Blog

Balto pupiņu šokolādes krēms ar vaniļas mērci

Balto pupiņu šokolādes krēms ar vaniļas mērci

Balto pupiņu – šokolādes krems ar vaniļas mērci – tas izklausās nedaudz traki.

Bet tas ir veids, kā mēs piemeklējam gardu pielietojumu pupiņu veidam, kas ir ražīgs, kas, šī iemesla dēļ kļūst populārs, bet kuru latvieši nereti brāķē, jo lielajām baltajām pupām nav izteikta pupiņu garša, ko tik loti esam iecienījuši mūsu tradicionālajā virtuvē.

Bet pupas dalās divās daļās:

  • Pupiņas ar izteikto garšu – tās pupiņu garšu piedod arī visiem pārējiem produktiem ēdienā
  • Pupas ar maigo garšu – tās labprāt sasūc un pieņem citas garšas no ēdiena.
Baltās pupiņas

Lielās baltās pupas ir šīs otrās.

  • Tām ir plāna miziņa un zīdains mīkstums,
  • Tām nav uzstājīga pupiņu garša,
  • Tās lieliski saskan ar citām garšām, ar kurām tās mēģina sapārot.

Tādēļ tās diezgan veiksmīgi saskan ar spēcīgajām garšām, piemēram – šokolādi.

 

Ar lielajām baltajām pupām un šokolādi eksperimentēju vairākkārt un, jāteic, neviens no mēģinājumiem nebija neveiksmīgs, gluži retēji – garšoja labi un radīja interesi mēģināt vēl un vēl.

Lūk, pāris izmēģināti  un testa ēdāju grupā atzinīgi novērtēti varianti 🙂

Balto pupiņu – šokolādes krēms ar vaniļas mērci

~ 4 personām

300 grami vārītu lielo balto pupiņu

½ Šokolādes tāfelītes

250 gr salda krējuma

Vaniļas mērcei: 400 gr. Piena, 5 olu dzeltenumi,

Cukurs, vaniļa, šķipsniņa kartupeļu cietes.

 

Uzreiz jāteiz, proporcijas ir aptuvenas, jo parasti paļaujos uz garšu un sajūtām nevis precīzām proporcijām..

Krēmam: Ūdens peldē izkausē šokolādi saldajā krējumā. To kopā ar pupiņām liek blenderī un samaļ. Ja masa par biezu, var pievienot vēl saldo krējumu vai ūdeni.

Pupiņu – šokolādes masu izberž caur sietiņu, lai  iegūtu viendabīgu krēmu un izvairītos  no lielākiem gabaliem vai miziņām. To, cik biezs vai šķidrs būs krēms, izvēlas katrs pats.

Vaniļas mērcei: Lej pienu metāla bļodā un ūdens peldē uzsilda. Lēnām pievieno olu dzeltenumus, kas sakulti ar cukuru, vaniļu un kartupeļu cieti. Lēnām maisa, līdz mērce sāk biezēt. Tad noņem no uguns un atdzesē.

Trauciņos lej vaniļas mērci, pievieno krēmu un dekorē ar vasaras ogām.

Ar lielajām baltajām pupām un šokolādi eksperimentēju vairākkārt un, jāteic, neviens no mēģinājumiem nebija neveiksmīgs, gluži retēji – garšoja labi un radīja interesi mēģināt vēl un vēl.

Lūk, pāris izmēģināti  un testa ēdāju grupā atzinīgi novērtēti varianti 🙂

Balto pupiņu krems ar dzerveņu ķiseli

Balto pupiņu krēms ar dzērveņu mērci

Šokolādi izkausē saldajā krējumā. Ieber tajā novārītas Lielās baltās pupiņas un sablendē viendabīgā masā. Ja tā pārāk bieza, pievieno nedzaudz ūdens, Masu izberž caur sietiņu, lai iegūtu viendabīgumu.

Bet šoreiz pupiņu šokolādes krēmu gribējās gaisīgāku, tādēļ to vēl iecilāju putukrējumā – sakuļ putukrējumu biezās putās un tajā iecilā pupiņu – šokolādes masu.

Ideja nākamajai reizei – putukrējuma vietā izmēģināšu ar Straupes pienotavas saldo biezpiena masu.
Pasniedzu ar dzērveņu mērci vai te derētu arī ķīselis.
Sātīgi. Savdabīgi, Garšīgi, un pārsteigums ciemiņiem!

Lai labi garšo Jums, …. jo mums garšo!

 

Baltās pupiņas lieliski garšo arī sāļajos ēdienos. Pēc receptēm lūkojiet mūsu Recepšu sadaļā

 

Kulināros eksperimentus izmēģināja: Rūta Beirote, Zutiņi zs

Lielās baltās pupas ir viens no pupinu veidiem, kurus audzējam ik gadu.

Tās pieejamas pasūtīšanai mūsu e-veikalā www.zutiniveikals.lv

Piegāde ar Omniva.

Vai uzmeklējiet mūs tirdziņos. Par tiem parasti informējam mūsu Facebook lapā – seko līdzi.

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword