Blog

Buberts no miltiem – viegla recepte

Buberts no miltiem – viegla recepte

Buberts no miltiem jeb miltu buberts ir tas, par ko bieži rodas diskusijas – kurš ir tas īstais un pareizais. Un neliegsimies Buberts no miltiem bieži figurē vecajās pavārgrāmatās, Buberts no mannas ir tikai pēdējā pusgadsimta tendence. Iespējams, tādēļ, ka vieglāk pagatavojams, bet, iespējams, tādēļ, ka saimnieču instrumentu lādē vairs neguļ mieturis – īstais instruments, ar kuru vārīt un kult miltu putras.

Gribat asas izjūtas? Satiekot kādu tīrasiņu kurzemnieku, pajautājiet viņam, kāds ir pareizais buberts – no mannas vai no miltiem? Un, iespējams, saņemsiet brangu lekciju par 11 olām un asajiem miltiem – tiem īstajiem, no kā vārīt bubertu.

Kas ir asie milti? 

Asie milti ir paši miltu kodoliņi, kas paliek pāri, smalki sabīdelējot kviešus. Raupji, bet joprojām smalki. Tos senās saimnieces izmantoja bubertu un kūku gatavošanai.

Buberts no miltiem – mūsdienīgās un veselīgās versijas.

Mannas buberts ir droša, pārbaudīta un ierasta buberta versija. Kamdēļ to mainīt?

Jo  tā variet iegūt jaunas garšas pieredzes. Bet reizē, jāatceras, ka manna ir  baltie kviešu milti raupjākā variantā. Tajos ir maz kā vērtīga, toties daudz barojoša gan.

Varianti, kas struktūras un pagatavošanas  ziņā būs līdzīgi, bet daudz veselīgāki, būs:

Buberts no mannas ar klijām

Joprojām tik pat gards, tikai nedaudz tumšāks, mazliet brūnāks. Ja neēdam tikai ar acīm, tad lielu atšķirību nejutīsiet

Speltas mannas buberts

Ja gatavojat to no mūsu saimniecībā ražotās mannas, šis buberts sanāks gaiši brūns un patīkami čirkstošs, jo mūsu spletas kviešu manna ir gatavota kopā ar klijām, toties, speltas kvieši satur daudz vairāk dabīgā cukura, tamdēļ buberts būs dabiski saldāks un pilnīgāku garšu.

Buberts no Rupjā maluma pilngraudu kviešu miltiem

Tikpat viegli pagatavojams kā mannas buberts, vien būs nedaudz vijīgāks. Rupjā maluma milti ir lielisks vidusceļs, ja jāizvēlas, vai galdā tiks likts buberts no mannas vai buberts no miltiem.

Rupjā maluma rudzu miltu buberts

Šis ir jau pirmais drosmīgais solis.

Rudzu miltu buberta garša būs pilnīga un ļoti interesanta. Šim bubertam lieliski piestāv šķipsniņa kanēļa un tas lieliski garšo kopā ar ābolu ķīseli. Rudzu miltu buberts sanāks tumšāks. Bet neļaujiet stereotipiem par “pareizo krāsu” atturēt Jūs no lieliskas garšu pieredzes.

Miežu miltu buberts

Pavisam interesants buberta veids. Un pats veselīgākais no bubertiem.

Bubertu recepte

Buberts vispār ir viena feina padarīšana, kur galvenais ir atcerēties, kāds tad Tev garšoja iepriekšējoreiz. Ja iepriekš ēdot nodomāji, ka nākamreiz jāpagatavo šķidrāks, tad to der atcerēties .  Jo uz bubertu nestrādā receptes no grāmatām. Ir tik daudz mainīgo faktoru – briedīgāki vai  skrajāki milti, treknāks piens un , galu galā pat – mazas olas! 🙂

Tādēļ svēršanās uz gramiem nav tā, ko ļoti vajadzētu piekopt. Buberts ir sajūtu ēdiens, ja šķiet, ka vajag biezāku, pieber vēl.
Turklāt, ļoti interesanti ir lasīt par bubertu pavārgrāmatās. Vecākās teic, ka putra jāsavāra stingra, jaunākās jau min, ka der viegli vijīga, kaimiņiene man apgalvo, ka jābūt pusšķidrai. Bet man… nu man sanāk tāda, kāda nu man katru reizi sanāk..
Vienas grāmatas apgalvo, ka putra jāpadzesē pirms iecilājam olbaltumu. Otrā rakstīts, ka pēc olbaltuma vēl mirkli jāuzvāra. (šis, iespējams, ir drošāks variants, ja lietojat nepārbaudītas mājas olas)
To visu redzot, varu teikt vienu – nav nepareiza varianta un nevar nesanākt, ja mēģina.

Ja tomēr jāietērpj buberts no miltiem precīzākos gramos, tad mūsmājās tie ir šādi:

  • ~600gr piena
  • ~ 1 glāze miltu
  • Vaniļa
  • 6 olas (var likt vairāk, tā buberts būs gaisīgāks)

Pienu uzvāra un iekuļ tajā miltus, kad milti sāk mest burbuli, iekuļ olu dzeltenumus, kas iepriekš sajaukti ar cukuru un vaniļu. Maisa viendabīgu un tad noņem no uguns. Tālāk iecilā saputotus olu baltumus, līdz buberts veidojas maigs un gaisīgs.
Interesanti, ka senajās pavārgrāmatās teikts, ka baltumus nevajag līdz galam iemaisīt, vajag atstāt olbaltuma saliņas tā, lai redz.
Šī vēl viena gaumes lieta, bet patiesībā – ir forši, ja šur tur paspīd cauri balts olbaltuma kunkulis.

Gatavu bubertu atdzesē un pasniedz kopā ar vaniļas mērci vai dzērveņu ķīseli. Bet var arī ar zemeņu mērci vai blendētām upenēm – kā kuram labāk tīk.

Citās receptēs bubertam pievieno arī rozīnes, žāvētus ābolus, pat drupinātus  riekstus.

Buberts no miltiem
Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword