Blog

Dīgstu diedzēšana – pavasara vitamīnu avots!

Dīgstu diedzēšana – pavasara vitamīnu avots!

Dīgstu diedzēšana un mikrozaļumu audzēšana ir visātrākais veids, kā mājas apstākļos varam iegūt pirmos pavasara vitamīnus. Šobrīd visapkārt sastopamies ne tikai ar daudz dažādām sēkliņām, bet arī speciāli veidotām iekārtām un uzpariktēm, kā to darīt skaisti un profesionāli. Tās ir slīpas sētiņas, speciāli veidoti māla trauki ar caurumiņiem un vēl daudz kas cits. Tomēr, pirms tos iegādāt, būtu vērts pārliecināties, ka, pirmkārt – dīgsti Jums vispār ies pie dūšas, un ģimene tos ēdīs. Otrkārt – ka tas ir process, kas Jums jūsu mājā veiksmīgi padodas.

Izšķiram 2 diedzēšanas veidus: Dīgstu diedzēšana un Mikrozaļumu audzēšana

1. Dīgsti – iemērcam sēkliņas un iediedzējam – ēdam sēkliņas kopā ar asnu.
2. Mikrozaļumi – iesējam sēklas zemītē un ēdam zaļos lakstiņus bez sēklām.

Šoreiz vairāk par Dīgstu diedzēšanu.
Kā jau minēju – profesionāļiem diedzētājiem ir arī savas iekārtas – specializēti māla trauki, slīpie turētāji utt.
Iesācēji var izlīdzēties ar burku un marlīti.

1. Ieberam sēklas burciņā un aplejam ar ūdeni. Izmērcējam līdz ~4h un nolejam. Burciņu atstājam apgāztu uz muti. (Tā notek liekais šķidrums, bet burkā saglabājas mitrums.)
2. Tālāk ~2x dienā ( no rīta un vakarā) uzlejam ūdeni, nedaudz viegli sakratām (saskalinām), nolejam un atstājam apgāztu. Šādi var mazgāt vairākas reizes, vai arī izbērt sēkliņas sietiņā un noskalot tekošā ūdenī.

!Skalošanas process nepieciešams ne tikai lai sēklas mitrinātu, bet arī lai noskalotu no nelabvēlīgajām baktērijām, kas var rasties diedzēšanas procesā.

3. Aptuveni pēc 3 – 4 dienām Jūs tiksiet pie skaistiem un vitamīnu pilniem dīgstiem, ko lietot pie savām maltītēm. Vitamīnu bumbas!
4. Kad dīgsti gatavā izmērā, tos tālāk tur ledusskapī līdz nedēļai, tas apstādina tālākos augšanas procesus. ( Tomēr nepiemirstam pirms ēšanas noskalot)

Dīgstu diedzēšanā jāievēro:

  • Sēklas diedzē gaismā, bet ne saulītē.
  • Burku turiet siltumā, bet ne pie radiatoriem – sēklas iekaltīs.
  • Diedzēt var Adzuki un Mung pupiņas, BET NE PARASTĀS Dārza pupiņas – tās ir indīgas.
  • Vienmēr noskalojiet un pasmaržojiet dīgstus pirms ēšanas. Tā sapratīsiet, vai tās nav sabojājušās vai iepelējušas procesa laikā.
  • Ne visas sēklas var diedzēt šādā veidā. Atsevišķas būs piemērotas tikai sēšanai zemītē.

Dīgstu diedzēšanai var izmantot :

  • Mung un Adzuki pupiņas
  • Redīsus un Sinepes
  • Sierāboliņu un Brokoļus
  • Lucernu
  • Zaļos lauku griķus ( Jā, tos pašus, kurus ēdat vārītus)
  • Kviešu graudus

!Diedzējot griķus un graudus skalot nepieciešams biežāk, lai dīgsti nepaliek glumi.

Izmēģiniet!

Tomēr paturiet prātā – pret Dīgstu diedzēšanu nevienu brīdi nedrīkst izturēties vieglprātīgi. Tas nav gluži tik vienkārši, kā iesēt sēkliņas zemītē, apliet un paļauties – kā būs, tā būs. Jo, neuzpasējot dīgstus, siltajā un mitrajā diedzēšanas vidē var attīstīties nevēlamas baktērijas, kas var nopietni kaitēt veselībai. Un tas, diemžēl, nav joks!
Bet izturoties pret šo procesu ar nopietnību un rūpību, Jūs tiksiet pie veselīgu pavasara vitamīnu sprādziena savā šķīvī. Turklāt, arī garšīga.

 

Sēkliņas dīgstu diedzēšanai un mikrozaļumu audzēšanai uzmeklē mūsu e-veikalā.

Vairāk par pavasara zaļumiem un salātiem meklē Rakstu sadaļā.

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword