis jautājums vienmēr nomoka arī mani. Garša vissvaigākā  un labākā ir gadījumā, ja sīrupu atdzesē un tad pārlej piparmētras, kā arī pēc tam neuzvāra, bet derīguma termiņš arī ir vien mēnesi.

Pati meklēju vidusceļu – lieku piparmētras nedaudz padzisušā sīrupā un arī pēc nokāšanas neuzkarsēju virs 60*C, tad ledusskapī izdodas saglabāt līdz Ziemassvētkiem.

Bailīgākās saimnieces var uzvārīt sīrupu kopā ar piparmētrām un uzkarsēt vēlreiz arī pēc nokāšanas – stāvēs ar garantiju.

Ar piparmētru sīrupa garšu var spēlēties!

Variēt ar piparmētru šķirnēm un daudzumu. Zemeņu piparmētrai, ābolu piparmētrai vai šokolādes piparmētrai garša pilnīgi noteikti atšķirsies arī sirupam.

Garša atšķirās, ja liek tikai lapiņas, vai liek ar visiem kātiem. Kāti dod papildu ņiprumu.

Jāizvairās pārforsēt ar stiprajām piparmētrām sīrupā, piemēram, šokolādes, piparoto vai šveices piparmētru. Pieliekot tās par daudz, sīrups var iegūt ne tikai mežonīgu stiprumu, bet arī rūgtenumu.

Garša mainās arī tad, ja liekam piparmētras ar visiem ziediem – sīrups ir rūgteni stiprāks,

 

Kā nu dzersim piparmētru sīrupu?

  • Atšķaidītu ar ūdeni
  • Atšķaidot ar gāzētu minerālūdeni var iegūt lielisku limonādi (Te lieliski garšos ar citrona sulu papildinātie sīrupi)
  • Atšķaidot ar karstu ūdeni sanāk burvīga tēja – ērti pagatavot maziem bērniem, nav jāgaida, kamēr ievelkās un atdziest,
  • Visa veida kokteiļos, tostarp visu tik iecienītajā MOHITO
  • Varam pievienot visa veida desertiem
  • Piparmētru zefīra pagatavošanai? – Par šo varētu stāstīt vēl un vēl 🙂

Saldās piparmētru lapas pēc sīrupa noliešanas var apliet ar destilātu un iegūt viegli patīkamu dāmu dzērienu 🙂

Ļaujiet vaļu garšu fantāzijai!

 

Piparmētru sīrupu gatavoja – Rūta Beirote
Foto no unsplash.com
Zemnieku saimniecība ” Zutiņi”, 2019. gada augusts

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword