Blog

Skābu kāpostu zupa ar miežu grūbām – ziemas ēdiens

Skābu kāpostu zupa ar miežu grūbām – ziemas ēdiens

Skābu kāpostu zupa ir patiesi īsts ziemas ēdiens
Jo, tiklīdz aiz loga paliek aukstāks, latvietis sāk vērot kalendārā tukšās, pilnās un kāpostu skābējamās dienas. Un tad sāk pētīt kāpostus:

Kuri ir rudens, kuri ziemas MegaTonna un kuri būs tie, no kā skābie kāposti balti un neglumi sanāks?

Kam nav savs kāpostu lauks, tam Centrāltirgū ir sava Kāpostu tantiņa. Kam nav tantiņas, ir sava iecienītā Dimdiņpaciņa Topveikaliņā. Bet katram īstenam latvietim ir savs skābais kāposts – mūsu spēka un vitamīnu avots, mūsu probiotiķis un afrodiziaks.


Un arī skābu kāpostu zupas recepte ir vienkāršāka par zemi, kurā tie auguši.


‘Tradicionāli: Katliņā liekam žāvētu cūkas čiulīti, uzberam trīs sauju rupjo putraimu vai grūbu, pārsedzam ar skābu kāpostu segu, aplejam ar ūdeni un aidā lēnām sutināties, līdz gaļa lūp no kauliem.

Tajās mājās, kur rocība nebija tik liela, skābu kāpostu zupa tika vārīta bez gaļas. Ja varēja, to piečurkstināja klāt pašās beigās.
Kamēr zupa vārās, atsevišķā katlā novārām tupeņus ar visu mizu. (Bet īsti svētki ir tad, ja tupeņus iecepa cepeškrāsnī)
Bet ēšana gan nav vienkārša. Kad zupa gatava, tupeņiem noloba mizu un tos veselus liek zupas bļodā. Ja tuvāk pavasara pusei, piegriež sadīgušo sīpolu lokus, ja ne – smalki kapātus sīpolus.
Kam pa skābu – pārkaisa ar cukuru – un tad nu šķin tik iekšā, ka auses vien kust!
Arī mūsmājās skābu kāpostu zu[a ir ļoti iemīļota.
Vārām to gan ar grūbām, gan rupjajiem putraimiem.


Bet – ir viena veco saimnieču viltība…

Ja no svētkiem palicis pāri gana daudz štovētu kāpostu un tie nav pārlieku saldi padevušies, var piešaut krietnu dozi ūdens un uzvārīt par jaunu – tik šoreiz zupā.
Ja piekopj šo variant, lieti noder Speltas kviešu grūbas – tās kopā ar zupīti ir gatavas jau 20 minūtēs. Uzvāram, paturam un – gotovs!

Starp citu….
Senlaikos, kad kāzas un citas lustes tika svinētas trejas dienas, brīdis, kad galdā tika celta skābi kāposti bija kā zīme, ka viesiem nu gan laiks mājās iet. Ja lustes bija labas, un viesiem mājās vēl negribējās, tie visādi lūkoja tos kāpostus saimniecei nozagt.

Nav kāpostu – nav mājāsiešanas!

Teicēja: Rūta Beirote, Zutiņi zs

Par citiem senajiem ēdieniem lasi mūsu Rakstu sadaļā te

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword