Blog

Kā vārīt pupiņas

Kā vārīt pupiņas

Pupiņu vārīšana šķiet vienkāršs process, tomēr arī šeit dažkārt tiek pieļautas kļūdas. Kā izvārīt pupiņas, lai tām būtu gan plāna miziņa, gan lieliska garša?
Katram ir savas metodes un, ja sanāk – iespējams, nav nepieciešamības tās mainīt. Tomēr daudzi joprojām uzdod jautājumus – kā pareizi izvārīt pupiņas. Mēs nezinām, vai ir tāds “Pareizi”. Bet mēs padalīsimies, kā to darām mēs un – mums sanāk 🙂

Vai pupiņas ir jāiemērc?

Mēs zinām, ka daudzi to nedara un viņiem sanāk.

Bet mēs sakām, ka Pupiņas ir jāiemērc vismaz 4 iemeslu dēļ:

  1. Tās ātrāk izvārās
  2. Tām mainās garša
  3. Tām mainās struktūra
  4. Mērcēšana samazina lektīna un citu nevēlamu vielu daudzumu pupiņās, kas izraisa sliktu zarnu darbību un pašsajūtu.

Ja pupiņas iemērcam, tās sasūc sevī ūdeni un tajās sākās dīgšanas process, kuru rezultātā mainās to sastāvs un tajās rodas daudz jaunu, vērtīgu vielu.

Māsas Rūtas metode:

Izmērcētas  pupiņas liek ūdenī un vāra mīkstas.

Kad pupiņas ir teju gatavas, ūdenim pievieno sāli, pavāra vēl 5 minūtes, nokāš un atstāj atdzist zem vāciņa. Tā dzesējot nesaplaisā pupiņu miziņa. Kā arī sāls pašās beigās nodrošina saldu pupiņu viduci ar sāļu miziņu. Īpaši gardi, ja šādi vāra Lielās Kāršu pupas.

Māsas Santas metode

Izmērcētas pupiņas liek vārīties, kad pupiņas nāk gatavas, ūdenim pievieno sāli un noņem no uguns atdzist. Kad pupiņas atdzisušas, ūdeni nokāš.

Šādi vārītām pupiņām būs mīkstāka miziņa, tādēļ šī metode laba tumšas krāsas pupiņām. Pēc nokāšanas, pupiņas būs ar krēmīgāku  tekstūru un lieliski garšos salātos.

Ko Nedarīt?

  1. Nelikt sāli jau pašā vārīšanās sākumā. Tas vārīšanās procesu paildzinās.
  2. Pēc pupiņu nokāšanas nedrīkst tām noņemt vāku, jo tādā gadījumā pupiņu miziņa saplaisā un sačokurojās. Ja paredzēts tās gatavot salātos vai ēst sausā veidā, tas būs traucējoši, jo būs jūkošas.

Lai sanāk un labi garšo!

Rakstu sagatavoja: Rūta Beirote,  Z/s Zutiņi

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword