Pavasaris beidzot ir aiz loga un laiks ne tikai domāt par salātiem maltītē, bet arī sākt tos sēt. Par ierasto salātu šķirnēm vēl pastāstīsim, bet ir divi salātu veidi, kurus paši sēt nereti izvairāmies, un velti. Šobrīd ir īstais laiks iesēt Pok-Choi un Romiešu salātus.
Romiešu salāti
Vismaz jūt, ko ēd – tā varētu teikt par Romiešu salātiem, jo atšķirībā no ierastajām šķirnēm, to lapas ir biezas un pilnīgas. No skata Romiešu salāti ir ovālas formas un nedaudz atgādina mārrutku lapas, tomēr neļaujiet izskatam sevi novērst no labas maltītes. Stiprā, pilnīgā garša spēj apburt. Romiešu salātiem ir dažādas šķirnes, kas galvenokārt atšķiras ar galviņas izmēru un augšanas ātrumu.
Lai izaudzētu Romiešu salātus, būs nepieciešami vismaz 2 mēneši 60-80 dienas atkarībā no šķirnes. Sēklas ir sīciņas, tamdēļ ieteicams audzēt dēstus un vēlāk izstādīt dobēs. Slinkākā variantā vienkārši izretināt. Katrā gadījumā salātu stādam ir jābūt vietai, kur izplesties, citādi čiks vien sanāks. Siltumnīcās šos ieteicams sēt jau agri, jo sasniedzot gatavību vasaras vidū, ir lielāka iespēja ātri izziedēt. Kā arī lielo galviņu šķirnēm var piemesties puve. Pret puvi noturīgākas šķirnes ir Xandu, Ortiga vai Duende.
Ja plānojat romiešu salātus lietot mazā izmērā, veriet droši izvēlēties ātraudzīgākos, kā, piemēram, Little Gem.
Var arī sarkanā krāsā! No Ovired vai Moonred šķirnēm iegūsiet sarkanlapu romiešu salātus un kā zināms, tie bez vitamīniem satur arī sarkanvielu antociānu, kas pasargā no sirds un asinsvadu slimībām.
Pok-Choi
Gandrīz salāts, bet tomēr kāposts, bet varbūt otrādi – tā varam teikt par Pok-Choi, sauktu arī par Āzijas kāpostu vai Ķīnas kāpostu (ne, ne – tikai radinieks lielveikalu plauktā atrodamajam). No skata atgādina kātu seleriju, kur gaļīgu, saldu kātu ieskauj liela, bet maiga salātlapa. Pok-Choi priecē ar apjomu, jo gan lapas, gan kāti nesaplok un, protams, ar saldenu garšu.
Kamēr salāti maziņi, tos griež cieši pie saknes un ēdienā izmanto pilnas rozetes. Gardākie tie ir, kamēr vēl maziņi – Baby izmērs – aptuveni 3 nedēļu vecumā. Nedaudz paaugušos, tos var dalīt lapās, un – pats labākais – ēst arī apceptus uz pannas. Gan Vok, gan parastajā kopā ar dārzeņiem tie pārvēršas milzu gardumā. Izmēģiniet!
Pok-Choi šķirnes apmierina gan tos, kam tīk lielāka kātu daļa, gan tos, kas dod priekšroku lielākai lapotnei. Šie kāpostsalāti ir noturīgi pret zemām temperatūrām, atsevišķas šķirnes iztur salnas līdz -5 C°, tādēļ droši var sēt agrā pavasarī un, kamēr dīgst, apsegt ar dubultplēvi lai nodrošinātu papildu siltumu. Šie salāti ir ātrražīgi un savu gatavību sasniedz jau pēc 4-6 nedēļām.
Pok-Choi galīgi nav izvēlīgs, tas aug arī ar barības vielām trūcīgās augsnēs, tomēr viena īpatnība jāņem vērā – šis kāpostsalāts īpaši nemīl pārstādīšanu, tādēļ vislabāk to sēt uzreiz dobēs. Un … Pok-Choi der audzēt, kamēr dienas īsas, vasaras vidū tas ļoti ātri izzied.
Uz lielākās daļas Latvijā nopērkamo Pok-Choi sēklu paciņu neatradīsiet specifisku šķirnes nosaukumu, bet, ja tomēr ir uzrakstīts, pameklējiet šīs agrās šķirnes: Pok-Choi Violetta Hybrid – gatavs 40 dienās, Purple Hybrid – 45 dienās vidsgatavība.
Jautrībai izvēlieties Pok-Choi Colour and Crunch – šajā maisījumā būs gan zaļie, gan sarkanie, gan krokoto lapu Pok-Choi salāti krāšņākiem kulinārajiem eksperimentiem.
Un ņemiet vērā – Pok-Choi var arī diedzēt, jā, nebūs tik ātri, kā ar zelmeni vai saulespuķēm, bet ~ 2,5 nedēļas un mazie Pok-Choi bēbīši jau būs liekami smalkos salātos
Salātu pārziemināšana
Atsevišķas Pok-Choi un romiešu salātu šķirnes, kā, piemēram, Winter denisty, var mēģināt pārziemināt. Iesējot rudenī, mazās galviņas piesedz un, ja ziema nav pārlieku auksta, svaigi salāti būs pieejami vismaz līdz 3 mēnešiem.
Patiesībā atsevišķi salātu veidi ir aukstumizturīgi un iztur temperatūras līdz -3 C°, -5 C°. Ideāli mūsu ilgajam ziemas sākumam.
Par šo metodi un citām kultūrām, piemēram, spinātiem, ko šādi izmantot, pastāstīsim nākamajos rakstos.
Runājot par kāpostsalātiem, noteikti būtu jāpiemin arī Cigoriņu salāti un Endīviju salāti, bet tas varētu būt atsevišķs rūgteni salds stāsts, ko pietaupīsim nākamajai reizei!
Pirmajos pavasara gadatirgos piedāvāsim arī vairāku šķirņu salātu stādus. Nāciet raudzīt un iegādāt!
Raksta autore – Rūta Beirote, Zutiņi z/s stādaudzētava
Foto: personīgais arhīvs un interneta resursi