Garšaugs, ko izmantot salātos – sālszāle

Garšaugs, ko izmantot salātos – sālszāle

Garšaugs, ko izmantot salātos – sālszāle

Latīniski: Sálsola frulicosa 
Krieviski: Cолянка
Angliski: Salt herb, Saltwort

Sālszāle ir garšaugs, kura dzimtene it Ķīna, Japāna un austrum Krievija. Šeit to audzē kā garšaugu vai pat dārzeni – līdzīgi kā mēs, piemēram, sīpolus. Šo augu lieto uzturā ne tikai savdabīgi sāļās garšas, bet arī vertigo vitamīnu un minerālviel dēļ. Sālszāle ir iecienīta arī spāņu, marokāņu un pat alžīriešu virtuvēs.

Te galvenais nevajag jaukt. Arī pie mums Latvijā brīvā dabā, visbiežāk Jūras krastā aug Krievijas sālszāle (Salsola australis R.Br. (syn. S. ruthenica Iljin)), un Kālija sālzsāle (Salsola kali), kas ir diezgan ērkšķaini, asi krūmi. Tos var izmantot tējās, bet pie ēdiena likt droši vien nevajag.

Sālszāle, kuru izmantojam kā garšaugu, ir no cita sugas gala, un nav ierasta mūsu klimatam, tātad, Latvijā arī neziemo. Ēdiena gatavošanā izmanto zaļās, sulīgās lapiņas un dzinumus. 

Sālszāles audzēšana

Sālszālei tāpat kā viņas savvaļas māsām patīk viegla un smilšaina augsne jūras piekrastē, lai arī tā paris reižu pacietīs iekalšanu, tomēr labāk jutīsies normāla mitrumā, tādēļ – ja gribat labu ražu – ir vērts ik pa laikam aplaistīt.

Sālszāli nevajag pārlieku mēslot – tas var bojāt tās labās garšas īpašības. Sālszāle ir viengadīga – ziemu pie mums nepārlaidīs. Tā veido skaistu, apaļu krūmu 20-30 cm augstumā. Ēdami ir jaunie dzinumi vai lapiņas, vecākie dzinumi paliek stiegraini. Labā ziņa – tā ātri aug, līdz ar to, garšaugu bagātīgi iespējams izmantot visas vasaras garumā.

Ieteicamais stādīšanas attālums: 40cm starp rindām, 3. cm starp augiem. Sālszāle dīgst, augsnes temperatūrai sasniedzot 16 – 25*C, sēklas uzdīgst 12-20 dienu laikā.

Sālszāle lieliski aug arī podos. Telpās  tā augtu visu gadu, ja vien mūsu ziemas būtu gaišākas. Tādēļ nebrīnieties, ka telpās ap Ziemassvētku laiku sālszāle sāk nīkuļot un stīdzēt.

Sālzszāle gastronomijā

Sālszāle ir iecienīta garšviela japāņu virtuvē. To izmanto gan kā salātu sastāvdaļu, gan kā garšvielu. Tā ir viena no piedevām arī gatavojot suši.

Sālszāle ir piemērota ēdienu garšas uzlabošanai, salātu pagatavošanai. Izmantotas tiek zaļās, mīkstās lapiņas un svaigie dzinumi. Sulīgajām lapām piemīt viegla sāls garša, tādēļ to lieliski var izmantot arī dažādās marinādēs vai ēdienos ar putna gaļu vai zivi.

Pesto ar sālszāli būs lieliska piedeva sieriem.

Sālszāles stiebrus mēdz arī apcept un izmantot dārzeņu ēdienos kā spinātus, vai arī tvaicēt līdzīgi kā PokChoi salātus.

Rakstu sagatavoja R. Beirote – Z/S “Zutiņi” Stādaudzētava
Bildes no interneta resursiem

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword