Balto pupiņu un kāļu biezenis dzīvoja manā prātā jau ilgu laiku. Uzliku par mērķi – jāizmēģina rudenī, kamēr vēl pupas nav beigušās un ir foršais kāļu laiks.
Šādiem eksperimentiem bez šaubīšanās izmantoju tikai Lielās baltās pupas. Tās ir lieliskas ar to, ka tām ir plāna miziņa un maigi krēmīga, neuzbāzīga garša. Omīte būtu teikusi vienkārši – nav stipra pupu garša. Lūk, tādēļ tās var droši likt ēdienos, kuros dominē dažādas garšas. Baltās pupas neuzmāksies ar savējo.
Pat tad, ja saliksim kopā ar maigajiem kāļiem.
Lūk, aptuvena recepte balto pupiņu un kāļu biezenim
- Izmērcē un novāra lielās baltās pupas,
- Nomizo, un izvāra kāļus,
- Uz pannas apcep sīpolus,
- Liekam blenderī kāļus un baltās pupiņas proporcijā 2:1
- Pievienojam apceptos sīpolus, un
- Piešaunam saldo krējumu, cik gurnu izmērs un sirdsapziņa ļauj. Ja neļauj, lejam pieniņu,
- Sālīts, pipariņš un brumm….
Un, lūk – gaisīgs, salds un sātīgs biezenis gatavs.
Pupiņas ir tās, kas piešķir sātīgumu šim ēdienam, jo kāļi paši par sevi ir ļoti maigi un reizē arī ļoti saldi. Tas ir patīkami, tomēr sāļajā ēdienā nereti traucējoši. Baltās pupiņas šo garšu lieliski līdzsvaro.
Biezeni kārtojam uz šķīvja, pārkaisām to ar sezama sēklām vai grauzdētiem sīpoļiem un ceļam galdā saimei.
`Lielās baltās pupas` bieži izmantojam arī saldēdienos – receptes raugiet mūsu Recepšu sadaļā.
Bet, ja kāro izmēģināt pašiem, pupu piegādi ar OMNIVA variet pasūtīt mūsu e-veikalā www.ZutiniVeikals.lv
Tur arī citi mūsu labumi – Lielie Ziemassvētku zirņi, Rupjie miežu putraimi, Speltas jeb plēkšņu kviešu grūbas u.c..
Lai labi garšo!
Gatavoja: Rūta Beirote, Zutiņi zs