Blog

Pildīta paprika  ar malto gaļu un speltas grūbām

Pildīta paprika ar malto gaļu un speltas grūbām

PIldīta paprika  nevienam nesanāk tik gardi kā mūsu mammai. Tiklīdz siltumnīcās sāk krāsoties pirmie pipari, mammis sāk mūs lutināt ar šo gardo rudens ēdienu.

Tomēr ir viena maza nianse – jau ilgāku laiku pildīta paprika mūsmājās tiek gatavota nevis ar rīsiem, bet gan Speltas grūbām.
Galvenie iemesli – jo tās ir daudz veselīgākas un mūsu pašu laukos augušas. Tātad, vietējās un savējās.
Un ir vairāki mazi noslēpumi, kā šo ēdienu padarīt patiesi debišķīgu.
Lūk, aptuvena recepte, jo mūsmājās visu dara `uz acīti` un `pēc garšas` 🙂
Speltas grūbas nomazgā un pavāra ~ 5 min, līdz tās puscietas ( al dente). Tad nokāš un pievieno maltajai gaļai. Piešaujam garšvielas ( sāli, piparus, zaļumus), pieliekam arī smalki kapātus sīpolus, ķiplocīti un samīcām. Tā kā grūbas vēl sabriedīs, pildījumam var pievienot arī vairāk ūdens, to veidojot krietni vien mīkstāku.
To visu liekam no sēklām iztīrītos piparos un kārtojam grāpī.

!!. Pārlējums – lūk, tam ir nozīme .!!

Mūsmājās to gatavojam atsevišķi uz pannas apcepot sīpolus, ķiplokus, arī kabaci un to visu nedaudz sasautējot ar pašu tomātiem – kas ieprieks noblanšēti un sagriezti kubiņos.
Kad tomāti saplakuši, piešaunam garšvielas, nepiemirstot čili, un lejam pāri piestūkētajiem pipariem sautēties tālāk.
Mazs noslēpums – ziemas laikā var izlīdzēties ar burciņu `vīriešu zaptes` un tomātu sulu.
Nu, lūk, kad šis viss nepilnu stundu uz lēnas uguns (vai cepeškrāsnī) sautējies, metam mieru, nolejam šķidrumu pannā, piešaunam saldo krējumu vai pienu un uztaisām vieglu bešameli, ietumējot ar bīdeļmiltiem.
Un kā šo visu apēst visgardāk?
Kopā ar Ķinku! 🙂
Kas ir `Ķinka` jautāsiet?
Tā vidzemē sauc kartupeļu biezeni. Un tieši ar biezeni  var vislabāk izbaudīt to varen smeķīgo dārzeņu zosti.

Starp citu – rīsus var ērti aizstāt ar speltas grūbām var teju katrā ēdienā sākot ar risoto un beidzot ar rīsu krēmu. Vairākas idejas un receptes atradīsiet mūsu Recepšu sadaļā.

Speltas grūbas:

  • Ir dabīgi saldas
  • Tās nav jāmērcē
  • Tās ir gatavas ~ 20 minūtēs.

Speltas grūbas nu pieejamas arī mūsu e-veikalā www.zutiniveikals.lv

Pastāsti par mums saviem draugiem

Related Posts

Enter your keyword