Blog

Virteņi – tradicionāls, bet  piemirsts latviešu virtuves ēdiens

Virteņi – tradicionāls, bet piemirsts latviešu virtuves ēdiens

Virteņi ir viens no ļoti seniem latviešu ēdieniem, kas īpaši gatavots Lietuvas pierobežas rajonos – Zemgalē. Tam ir līdzība gan ar Lietuvā populārajiem cepelīniem, jo viena no mīklas sastāvdaļām ir kartupeļi, gan ar pelmeņiem.

Savas dzimtas recepti man pastāsta Baiba Aizupe kopā ar savu  Memmīti, kurai nu jau rit 94 gads.
Šis ēdiens bieži gatavots, dzīvojot Budbergas pusē (leišu pierobežā netālu no Bauskas).

Recepte:

Mīklai:

~ 1kg vārītu, saspaidītu vai ar gaļasmašīnu maltu kartupeļu
~ 1l ūdens
~ kviešu milti

No šāda apjoma sanāk 112 trīs kumosu pīrādziņa lieluma virteņi 🙂 Tātad – gribiet mazāk, ņemiet no visa pusi.
Vārītiem samaltiem kartupeļiem pielej ūdeni, piejauc miltus, piešaun šķipsniņu sāls un lēnām mīca gatavu mīklu, kas nedaudz stingrāka par pīrāgu mīklu.

Pildījumam: sagriež žāvētu gaļu, sīpolus, piešaun sāli, piparus un Baiba liek arī nedaudz biezpienu.

Virteņu mērcei: kubiņos sagriezta, ar sīpoliem sacepta žāvēta gaļa, kurai piešautas pāris karotes krējuma un pavisam nedaudz miltiņa biezinājumam.

Vārītiem samaltiem  kartupeļiem pielej ūdeni, piejauc miltus, piešaun šķipsniņu sāls un lēnām mīca gatavu mīklu, kas nedaudz stingrāka par pīrāgu mīklu.

No gatavas mīklas gatavo pīrādziņus, cieši aizspiežot maliņas un liek uz miltiem apkaisītas paplātes vai dēlīša. Kad virteņi gatavi un ciemiņi sanākuši, laiž tos lielā katlā ar verdošu sālītu ūdeni un gaida, kad uzpeldēs  ~5 min. Kad virteņi uzpeldējuši un pagozējušies pa ūdens virsmu, ar `šūmkaroti` tos izmakšķerē un saliek bļodā, ko tūdaliņ ceļ galdā, kamēr vēl virteņi silti. Ēd ar mērcīti un skābo krējumu.

Virteņu pagatavošanas un pildījuma mode atgādina cepelīnus, tomēr garšas ziņā tie ir tuvāki pelmeņiem. Memmīte stāsta, ka kartupeļi mīklai klāti nepieciešami, lai tā būtu mīkstāka un garšīgāka, lai nebūtu tik gumijota. Garšas ziņā virteņu mīkla tiešām ir mīksta un vijīga. Pat būdama vismaz 2x biezāka kā pelmeņiem, tā nav stingra vai cieta.

Kur ir “āķis”?

Varbūt te tas seno saimnieču noslēpums – plānus pelmeņus pagatavot ir laikietilpīgi un sarežģīti. Pelmeņu mīkla obligāti jāizrullē, lai tie nebūtu cieti. Savukārt, virteņus var gatavot līdzīgi kā pīrādziņus, izrullējot biezākā kārtā vai pat ne – izspaidot plaukstā un vidū ieliekot pildījumu. Ātrāk, vieglāk un pie reizes ir arī pielietojums vakardienas kartupeļiem 😉

Virteņus gatavoja: Rūta Beirote, Baiba Aizupe, un Memmīte
 Foto: Rūta Beirote

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword