Vjetnamas koriandrs – austrumu zemju iemīļotais garšaugs

Vjetnamas koriandrs – austrumu zemju iemīļotais garšaugs

Vjetnamas koriandrs – austrumu zemju iemīļotais garšaugs

Latīņu: Persicaria odorata
Angļu: Vietnamese mint

Viegli piparots ar patīkamu citrusa un koriandra pēcgaršu – tāds ir Vjetnamas koriandrs, kuru iecienījuši Āzijas virtuves mīļotāji. Savu vietu tas jau vairākus gadus cenšas ieņemt Latvijā, un šobrīd izskatās, ka tas veiksmīgi izdodas!

Ar īsto koriandru, kuru pazīstam un lietojam mēs, šim augam ir maz sakara, tik vien kā nosaukums un mazliet viegli piparotā koriandra pēcgarša. Austrumāzijas zemēs Vjetnamas koriandrs ir viens no ļoti iecienītiem garšaugiem. Tādās zemēs, kā Vjetnama, Laosa un Malaizija un Taizeme šo augu vairāk gan izmanto kā ārstniecības augu galvenokārt, lai mazinātu gremošanas un kunģa problēmas, apturētu vemšanu, mazinātu drudzi un pat uzlabotu libido. Šī auga sula tiek izmantota kā līdzeklis pret čūsku kodumiem. Tikmēr Austrālijā no Vjetnamas koriandra tiek spiesta ēteriskā eļļa (kesom oil).

Ja jūs kaut iztāli spējat iztēloties, kādi laikapstākļi valda Vjetnamā vai Malaizijā, uzreiz kļūs arī skaidrs, ka vjetnamiešu koriandram patīk silta un mitra vide, īsteni tropiski apstākļi. Un tātād – arī nekāda ziema!

Jūs sapratāt pareizi – vjetnamas koriandrs Latvijā neziemo! Rudenīgam laikam sākoties, šo augu var pārstādīt podā un ienest istabā, tikai neaizmirstiet to ik pa laikam apliet un ar ūdeni apsmidzināt tā lapas. Uz palodzes virs radiatoriem bez smidzināšanas tas ilgi neizdzīvos – priekš šī auga tie nav nekādi tropi, tas ir tuksnesis.

Vjetnamas koriandrs garšaugu dobē

Vjetnamas koriandrs ir smalkām garenām lapām augošs krūms. Atkarībā no šķirnes, tas var sasniegt 30cm – 1m augstumu un veidos apaļu ceru 30cm platumā. No skata nedaudz atgādina maziņus  tējas kokus.

Šo garšaugu izstāda dobēs vai garšaugu kastēs krietni pēc salnām, jo tas ir izteikts siltummīlis. Zemei jābūt mālainai un vēlams mitrai. Arī vasaras laikā šis garšaugs prasīsies bieši aplaistīt. Vjetnamas koriandrs mīl saulainas un aizvēja vietas. Vasaras otrā pusē vjetnamiešu koriandrs jūs priecēs ar skaisto rozā ziediem.

Augšanas procesi sāksies gaisa temperatūrai sasniedzot 16 – 20*C, bet īpaši labi jutīsies karstās un mitrās vasaras dienās.

Gribat īpaši palutināt Vjetnamiežu koriandru? Iestādiet to siltumnīcā!!! Tad tas jutīsies kā savā dabiskajā vidē un dos Jums bagātīgu lapu ražu.

Vjetnamas koriandrs virtuvē

Vjetnamas koriandru parasti izmanto kā garšaugu austrumu virtuvēs un tām raksturīgajos ēdienos – kā piedevu nūdelēm, zupām, zivs ēdieniem. Garšas lieliski saskan ar kokosriekstu piena ēdieniem – mērcēm un zupām. PESTO – to mēs jau labāk saprotam, kā arī sašlika un grila sezonas sākumā – droši šo garšaugu var izprovēt gaļas marinādēs, it īpaši marinējot balto gaļu – vistu, tītaru.

Bet neaizmirstam par pamatvērtībām – pievienot rīsiem un dārzeņiem. (Šo garšaugu Vjetnamā arī audzē kopā ar rīsiem)

Tā kā Vjetnamas koriandram piemīt nedaudz rūgtena pēcgarša, šo garšaugu nelieto daudz un arī ēdienā neatstāj uz ilgu laiku. Zupām pievienojam pašās beigās, marinādēs nepārspīlējam, cepot gaļu, turam zariņu uz pannas blakus un ik pa laikam nomainam pret svaigu.

Ieteicams Vjetnamas koriandru ir lietot svaigā veidā, jo tieš tā iespējams vislabāk izbudīt tā īpatnējo citrusa un piparu smaržu un garšu. Tātad – liekam klāt ēdieniem līdzīgi kā dilles vai lokus, pievienojam salātiem, piemetam pie zupām. Vjetnamas koriandrs ir tādu austrumu ēdienu neatņemama sastāvdaļa kā:

  • Kambodžas rullīši, naem, Laksa, aso nūdeļu zupa, Nashi kerabu, asam pedas
  • Larb (liellopa gaļas salāti – Laosas nacionālais ēdiens)

Vjetnamas koriandru pēc iespējas vairāk jācenšas lietot svaigā veidā – žāvētām koriandra lapiņām zudīs tā jaukā smarža un daudz izteiktāka būs nedaudz rūgtenā pēcgarša.

Alternatīvie Vjetnamiešu koriandra nosaukumi: Vietnamese mint, Vietnamese cilantro, Cambodian mint, hot mint, laksa leaf, and praew leaf.

Vairāk garšaugus skatiet mājas lapas sadaļā Garšaugi un mētras

 

Rakstu sagatavoja: R.Beirote, Z/S Zutiņi Stādaudzētava
Foto: no interneta resursiem

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword