Blog

Zirņu pikas ar kaltētiem tomātiem

Zirņu pikas ar kaltētiem tomātiem

Zirņu pikas kā seno latviešu ēdienu mūsmājās gatavojam ik pa laikam.

Latviešiem ir ļoti svarīgi turēt godā senču tradīcijas, arī tās, kas saistās ar svētku svinēšanu un galda klāšanu. Jo, tā kā latvieši dzīvo pēc Saules kalendāra, katrai gadskārtai ir svarīga rituāla nozīme nākamās sekmēšanai. Gluži tāpat, kā ēdienam, kas tiek celts galdā. Jo ēšana svētkos latviešiem nekad nav bijusi tikai vienkārša ēšana. 😉

Ziemassvētkos latviešiem jāceļ galdā vismaz 12 ēdieni un jāēd vismaz 9 reizes. 12 ēdieni simbolizē pārticību un labu ražu nākamajā gadā, bet biežā ēšana bagātību. Lai bagāts gads un pats ēdājs.

Latviešu Ziemassvētku galdā neatņemama sastāvdaļa ir Zirņi ar speķi. Tieši ziemassvētki ir laiks, kad zirņi tiek ēsti biežāk un būsim godīgi – dažās mājās tos galdā ceļ tikai Ziemassvētku vakarā, lai ievērotu senās tradīcijas.
Bet tā kā Ziemassvētku galdā ir gan cepeši, gan skābi kāposti, asinsdesas, kartupeļi, maize, medus, pīrāgi un daudz citu labumu, zirņi ar speķi bieži paliek gan nepamanīti, gan nenotiesāti.

Tādēļ ir laiks dot zirņiem otro iespēju!
Vai zināt, kā to izdarīt visgardāk?

Lūk, kā pagatavot zirņu pikas: 

  • 300gr vārītu zirņu
  • 150 gr sacepts speķītis ar sīpoliem
  • 2 ēdamkarotes skāba krējuma
  • 100 gr kaltēti tomāti
  • Lobītas vai veselas kaņepes

Tradicionālās senās zirņu pikas jeb zirņu pītes tiek gatavotas no neapēstajiem zirņiem un speķīša, tām klāti piemaļot arī vārītus kartupeļus.

Kamdēļ nepieciešami kartupeļi?

Lai ēdienu `pastieptu garāku` un padarītu mazāk sātīgu. Ja Jums no svētku galda pāri palikuši kartupeļi, lieciet tos klāt.
Bet, ja kartupeļu nav, variet arī iztikt, gluži kā to daru es.

Pelēkie zirņi ar speķi zutiņi

Gaļas mašīnā samaļ pērnos zirņus un sacepto speķīti. Smalki sagriež kaltētus tomātus, lieliski, ja tie gulējuši eļļā un ir patīkami mīksti.

Zirņu kotletes

Bļodā sajauc samaltos zirņus, speķīti un sakapātos tomātus. Pieliek krējumu, lai masa vijīgāka. Mazu veido nelielās bumbiņās, kuras apviļā kaņepēs. Senie latvieši izmantoja kaņepju sēklas. Tās patīkami kraukšķ starp zobiem, bet ir daļa cilvēku, kam tas nepatīk. Tad nu šim nolūkam lieliski var izmantot lobītās kaņepes. Tās ir saldenas, mīkstas, atgādina riekstus un lieliski izskatās.

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword