Marinēti Halapenjo pipari ziemai ir ļoti viegli pagatavojami. Turklāt ziemā noder ik uz soļa. Gan pie ceptas gaļas šķēles, gan uz picas, gan pie zupas. Mēs halapenjo piparus marinējam līdzīgi kā gurķus, lai gan varianti ir vairāki.
Viena lieta ir marinādes stiprums – cik kreptīgu to izvēlēties. Mēs no daudzajiem piedāvātajiem variantiem ņemam to, kas mums ierasta marinējot gurķus un tomātus.
Halapenjo piparu marinādes proporcijas:
- variants: Uz 1l ūdens 2 ēdk. sāls, 3 ēdk. cukura, 2ēdk. esences.
- variants: Mūsu FB draugs Ilze G. iesaka sekojošas proporcijas: 1 l ūdens – 2 ēdk.sāls, 6 ēdk.cukurs, 3 deserta karotes esence 70 proc. – tātad, krietni stiprāku un saldāku variantu.
Tas, ko mēs vēlamies sagaršot ziemā, ir pats pipars un tā asums, tā kā marinādes garšu noteikti variet izvēlēties arī sev tīkamāku.
Čili piparu konservētāji uzsver, ka ar cukura daudzumu marinādē ir iespējams “pieregulēt” čili asumu. Jo vairāk cukura, jo mazāk asi pipari. Jāteic – praksē neesam pārbaudījuši, nevaram apgalvot.
Marinēti halapenjo pipari ziemai
Gatavošanas process ir sekojošs:
- variants: Piparus nomazgā un sagriež ripiņās ar visām sēkliņām ( Asuma te nevar būt par daudz). Liek burkās.
- variants: Piparus nomazgā, mazliet iegriež pie kātiņa, lai marināde vieglāk salien piparā un kārto burciņās negrieztus. Tā ziemā tos varēs izmantot arī pildīšanai.
Kad burkas sapildītas, piparus pārlej ar karstu marinādi ( Augstāk minētās proporcijas + kāds ķiploks, pipars, krustnagliņa, virce, sinepju sēklas) un liek katlā karsēties. Tiklīdz pipari maina krāsu, ņem lauka, aizvāko, apgriež uz muti, lai izkarst arī vāciņš.
Tālāk jau glabā pagrabā vai pieliekamajā un ēd, kad uznāk luste.
Mūsmājās marinēti halapenjo pipari glabājās pat vairākus gadus bez bēdu.
Tie, kam patīk asumiņš, droši var izmēģināt halapenjo kārtot burkās kopā ar gurķiem, patisoniem, vai citiem marinējamajiem dārzeņiem. Būs krāsaini un interesanti.
SVARĪGI!
Nelaidiet labo zudumā! Marinādē, kurā dzīvojušies halapenjo, arī ir palicis viss to asums un labās garšas. To var turēt burciņā ledusskapī un pieliet pie ēdieniem, kur prasās papildu smeķis. Uzšaut cepetim, iemarinēt vistu, pieliet pie sašlika marinādes.
Tam labam nebūs zust!
Starp citu – Halapenjo lielās, biezās, sulīgās pākstis ir ļoti garšīgas arī ceptā veidā.
Lūk, recepte: Cepti halapenjo pipari pildīti ar krēmsieru un šķinķi
Cepa un gatavoja: Rūta Beirote