Blog

Baltmaizes pudiņš – sens bērnības gardums

Baltmaizes pudiņš – sens bērnības gardums

Baltmaizes pudiņš ir arī sens mūsmāju saldēdiens, kuru vecāmamma gatavoja diezgan bieži. Tiklīdz mājās iestāvējās baltmaizes kukulis vai bija iekrājušās maizes doniņas jeb kancīši, baltmaizes pudinš varēja tapt.

Šī ir arī viena  no tām receptēm, kuru izmantoja, lai saimniekotu taupīgi. Lai ne garoziņas maizes neietu zudumā. Turklāt šādi varēja pagatavot ļoti vienkāršu, ātru un taupīgu desertu.

Baltmaizes pudiņš – pagatavošana

Baltmaizes pudiņš pašos pamatos sastāv no 4 sastāvdaļām.

  • Gabaliņos sagrieztas baltmaize
  • Piens
  • Olas
  • Cukurs
  • Vaniļas cukurs labākai garšai.

Pudiņam vēl  var pievienot arī rozīnes, žāvētus ķiršus, ābolus, dzērvenes vai citus augļus. Vasaras laikā tās var būt arī svaigas ogas.

Tās piešķirs pudiņam patīkamu svaigumu un skābenumu.

Pagatavošana: 

Baltmaizi sagriež vai salauž mazākos gabalos un aplej ar pienu, kurā iekultas olas tā, lai maize pārklātos.

Aptuvenās proporcijas ir 1/2 kukulis baltmaizes un ~800gr piena, 4 olas.

Ja piena un olu būs vairāk, pudiņš sanāks vijīgāks, ja baltmaizes būs vairāk, pudiņš veidosies stingrāks.

Baltmaizi aplej ar pienu, pievieno cukuru un atstāj mazliet ievilkties. Ja maize sakaltusi, tad vēlams to pamērcēt ilgāk. Kad baltmaize izmirkusi, ar dakšiņu vai karoti turpat pannā mazu mazliet izmaisa, lai baltmaize nedaudz izšķīst. Tas padarīs pudiņu vijīgāku un viendabīgāku. Pievieno žāvētus augļus vai svaigas ogas un liek cepties.

Nav nepieciešams izšķīdināt pilnībā, jo garozas gabaliņi piedod patīkamu struktūru.

Pannu ar pudiņa viru cep ~180*C aptuveni 30 minūtes, līdz tas pacēlies un brūns.

Jā – izvēloties pannu, ņemiet vērā, ka baltmaizes pudiņš cepšanās laikā pacelsies vismaz 2 reizes – pannai ir jābūt dziļākai.

Kad pudiņš gatavs, to izņem no krāsns un atstāj atpūsties un padzist.

Baltmaizes pudiņš

Ziemas laikā Baltmaizes pudiņu ēd ar ķīseli, kas pagatavots no kādas skābākas zaptes vai saldētām ogām. Vasaras laikā, kad dārzā ogu daudz, pudiņu var pārliet ar kādu feinu ogu mērci.

Pudiņu var ēst arī viegli siltu kopā ar Bumbiņu saldējuma.

Piekritīsiet – vienkāršas sastāvdaļas , ātri pagatavot un reizē arī garšīgi.

 

Citiem seniem un gardiem bērnības ēdieniem idejas atradīsiet mūsu Recepšu sadaļā.

 

Pudiņu cepa un provēja: Rūta Beirote, Zuiņi zs.

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword