Laiks iepazīt skābenes!

Laiks iepazīt skābenes!

Laiks iepazīt skābenes!

Šobrīd gandrīz katras mājas stūrī vai ābeles pavēnī ir atvēlēta dobīte skābenēm – nu kā gan bez skābeņu zupas pavasarī? Līdz šim skābeņu šķirnēm īpaša vērība nav tikusi piegriezta – galvenais, lai lapas lielas un skābas. Bet ņemot vērā skābeņu lielo vērtību uzturā – tas ir neatsverams dzelzs un C vitamīna avots – arī selekcionāri ir sākuši pievērst lielāku vērību šim augam. Mērķis ir izveidot augus ar platākām, mīkstākām lapām un kātiņiem, kas nepārkoksnējas, kā arī izveidot šķirnes, kuras nav pārlieku skābas, tādēļ tās derētu arī svaigajiem salātiem – jo tieši tā mēs varam labāk organismā uzņemt vērtīgās vielas.

Tieši salāti ar skābenēm gadu no gada iegūst ar vien lielāku popularitāti, ēdam svaigu, ēdam zaļu, ēdam veselīgi!

Arī mūsu saimniecībā dārza malā ir krietna dobe ar skābenēm.

Mūsu audzēšanas viltības:

  • Ja skābeņu dobi apsedz ar plēvi – agrā pavasarī iespējams ļoti ātri iegūt pirmo ražu.
  • Skābenes labāk jūtas un aug, ja lapas tiek rautas pamīšus nevis visas pēc kārtas – nolasām lielākās, mazākās lai aug.
  • Skābeņu dobēs ļoti ātri ieviešas nezāles, tādēļ ik pa 2-3 gadiem tās ieteicams pārsēt vai pārstādīt.
  • Skābenēm ļoti vajag mitrumu, sausumā tās ne tikai ātri izkalst, bet arī slimo.
  • Skābenes var iesēt rudenī jo tās ir aukstuma un sala izturīgas. Tās ļoti labi pārziemo atklātā laukā un jau pavasarī varēs baudīt ražu.
  • Tā kā Skābeņu sēklas dīgst arī zemās temperatūrās +2 līdz +3 C0., tās var sēt agrā pavasarī, tiklīdz zeme atkususi.
  • Patīkama dīgšanas temperatūra skābenēm ir +15 līdz +17 C0. Ja zeme ir sasilusi skābenes sadīgst jau 6-8 dienās.
  • Skābenes pacieš salnas līdz -7…-10 C0un ziemā neizsalst.
  • Skābenes var sasēt gar siltumnīcas malām – tā pavasarī ātrāk tiksiet pie ražas arī neapkurināmā siltumnīcā.
  • Skābenēm nav nepieciešama bieža un liela mēslošana.
  • Otrajā gadā pēc sēšanas skābenes sāk veidot ziedus. Ja to nevēlas pieļaut, skābenes var apgriezt vai nopļaut līdz ar zemi ap Jāņiem.
  • Ja skābenes grib audzēt podos, atcerieties – tām ir mietsakne – tātad, pods nevar būt sekls.

Populārākās šķirnes:

  • “Belwilski” (Rumex acetosa)– agra šķirne.
  • “Shirokolostny” un “Broadleaved” (Rumex acetosa)– platlapu skābenes.
  • “Bloody dock”, “Red veined” – sarkandzīslu skābeņu šķirne (Rumex sanguineus).
  • “Saucy” (Rumex acetosa) – rozā lapu skābeņu šķirne.
  • “Vienealis” (Rumex acetosa) – sarkano lapu skābenes. Lapas ir tumši sarkanā līdz pat purpura krāsā.
  • “Ruber” (Rumex arifolius) – violeti sarkanām lapām.

Rozā lapu skābenes “Saucy”
Ļoti interesanti maina krāsu līdzi laika apstākļiem. Vasarā izbalo vecrozā krāsā, agrā pavasarī lapas ir pa pusei zaļas, pa pusei sarkanrozā. Garšas ziņā vidēji skābas.

Sarkanlapu skābenes “Vinealis”
Ļoti interesanta šķirne ar koši sarkanbrūnām, spīdīgi lakotām lapām. Līdz 20 cm augsti krūmi. Šis ir visīstākais skābeņu veids, ko audzēt tieši puķu dobēs, jo apstādījumi un arī purpura ziedkāti izskatās ļoti skaisti.

Sarkandzīslu skābenes
Sarkandzīslu skābenes lapiņas ir ļoti līdzīgas lapu bietei jeb mangolda lapām. Garšas ziņā tās ir mazāk skābas, tādēļ ļoti labi iederās visa veida salātos. Tās joprojām satur daudz dzelzs un C vitamīna, bet atšķirībā no ierastajām šķirnēm, šis skābenes tik ļoti nepārkoksnējas, un tās var lietot uzturā visas vasaras garumā.

Franču skābenes (Rumex scutatus)
Šo sugu dažkārt ir grūtāk atpazīt un pircēji pat pārjautā – vai tās tiešām ir skābenes. Mulsinošs ir to lapiņu izskats – tās ir ieapaļas. Turklāt atsevišķam škirnēm atšķirās arī lapu krāsa – no koši dzeltenām līdz pat sudrabotām. Arī garšas ziņā daudz maigākas par ierastajām, tādēļ īsts gardums bērniem zaļā veidā.

Turklāt – franču skābenes, piemēram, “Silver Shield” lieliski un dekoratīvi izskatīsies arī puķu kastē vai dobē!

SKĀBENE
Latīniski: rumex
Lietuviski:rūgštynė
Angliski: sorrel
Krieviski: щавель
Vāciski: sauerampfer
Zviedriski: ängssyra
Igauniski:oblikas

 

Rakstu sagatavoja: R. Beirote

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword