Blog

Kāpēc pūšas vēders, ēdot zirņus un pupas? Kā izvairīties?

Kāpēc pūšas vēders, ēdot zirņus un pupas? Kā izvairīties?

Kāpēc pūšas vēders, ēdot zirņus un pupas? Šī problēma tiek apspēlēta gan stāstos, gan jokos, gan anekdotēs. Un bieži vien, neatkarīgi, vēders pūšas arī pašam vai ne – zirņu un pupu ēšana tiek asociēta ar gāzēm. Tādēļ visi allažiņ meklē jaunu veidu, kā to novērst.

Kāpēc pūšas vēders, ēdot zirņus un pupas?

Tas visbiežāk notiek 2 iemeslu dēļ.
Pirmkārt – pākšaugi satur daudz šķiedrvielu. Ja ikdienā pārtiekam no baltmaizes, picas, makaroniem un pelmeņiemm, tad kunģis bieži vien vairs vienkārši nav pieradis pie šķiedrvielu pārstrādes un lielā pākšaugos esošā šķiedrvielu daudzuma dēļ ņoķer šoku un sāk protestēt.

Kā šo risināt?
Pirmkārt jau – ēst vairāk šķiedrvielām bagātus produktus. Otrkārt, lēnām pieradināt savu organismu arī pie pākšaugiem, lietojot tos mazās devās pa saujiņai klāt pie ēdieniem. To ērti izdarīt, ja laiku pa laikam tiek novārīts liels pupu katls un tās pa porcijām saliktas saldētavā. Tad atliek vien paņemt sauju pupiņu, noskalot zem krāna un pievienot vēlamajam ēdienam.

Visbiežāk gan vēdera pūšanos izraisa pākšaugos esošās aizsargvielas. Neaizmirsīsim, ka pupas un zirņi pašos pamatos ir sēkla. Sēkla ir apbrīnojams dabas radīts organisms ar unikālu pašaizsardzības mehānismu. Spēju aizsargāt sevī dzīvību, kamēr nav pareizais laiks un apstākļi tai mosties.

Kas aizsargā dzīvību pākšaugos, un kāpēc pūšas vēders ēdot zirņus un pupas?

Katrai sēklai ir savs aizsargapvalks. Tas slēpj un sargā dzīvību, līdz rodas atbilstoši apstākļi tai mosties – siltums, mitrums, saules gaisma. Atsevišķas sēklas ir pat tik spēcīgs un gudras, ka to aizsargmehānisms pat kavē un mazina kuņģa sulas iedarbību, mazinot gremošanas enzīmu spējas, lai gadījumos, kad sēkla tiek apēsta, tā tomēr tiek no vēdera laukā un pēcāk spēj arī dīgt un augt.

Pupu un zirņu apvalks satur savu aizsargu – fitīnskābi. Tās uzdevums ir pasargāt sēklu, līdz atbilstošam brīdim augšanai. Bet organismā fitīnskābe kavē sagremošanu, radot smaguma sajūtu un arī gāzes.

Kā tikt vaļā no fitīnskābes un citām aizsargvielām pākšaugos.

Galvenokārt – radot dīgšanai atbilstošus apstākļus
Iemērcot pākšaugus ūdenī, aizsargi saprot, ka ir radušies silti un mitri apstākļi, kas radīti dīgšanai, un atkāpjas. Pupu sēkla uzsūc ūdeni, piebriest un atbrīvo savus aizsargus.
Savukārt dīgšanas procesā pupas atdzīvojas, tajās rodas vērtīgās vielas, vitamīni, kas palīdzēs augam augt un kas līdz ar to arī noderīgas un nepieciešamas mūsu organismam.

Atbrīvotā fitīnskābe izšķīst ūdenī, tādēļ mērcēšanas laikā var pāris reižu nomainīt ūdeni, lai šo procesu paātrinātu.

Soda padara mērcējamo ūdeni sārmaināku un arī palīdz neitralizēt skābes, tādēļ to bieži pievieno mērcējamajam ūdenim, lai tā palīdzētu neitralizēt pākšaugu sēklās esošās aizsargvielas. Pirms likt vārīties, pākšaugus vēlreiz nomazgā.
Pie vārīšanās ūdens sodu vairs klāt neliek, jo tā reizē arī ietekmē pupu un zirņu garšu. to var likt klāt vārīšanās ūdenim vien tad, ja ir nepieciešams ātrāk izvārīt pākšaugus ar stingrāku mizu, piemēram, cūku pupas, vai – ja gatavojat vairākus gadus vecus pākšaugus, kuru olbaltumvielas kļuvušas stingras.

Ja vēders pret pākšaugiem ļoti jūtīgs, zirņus var uzlikt vārīties un tad, kad tie pavārījušies 3-5 min, ūdeni nokāst un uzliet citu. Lai neradītu šoku miziņām, ieteicams pārliet uzreiz ar vārošu ūdeni, lai vārīšanās process veiksmīgi turpinās.

Jāatceras, ka pākšaugu sagremošanu sekmē arī raudzēti skābpiena produkti, tamdēļ droši dzerat klāt kefīru, paniņas, ēdiet tos kopā ar jogurtiem u.tml.

Latvijas Lielie Pelēkie zirņi māla bļodā ko tur rokās sieviete

Rezumējot – kā mazināt vēdera diskomfortu, gatavojot un ēdot pākšaugus?

  1.  Mērcē pākšaugus vismaz diennakti, pa laikam nomainot ūdeni,
  2.  Pievieno mērcējamajam ūdenim naža galu sodas,
  3.  Liekot vārīties pākšaugus, pirmo ūdeni nolej,
  4. Ēd kopā ar raudzētiem skābpiena produktiem,
  5.  Pieradini organismu – vairāk lieto uzturā šķiedrvielas,
  6.  Pieradini organismu pie pākšaugiem – lieto tos biežāk un mazās devās, pa saujai pievienojot dažādiem ēdieniem.

Pākšaugi satur daudz dažādu vielu. Ir gadījumi, kad organisma protests nav saistīts ar fitīnskābi, bet citām vielām. Tāpat ir reizes, kad pākšaugi nav ieteicami uzturā, tādēļ gremošanas problēmu gadījumā visprātīgākais ir ne tikai pareizi pagatavot pākšaugus, bet arī konsultēties ar savu ārstu.

Lielos zirņus, lielas un mazas pupiņas kā arī cūku pupas

raugi un pasūti mūsu saimniecības e-veikalā

www.ZutiniVeikals.lv

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword