Ar ko Speltas jeb plēkšņu kvieši atšķirās no parastajiem kviešiem?

Ar ko Speltas jeb plēkšņu kvieši atšķirās no parastajiem kviešiem?

Ar ko Speltas jeb plēkšņu kvieši atšķirās no parastajiem kviešiem?

Mēs esam dzirdējuši vairākus kviešu nosaukumus – cietie kvieši, mīkstie kvieši, Dunkelkvieši un plēkšņainie. Kas tie visi un kur tos liek?

Kviešu ģintij ir ap 27 sugām un vēl vairāk šķirņu. Katru no kviešu veidiem kādā konkrētā tā audzēšanas reģionā izmanto noteiktu produktu – maizes, cepumu, putru vai mīklu pagatavošanai. Cietos jeb durum kviešus Itālijā taisa makaronos, bet Spānijā – cepumos. Speltas kviešus itāļi cep maizē, bet vācieši no tiem darina alu, savukārt, poļi – degvīnu.

Bet lielos vilcienos – gastronomijā populārākās ir 3 kviešu sugas:

Speltas, durum un parasto kviešu salīdzīnājums

Mīkstie (Klasiskie) kvieši

Plaši izmanto visā pasaulē. Tie tiek saukti arī par maizes kviešiem, jo satur daudz olbaltumvielu un lipekļa jeb glutēna, kas palīdz maizes kukulīšiem labi turēties kopā un piepūsties lieliem, resniem.

Arī klasiskos kviešus iedala pēc kodola jeb endospermas cietības.  No Cietākajām šķirnēm tiek cepta maize, jo tās satur vairāk lipekļa. No mīkstāko graudu kodoliem maltus miltus, kam raksturīgs mazāks lipekļa daudzums, izmanto cepumu, biskvītu un zemo maižu cepšanai (bokača, pica)

 

Cietie jeb Durum kvieši

Tiek audzēti un lietoti galvenokārt siltajās klimata joslās, Eiropā – Itālijā, Spānijā, Francijā. Šie kvieši Latvijā audzēti netiek, tomēr Stendes selekcijas stacijā pēc  A/s Dobeles dzirnavnieks pasūtījuma jau otro gadu notiek izmēģinājumi un ir cerība jau pavisam drīz šī tipa kviešus audzēt arī mūsu klimatā. Uzņēmumam tas ir svarīgi, jo tas ir veicis lielus ieguldījumus tieši makaronu ražošanā.

Durum kviešus sauc arī par makaronu kviešiem, jo tie ir cietas struktūras un augstu olballtumvielu saturu.

Šiem kviešiem ir īpaši augsts lipekļa saturs, kas piemērots maizes izstrādājumiem, savukārt, gatavojot no tiem makaronus, tiem ir īpaša struktūra un garša un nav nepieciešams pievienot olas. Itālijā makaroni tiek gatavoti praktiski tikai no Durum vai Speltas kviešu miltiem.

Olbaltumu saturs 11 – 15% *

*Pēc LLU 2017. gada pētījumu datiem

 

Speltas jeb plēkšņu kvieši

Mežonīgie plēkšņu kvieši ir senākais no kviešu tipiem, šobrīd tiek audzēts gan centrāleiropā, gan siltajās zonās, bet ne lielās platībās mazās ražības un zemā lipekļa satura dēļ. Lai gan šie kvieši ir ļoti izturīgi pret slimībām, tādēļ tos nav nepieciešams miglot pret kaitēkļiem, tomēr to raža ir pietiekami maza, tādēļ  zemnieki dod priekšroku daudz ražīgākajām mīksto kviešu šķirnēm.

Pasaulē speltas kviešus pazīst arī ar citiem nosaukumiem:

Vācijā – Dinkel;
Krievijā – Polba;
Itālijā un Spānijā – Farro;
ASV – Kamut

 

Vispārējie vidējie uzturvielu  rādītāji**

Vidējie kviešu uzturvielu rādītāji

Kā redzams, speltas kviešos ir  daudz augstāks olbaltumvielu,  un arī minerālu un vitamīnu – Dzelzs un Nātrija saturs. Tāpat ir arī daudz vairāk šķiedrvielu nekā mīkstajos kviešos. Tādēļ šo kviešu izstrādājumus ir ieteicams lietot asinsvadu un sirds slimniekiem, cilvēkiem ar augstu holesterīna saturu un cukura diabētu.

 

Izmantotie avoti:

LLU 2017. gada pētījumu dati
Stendes selekcijas stacijas izmēģinājumu ziņojumi
Interneta resursi.

Rakstu sagatavoja: R. Beirote

Pastāsti par mums saviem draugiem

Atstājiet komentāru

Related Posts

Enter your keyword