Blog

Čili piparu šķirnes, ko šogad audzēsim paši

Čili piparu šķirnes, ko šogad audzēsim paši

Čili piparu šķirnes ir daudz un dažādas – kā neapjukt un kā pareizi izvēlēties, kuras piemērotākās tieši mūsu siltumnīcām un vajadzībai. Šis gads nav izņēmums.

Šogad vienu siltumnīcu esam plānojuši veltīt čili audzēšanai un ražu pārstrādāt. Izvēle jāizdara, balstoties uz saprātu, nevis emocijām, kas teic – gribas visu, pēc iespējas košāku un pēc iespējas asāku. Nebūt ne. Asajiem čili pipariem šogad atvēlēsim pavisam mazu siltumnīcas daļu.

Čili piparu stādu audzēšanai pērkam profesionālas sēklas.

Kamdēļ neņemam čili sēklas paši?

Tā kā vienā siltumnīcā audzējam vairākas čili šķirnes, jāņem vērā, ka tās var diezgan nopietni saziedēties savā starpā.. Tas nozīmē, ka pašu ņemtu sēklu varētu izmantot pašu vajadzībām, bet pārdot kā stādus vai sēklas materiālu īsti gan ne, jo nav zināms, kas rezultātā var izaugt.

Čili piparu šķirnes, kuras šogad izvēlējāmies:

Dārzeņpipars jeb spirālveida saldā paprika – SPIRALUS

Pirmkārt – tā ir neliela auguma – līdz 60cm, tamdēļ to varēsim stādīt arī podos un novietot gar siltumnīcas malu, ja pietrūks vietas. Tas arī ļoti skaisti un dekoratīvi izskatās.

  • Otrkārt – tam ir burvīgas, garas un gana treknas spirālveida pākstis.
  • Spiralus nav ass – tam ir 0 SHU, tamdēļ pareizi to būtu saukt par papriku vai vienkārši piparu.
  • Šo skrullaino čalīti mēs marinēsim.

Tas lieliski un viegli kārtojas burkās, konservējot nav jāgriež. Ziemā atliek vien izvilkt skaistu, veselu piparu no burciņas un likt uz zoba. Jau tagad iedomājoties, siekalas saskrien mutē.

 

 

Asā paprika – OSTRY un Draky

Svaigiem salātiem, cepšanai cepeškrāsnī, grilēšanai, marinēšanai

Ostry ir maigāka. Precīzāk, tās stiprums ir 650 SHU, kas skaitās teju nekas priekš normāla čili pipara, tomēr ir lielisks latviešu maltītēm.

Asā paprika Draky ir mazliet stiprāka 1000SHU.

Tādēļ to var piegriezt svaigajiem salātiem kā patīkamu asuma noti, kas tajā pat laikā nesabojā ēdienu.

Burvīgas tās abas ir grilētā veidā. Draky var piepildīt ar svaigo sieru – tai ir plašas, leknas pākstis.

Un tieši šo kārtīgo pākstu dēļ abas šīs asās paprikas var arī marinēt ziemai. Feinas, pikantas, viegli apstrādājamas, nav jādomā, kā sagriezt, lai dabūtu burkā.

čili piparu šķirnes - Draky

Čili pipari – Halapenjo jeb Jalapenjo

Nu nevar. galīgi nevar čili dārziņš iztikt bez halapenjo. Tas ir “must have” čili priekš visa veida marinēšanām un cepšanām. Arī vistreknākajām pākstīm. Turklāt, tā asumu var burvīgi regulēt.

Ja halapenjo cep kopā ar svaigo sieru, pusciets tas būs ass, līdz galam izcepts – bez asuma.

Asums samazināsies arī tad, ja marinēsiet ļoti saldā marinādē.

Ar vienu piparu iespējams pieregulēt asumu gan nikna ēdiena mīļotājam, gan maigajai mēlei.

Halapenjo pipari

Čili pipari Coral – mazie, apaļie fifīgie

Pildīšanai, marinēšanai, ēdienu dekorēšanai, viegli lietojami, jo pietiek vienai gatavošanas reizei.

Jā gan, lai gan korālīši atgādina mazas, skaistas bumbiņas, tie ir gana stipri un ņipri. Jokoties nevajag.

Vienlaikus – korāļpipari ir maza auguma, tos var stādīt podos un vasarā turēt uz terases galda kā dekoru. Skaisti un praktiski reizē. Tāpat tie labi jutīsies un skaisti izskatīsies terases kastēs saulainā vietā.

čili piparu šķirnes

Asie čili pipari Habanero 

Mērcēm, čili pastai, super asai čili želejai, žāvēšanai, kaltēšanai

Habanero čili ir asuma lejasgalā ~500 000 SHU (Skalā no 0 – 1 milj) Tomēr to var uzskatīt par ļoti asu priekš vidusmēra latvieša ēdieniem.

Šiem čili ir arī ļoti plānas, sausnējas sieniņas, tamdēļ tos labi un ātri var izkaltēt. Gatavot niknās čili mērces.

Turklāt, atkarībā no krāsas, atšķirās arī garšu notis.

Habanero lemon piemīt viegls citrusa aromāts

Habanero Chocolate izceļas ar dūmu, plūmju, šokolādes notīm.

Čili piparu šķirnes

Čili piparu šķirnes ugunsspļāvējiem ir Trinidadas scorpions. Carolina reaper.

No ļoti asajām čili piparu šķirnēm šogad mēs izvēlējāmies Naga sēriju – Naga Morich

Čili pastai, kaltēšanai čili pulverim.

Nē, neļaujiet maldināties. Naga Morich ir tikai 1 milj SHU no 2 milj iespējamajiem. Tātad – to varam uzskatīt par pusaso. Bet tas arī nozīmē, ka, iespējams, nebūs jābēg ārā no istabas to gatavojot 🙂

 

Kā arī jāatceras, ka SHU jeb čili asums atšķiras vienām un tām pašām šķirnēm, ja tās ir audzētas dienvidos vai mūsu platuma grādos. Pie mums tie būs mazāk asi saulītes dēļ.

Čili piparu šķirnes

Tā šobrīd mūsu pirmā porcija, kuru plānojam sēt no sēklām paši februāra vidū. Būs jau vēl.

Sēklu pārpalikumus mēdzam piedāvāt iegādāties.

Ja vēlaties rudens pusē gatavot pašu izaudzētus čili – skatiet tās mūsu saimniecības  e-veikalā www.ZutiniVeikals.lv

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword