Čili piparu audzēšana ir zināms mūsu vaļasprieks jau daudzus gadus. Tikai pēdējos gados to čili sākam audzēt arī nopietnākas ražas iegūšanai nevis tikai pašu patēriņam.
Vienu gan nevar noliegt, gadu no gada un ar katru gadu aizvien vairāk Čili piparu audzēšana Latvijā kļūst par modes lietu.
Ja kādreiz slavenākie un kādu brīdi arī vienīgie, kas pats audzēja čili piparus un gatavoja no tiem mērces, bija “Burka&Ledus”, tad tagad mērču piedāvājums tirgos jau ir visai plašs. Arī daudz čili audzēt gribētāju, kas katru gadu interesējas par čili stādiem.
Daudzi gan paliek tikai pie mērču gatavošanas, jo izaudzēt čili komerciāliem nolūkiem nebūt nav tik vienkārši. Bet ko nu mēs te par augstiem plauktiem.
Parunāsim par čili audzēšanu vidusmēra latvieša mazajā siltumnīcā.

Un ļaujiet man uzburt tādu komisku ainu par vidējo latvieti, kas atbraucis uz stādaudzētavu pēc čili.
Parasti tas ir pāris. Viņam patīk ass, viņai ne visai 🙂
Viņš, kā jau vīrietis, ir dzirdējis, ka ir tāds pasaulē asākais Scorpions vai Rīperis kaut kāds. Vait`a mums ar tāds ir? Ja ir – jāņem izprovēt!
Vēl ir atmiņu vadītie. Atvaļinājuma laikā siltās salās ēstas tādas mērces, čipolīno un habadēro… 😉 Tādus piparus gribās.
Tā īsi – pieejamas jau lielākoties ir visas populārās čili šķirnes arī pie mums. Bet, vai mēs esam gatavi tām?
Vai čili audzēšana rezultēsies ar to, ka čili būs tikai smuka puķe mūsu siltumnīcā vai podā, jo kā to pareizi apēst, tā arī ne saimniece tiks gudra, ne pats brašulis pratīs.

Tādēļ apdomājiet un godīgi sev atbildiet uz jautājumu:
- Cik asu ēdienu patiesībā Jūs mīlat ikdienā?
- Cik čili pākstis mēneša laikā Jūs patērējat?
- Kādus piparus Jūs labprāt lietojat ikdienā – mērces, čili želejas, marinētu papriku, piparus eļļā..
- Cik daudz kaltēta paprikas pulvera Jūs patērējat ziemas laikā?
Ja Jums pie dūšas iet dažāda asuma marinēti pipari, tad audzēšanai būtu jāizvēlas zema asuma pipari ar pēc iespējas biezākām pākstīm (Draky, Halapenjo, Ostry)
Ja mīlat ceptu halapenjo, bekonā ievīstītu, tad droši stādiet vairākus stādus, jo halapenjo ražo labi, bet lēnām, lai kārtīgi pieēstos, ar vienu nepietiks.
Ja gatavojat čili želeju vai viegla asuma mērces, tad droši ar skatīties uz Cajenas pipariem, Espelete vai Serano.
Asums būs pilnībā pietiekams, raža laba. Kā arī saimniece varēs tikt galā ar šo čili, nesabojājot ēdienu.
Ja plānots čili kaltēt un reizē ģimenē ir patiess asummīlis, tad var “laist pa augstiem plauktiem” un ņemt niknos. Tie parasti ir ar’loti plānām sieniņām, tamdēļ ātri un labi izžūst.
Čili piparu audzēšana ilgstoši rezumējas ar vairākiem secinājumiem:
- Ne vienmēr super asie čili pipari ir paši ražīgākie. Par laimi, super asos čili bieži daudz nevajag.
Čili pipari mūsu klimatā un mūsu saulītē nesasniedz to pašu SHU daudzumu, ko tā pati šķirne siltākās zemēs tuvāk ekvatoram. - Čili pipariem ir dažāds nogatavošanās ilgums. Ir vērts pievērst uzmanību, kurus no tiem var ēst, kamēr čili pākstis vēl zaļas un nav iekrāsojušās.
- Čili ir daudzgadīgs augs. Ja izvēlamies zema auguma čili šķirnes, prātīgi ir tās stādīt podos, lai rudenī no siltumnīcas ienestu telpās un mēģinātu pārziemināt.
Selekcionāri ir radījuši gana daudz Čili šķirņu, kas ir mazi, kompakti, fifīga izskata un izturīgi – piemēroti audzēšanai arī iekštelpās uz gaišām palodzēm, tamdēļ īsteniem čili mīļiem ir vērts painteresēties par tām, lai svaigas čili pākstis varētu baudīt visa gada garumā.

Čili piparu stādus pavasarī piedāvāsim arī mēs.
Februārī ierobežotā skaitā piedāvājam arī čili piparu sēklas, ja tās paliek pāri mūsu plānotajam sēšanas daudzumama.
Tās variet raudzīt mūsu saimniecības e-veikalā www.ZutiniVeikals.lv