Blog

Pupiņu Kuģelis – sens tradicionālais ēdiens citādākā izpildījumā

Pupiņu Kuģelis – sens tradicionālais ēdiens citādākā izpildījumā

Pupiņu Kuģelis – sens tradicionālais ēdiens, kuru baudījis teju katrs, kam izdevies ciemoties pie omes. Patiesībā, Kuģelis ir vienkārši pagatavojams un ļoti sātīgs, tādēļ senlaikos to gatavoja ļoti bieži. Mūsdienās, kad modē nākuši sacepumi un iecepumi podiņos, un dārzeņu pīrāgi, Kuģelis tradicionālajā izpildījumā – no divām sastāvdaļām bieži vien šķiet pārlieku vienkāršs, lai to celtu galdā.

Par Pupiņu kuģeli domāju jau sen. Vēlme šo tradicionālo ēdienu pagatavot no pupām nelika man mieru. Jābūt garšīgi, tikai – kā izdarīt, lai tas patiesi atgādinātu sacepumu nevis – pupas ar gaļu 🙂

Lūk, pirmais mūsmāju eksperiments, kas izrādījās arī ļoti pat garšīgs.

Pupiņu Kuģelis – sens tradicionālais ēdiens šoreiz tiek gatavots sekojoši:

(Uzreiz brīdinu, gatavojot reti paļaujos uz precīziem svariem, sevišķi ēdienos, kur tas ir mazsvarīgi. Un šis ir viens no tādiem)

Uz lielo, apaļo pannu (28cm) ņemam:

  • aptuveni 1kg vārītu pupu,
  • ~800 gr maltās gaļas,
  • 3 brangus sīpolus.

Zostei būs nepieciešama paciņa krējuma un 3 olas.

Garšvielas ir sāls, pipari un papildu šīm galvenajām – jebkas, kas līdzinās senāk tik populārajai Vegetai. 🙂 Piemēram, gaļas kopējā garšviela vai universālā dārzeņu garšviela.

  1. Vārītas pupas bļodā ar parasto stampiņu saspaidām. Mērķis ir panākt, lai pupas ieplīst, jo tad tajās labāk salīdīs garšas un, lai tās arī pašas nedaudz turas kopā, tātad, kārtīgi  saspaidām, bet neveidojam biezputru. Lai paliek arī lielos gabalos.

Pārfrazējot Lennenbergas Emīlu: “Jo kā tad  mēs zināsim, ka ēdam pupas”

 

 

saspaidītas pupas kuģelim

2. Malto gaļu sacep ar sīpoliem un garšvielām  – sālīti, piparīti un citām, kas gaļai piestāv un pašiem tīk.

3. Olu sakuļ ar sāli un universālo dārzeņu garšvielu un tad piekuļ klāt lieso skābo krējumu. Ja tomēr izmantojat trekno, tad, iespējams, zoste sanāks biezāka. Tad to pašķaida ar pilīti ūdens. Rezultātam jābūt tādam, lai tas viegli iesūktos pupiņu masā. Un noprovējiet –  arī tādai, lai būtu garšīga.

Pupiņu kuģelis sastāvdaļas receptei

Nu un tālāk būvēsim to kuģeli augšā.

Saspaidītās pupiņas sadala 2 daļās. 1/2 pupiņu liek mazliet ietaukotā pannā apakšā un ar karoti  nedaudz piespiež ( Līdzīgi kā m;es veidojam siera kūkas pamatni no cepumiem, tikai ne tik stingru)

Nākamajā kārtā liekam malto gaļu.

Un tad atkal atlikušo pupiņu masu. Augšējo kārtu atkal viegli piespiežam ar karoti, lai veidojās viendabīga kārta.

Kad tas izdarīts – pārlejam pāri krējuma-olu zosti.

Kam šī zoste vajadzīga?

Lai saturētu mūsu masu kopā un pats kuģelis veidotos skaisti griežams šķēlēs. Tāpat pupiņas pēc savas konsistences ir sausas. Ja apakšējā kārtā sasūksies gardā gaļas suliņa, tad augšējā paliks sausa. Lūk, šī zoste mitrinās visu sacepumu, padarīs to sulīgu un gaisīgu, reizē arī iedodot patīkamu garšu pupām,

pupiņu kuģelis pagatavošana

Pupiņu kuģeli cepam 180 – 200*C. Mērķis ir panākt, lai garšas sasūcās un sakožas un, lai zoste savelk visu cepienu viendabīgā masā.

Kad Kuģelis nāk gatavs, tam var pārkaisīt sieru, lai tas izkūst kā tāda vijīga cepure.

Pupiņu Kuģelis - sens tradicionālais ēdiens

Pupiņu Kuģelis – sens tradicionālais ēdiens šoreiz mūsmājās izskan jaunā versijā un, kā atzīst fokusa grupa – ir sanācis varengaršīgi. Man tiek dots akcepts šādi eksperimentēt arī turpmāk, jo rezultāts visiem gāja pie dūšas.

Tad nu padalos ar savu taktiku, ja nu arī Jums sakārojas ko senu, bet jaunu.

 

Domāja, izmēģināja, kūla, cepa un bildēja: Rūta Beirote no Zutiņi zs

 

Gribat zināt, kā izcept pupiņu piparkūku kūku  vai uztaisīt pupiņu – šokolādes saldēdienu?

Tad ielūkojieties mūsu Rakstu un Recepšu sadaļās.

  • Cūku pupas
  • Lielās kāršu pupas
  • Lielās, baltās, zemās pupas
  • Raibās dārza pupiņas
  • u.c.

Pieejamas pasūtīšanai mūsu e-veikalā www.ZutiniVeikals.lv

Pasūti un Omniva piegādās.

Vai noķer mūs tirdziņos. Kuros tieši? – par to parasti ziņojam mūsu FB kontā – pieseko līdzi.

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword